Іменинник в Louis Vuitton та з е-браслетом на нозі. Чим уславився "любитель прокльонів" Паша Мерседес

Читать на русском
Автор
26965
Павло Лебідь в житті та в мемах
Павло Лебідь в житті та в мемах. Фото Колаж "Телеграфу"

Паша Мерседес святкує 62-ий день народження під домашнім арештом

Настоятель Києво-Печерської лаври митрополит Павло Лебідь 19 квітня святкує свій 62-ий день народження. За іронією долі він зараз перебуває під домашнім арештом, бо 1 квітня до нього прийшла з обшуками СБУ і суд вирішив обрати йому запобіжний захід. Свій арешт він відбуває у розкішному триповерховому маєтку.

Цілком може скластися, що многая літа він проведе не в монастирі, а вже в іншому закладі, пенітенціарному. А, щоб він не засмучувався і не лив сльози на шалик Louis Vuitton, маленька прихожанка УПЦ МП побажала йому сяяти та бути щасливим:

"Телеграф" зібрав факти з життя Павла Лебедя. Ми розповімо, чому його називають Пашею "Мерседесом", кого ще проклинав скандальний митрополит, про його політичну і духовну кар’єру.

Чому "Паша Мерседес"

Павла Лебідя здавна критикують за любов до дорогих машин і зокрема його Mercedes-Benz S-класу. У 2011 році назвав журналіста душевнохворим, коли той попросив прокоментувати фотографії у ЗМІ його машини та митрополита Київського Володимира.

У 2012 році після запитання про "шикарні авто батюшок" накинувся на журналістку, заламав їй руки та забрав мобільний телефон, на який вона записувала коментар. Після розголосу він повернув телефон разом із шоколадкою та іконою, але останні записи були вже відсутні.

У 2015 році водій Павла Лебедя порушив ПДР, за що його зупинила поліція. Правоохоронці вимагали у водія пред'явити посвідчення. На що до нього вийшов з салону автомобіля владика Павло та заявив: "Якщо я дозволю — візьмете… не дозволю — не візьмете". Після цього він з водієм просто поїхали, ігноруючи вимоги поліції.

Кадр з відео спілкування Лебедя з патрульним у 2015 році
Спілкування Лебедя з патрульним у 2015 році

У митрополита також є дорогий маєток у селі Вороньків під Києвом, який оцінюється у 1,3$ млн. Сусідом по "дачі" виявився його колега Архімандрит Варсонофій, який був казначеєм (головним бухгалтером у Лаврі). Крім цього, у Воронькові Павло має розкішний будинок на Печерську і квартиру на Срібнокільській вулиці.

Фото з обшуків вдома в митрополита Павла Лебедя
Обшуки у Павла Лебедя

1 квітня Лебедя помітили у шарфі від "Луї Віттон". Такий аксесуар коштує майже 700$. Фото опублікував активіст Сергій Стерненко.

Інформація про шарф митрополита Павла Лебедя

Прокльони від Лебедя

Попри криваву війну, розв’язану рф проти України, Лебідь не сказав жодного поганого слова про путіна та керівництво рф. Водночас він активно продукую прокльони в бік української влади та журналістів.

