Парафіяни УПЦ МП молилися під дощем, монах-бодігард Павла отримав підозру: що відбувалося у Лаврі

Читать на русском
Автор
8052
На території Лаври декілька десятків парафіян
На території Лаври декілька десятків парафіян. Фото Колаж "Телеграфу"

Це вже шостий день протистоянь

Представники УПЦ МП, які мали виселитися з Києво-Печерської лаври 29 березня, після шести днів спротиву та показових молитов досі продовжують мобілізовувати своїх парафіян.

3 квітня починаючи від 6:30 ранку і до цього часу, у храмах та на вулиці на території заповідника йдуть богослужіння УПЦ МП. Священники були з гучномовцями, парафіяни попри негоду не розходилися і стояли під парасольками.

"Телеграф" розповідає, що сьогодні відбувалося на території Лаври:

Якою була обстановка біля Лаври

Сьогодні Монахів Києво-Печерської Лаври замкнули в одному із корпусів невідомі, їм врешті допомогли вибратися, деяким із них стало погано, до Лаври викликали швидку.

Отець Андрій Пінчук у своєму Telegram-каналі "Веселий піп" так описує ситуацію в Лаврі:

"Стояння у Києво-Печерській Лаврі триває. Почався діалог: подекуди вірні УПЦ (МП) спілкуються з прихильниками виселення УПЦ (МП) з Лаври, а сестри милосердя пригощають чаєм своїх опонентів".

Не обійшлося і без яскравих персонажів, приміром, керівник хору пожалівся, що йому не дають дожити до старості і померти у монастирі:

"Піду бомжувать, кому я потрібен, дармоїд такий?", – підсумував панотець.

Перед входом на територію перебувають десятки людей.

Справа за перешкоджання комісії Мінкульту

Поліція Києва відкрила кримінальне провадження за статтею про незаконне утримання релігійних святинь після того, як УПЦ МП не пускала комісію Мінкульту на територію Києво-Печерської лаври. Про це повідомили у столичному главку поліції, передає "Інтерфакс-Україна".

"За заявою комісії Міністерства культури про недопуск на територію Лаври відкрито кримінальне провадження за ст. 179 Кримінального кодексу України (незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь)", — повідомили у поліції.

Підозра священнику, який пошкодив техніку журналістів

Поліція Києва вручила підозру священнику УПЦ МП, який 30 березня пошкодив техніку знімальної групи "Еспресо" та обірвав провід кореспонденту "Телеграфу". На сайті поліції Києва зазначається, що співробітники Печерського відділку задокументували цей епізод та розпочали досудове розслідування.

41-річному монаху вручили підозру у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171 ККУ). Санкція статті передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Досудове розслідування триває.

Поліція Києва повідомила про підозру священнику УПЦ МП
41-річному монаху вручили підозру за перешкоджання діяльності журналістів

Як повідомляв "Телеграф", 30 березня місцеві прихожани вилаяли очільницю комісії від Міністерства культури, яка прибула для інвентаризації, і заблокували будь-який доступ до храмових приміщень. Наступного дня протистояння продовжилося — під стінами Лаври також можна було побачити противників УПЦ МП.

1 квітня СБУ проводила обшуки у митрополита Павла та на території лаври. Самому Павлу СБУ вручила підозру за 2-ма статтями, одна з них стосується розпалювання міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 ККУ).

Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід митрополиту Павлу у вигляді цілодобового домашнього арешту строком на 60 діб з носінням електронного браслета.