путін їде до Китаю — скільки його поїздок вже зірвалися через ордера Гааги

Читать на русском
Автор
746
володимир путін
володимир путін. Фото twitter.com/KremlinRussia

Візит до іншої країни може відбутися вже найближчим часом

Російський диктатор володимира путін, який став невиїзним після ордера Міжнародного суду на арешт, зібрався залишити територію своєї країни й вирушити до Китаю. Поїздка запланувала наступного місяця.

Інформацію про це публікує Telegram-канал "Вы слушали Маяк", посилаючись на заяву російського лідера під час зустрічі з міністром закордонних справ Китаю, а також у заяві Кремля. Так, у жовтні путін поїде на форум.

"путін повідомив, що прийняв запрошення Сі (голова КНР Сі Цзіньпін, — Ред.) відвідати Китай у жовтні на форум "Один пояс один шлях", — йдеться в повідомленні.

Варто додати, що напередодні агентство Bloomberg анонсувало ймовірну поїздку путіна до Китаю. Це буде перший закордонний виїзд диктатора з того часу, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента росії. Таким чином, якщо він перетне кордон інших країн, його мають заарештувати та передати суду. До речі, востаннє він відвідував Китай у лютому 2022 року під час зимових Олімпійських ігор у Пекіні, незадовго до початку великої війни.

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну путін відвідував лише сусідні країни: Іран, Таджикистан, Туркменістан. Запрошення поїздок до інших країн він ігнорував або ж відправляв когось замість себе. Так, з 22 по 24 серпня 2023 року у найбільшому місті Південно-Африканської Республіки Йоганнесбург проходив саміт БРІКС. Однак диктатор путін побоявся виїжджати й бути присутнім на ньому особисто. Замість себе він відправив голову МЗС Сергія Лаврова, а сам брав участь онлайн.

Також у серпні путін міг особисто у Туреччині з президентом Реджепом Ердоганом. Проте вже тоді багато хто почав припускати, що він не поїде до цієї країни заради власної безпеки. Колишній надзвичайний та повноважний посол України в США Валерій Чалий зазначав, що путін у принципі боїться виїжджати з росії й це не пов’язано з арештом, адже Туреччина не ратифікувала статут МКС і не заарештувала б його.

Водночас диктатор відмовився відвідувати саміт G20 в Індії, який запланований на вересень. Замість нього знову-таки росію представлятиме Сергій Лаврів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 17 березня 2023 року Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна, а також уповноваженої з прав дитини марії львової-бєлової, відповідальної за депортацію дітей з окупованих територій України до росії. Варто зважити, що в основі роботи МКС лежить Римський статут, ратифікований 123 країнами. Тобто якщо в одну з них заїде путін, під час цього візиту його мають заарештувати.