  • У 2007 році прокляв журналістів в ефірі "5-го каналу", які розпитували його про руйнування пам’яток у Лаврі. Заявив, що у журналістки Мирослави Барчук не християнське, а поганське ім’я.
  • У 2011 році прокляв журналіста Михайла Ткача, який знімав сюжет про розкішні машини у духовенства. "Слава Богу, що є суд Божий. Ти получиш, тому що діти будуть потім за твою брехню відповідати", — заявив тоді Павло.
  • У вересні 2015 р. намісник Києво-Печерської лаври записав відеозвернення, де порівняв себе з Іоанном Златоустом і розповів, як страшно Бог карає журналістів за образи, заподіяні владиці Павлу.
  • У вересні 2018 року попередив про "Боже прокляття" тим, хто підтримає наміри Київського патріархату забрати монастир під своє керівництво.
  • За словами Михайла Радуцького, на нього та на Віталія Кличка єпископ Павло наклав анафему.
  • У 2019 році на YouTube-каналі "Лавра. Шлях до небес" розказав, як після його прокляття померло четверо музейників. Тоді він скаржився на музейників-реставраторів, які хотіли відновити пам’ятки на території комплексу.
  • Під час Різдвяного богослужіння у 2023 році назвав митрополита ПЦУ Епіфанія бісом і розкольником. Згадав про "владних іродів", які вбивають "не 14 тисяч немовлят, а мільйони людей". Заявив про українську владу, що "це групка безбожників, бандитів, які ведуть відкриту війну проти Церкви".
  • На початку березня заявив, що "Апокаліпсис починається з України". Йшлося про виселення з Лаври 29 березня, про яке тоді дізналися в УПЦ МП. Говорячи про ПЦУ, назвав їх "людьми, які ганьблять Христа".
  • 29 березня прокляв Володимира Зеленського та його сім’ю, заявивши, що "Кажу вам, пане президенте і всій вашій зграї, що сльози наші не впадуть на землю, вони впадуть на ваші голови". Крім того, священник заявив, що глава Мінкульту Олександр Ткаченко "одержимий буянням диявольської ненависті".

Лебедь і політика

Свого часу Лебедя звинувачували у спробах захопити владу в УПЦ МП та ліквідувати її самостійність. Також він підтримував Януковича, дружив з Комуністичною партією та звинувачував Україну у війні на Донбасі.

2008 році став депутатом Київської міської ради від Партії регіонів, однак спершу хотів балотуватися від Комуністичної партії України.На посаді депутата Київради Павло не відвідував її засідання у 2012 і 2013 роках. Однак його картка голосувала. До прикладу, під час важливих питань щодо приватизації комунального майна у Києві голосування відбулося з перевагою в один голос, серед яких була й картка Павла.

Критикував президента-втікача Януковича за осквернення Лаври. Зокрема, через собак, яких заводять до церкви. Він порівняв чинну владу з радянською, через перешкоди, які вона чинить церкві шляхом хабарництва. Попри розповідав про друзів серед комуністів і говорив, що планував балотуватися від Компартії.

У 2012 році Лавру відвідав тодішній прем'єр Миколою Азаров. Владика Павло перервав службу для виголошення похвального слова урядовцю. А вже 22 січня 2014 року під час богослужіння порівняв Віктора Януковича з Христом. І запевнив його у своїй підтримці. Це викликало обурення навіть у духівництва УПЦ.

Павло Лебідь з Януковичем і Мєдвєдєвим
Павло Лебідь з Януковичем і Мєдвєдєвим

Лебідь і російсько-українська війна

Був противником Революції Гідності. У грудні 2013 року під час круглого столу щодо Євромайдану схвалив дії міліції, яка била студентів. Вважав, що студентам платили за мітинги на Євромайдані.

У 2018 році заявив, що "Крим ніколи не був українським". На запитання, з ким воює Україна, заявив, що не був на війні.

У 2019 році в інтерв’ю газеті "Сегодня" митрополит Павло назвав Україну агресором у війні на Донбасі. Сам виступає за необхідність єдності з росією. Так, на XVIII Міжнародному фестивалі православного кіно "Покров" Павло заявив: "Ми нероздільні і нам нема чого ділити. У нас одна історія, один покров Божої Матері, у нас повинно бути все одно. Ми не повинні ділити Бога, ми не повинні ділити історію, ми повинні бачити один в одному брата, образ Христа".

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року митрополит Павло не засудив дії росії. Звинувачує у війні самих українців, які за його словами "тепер пожинають плоди".

Наприкінці березня 2023 року відмовився говорити, що росія напала на Україну. Також СБУ 1 квітня оприлюднила записи розмов Лебедя. В особистих розмовах підтримав окупацію Херсона. Заявив, що Америка воює проти росії, а Україна сама спровокувала війну. Говорив, що росія б’є по біолабораторіях, а також закликав вірян поминати патріарха Кирила.

Інші скандали

Вибив зуби журналістці

У 2007 році під вибив журналістці "5-го каналу" камерою передні зуби. Тоді гендиректор заповідника заявив, що у Києво-Печерській лаврі за ніч зруйновали та вивезли старовинну браму. Також нарікав, що територію історичного комплексу забудовують торговими точками, а над старовинними печерами влаштували городи, що руйнує пам’ятки. Тоді знімальна група 5-го каналу приїхала знімати сюжет про ситуацію в заповідку. Павло вибіг, вихопив в оператора камеру та наніс нею потужний удар журналістці в обличчя. Однак про історію не розповідали до 2022 року, поки її не оприлюднила українська журналістка Мирослава Барчук.

На фото – курник, котрий прибудували свого часу до галереї, пам’ятки національного значення.
Курник, який УПЦ МП прибудувала до древньої галереї на території заповідника

Відмовився здати поліції серійного вбивцю

У 2021 році Павло дав інтерв’ю пропагандистському серіалу "Прочанка" Оксани Марченко. Він заявив, що серійний вбивця Анатолій Онопрієнко, який вбив 52 людини ходив до нього на сповідь, зізнавався йому у вбивствах та пропонував здати його в міліцію. Але Павло відмовився та відпустив йому гріхи.

Хотів вивезти ікони

На початку жовтня у ЗМІ з'явилася інформація про затримання настоятеля Києво-Печерської Лаври при незаконній спробі вивезти з України ікони. У нього був документ, який він нібито сам собі виписав.

Біографія Лебедя

Павло Лебідь народився у 1961 р. у селі Борбин на Рівненщині. Після школи вступив до Луцького технікуму радянської торгівлі, потім служив в армії.

Павло Лебедь в армії - молоде фото митрополита
Павло Лебедь в армії

У 1988 р. він закінчив Московську духовну семінарію та був висвячений на священника у Луцьку. Потім Лебідь був направлений настоятелем храму до села Низкиничі на Волині. Лебідь уже там відзначився тим, що зруйнував унікальний бароковий іконостас XVIII століття, який знаходився у храмі, а також фамільні герби роду Киселів.

У 1989 р. він був пострижений у чернецтво, а у 92-му зведенний у сан архімандрита. Згодом, він призначений намісником Успенської Києво-Печерської лаври та висвячений на єпископа Вишгородського. У 2003 р. Лебідь був зведений у сан архієпископа митрополитом Київським і всієї України Володимиром.

У 2009 році призначений членом Міжсоборної присутності РПЦ. У 2011-му став митрополом з титулом "Вишгородський і Чорнобильський", а також постійним членом Священного Синоду. У 2012 році з іншими впливовими членами синоду запідозрений у спробі перебрати владу в УПЦ МП в свої руки, користуючись хворобою керівника церкви. А після того ліквідувати самостійність УПЦ. У тому ж році з’являлися повідомлення про спроби отруїти Лебедя ртуттю та миш’яком.

Пізніше Лебідь і російський "козачий генерал" Сергій Кришталь провели тур з іконою царя Миколи II в Україні. Культ вбитого царя і його сім'ї став імперським пропагандистським інструментом для православних вірян в Україні.

Павло Лебідь та Сергій Кришталь, російський «козачий генерал», під час туру з іконою царя Миколи II в Україні.
Павло Лебідь та Сергій Кришталь

У 2012-13 роках митрополит Павло фактично виселив з території монастиря інфекційну клініку Інституту епідеміології та інфекційних захворювань. Владика Павло стверджував, що йому неприємно перебувати поруч з хворими на СНІД, які мають "страшне захворювання". Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ потім заявила, що виселення з лаври лікарні коштувало життя 5 пацієнтам.

У 2018 році Служба безпеки України провела обшуки вдома у предстоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла. Слідчі дії відбулися в рамках справи про розпалювання міжконфесійної ворожнечі. В результаті обшуків вилучили книгу "Українська Православна Церква: відносини з державою. Ставлення до АТО і церковного розколу. Питання і відповіді".

У грудні 2022 року потрапив під санкції РНБО разом з іншими представниками УПЦ МП через співпрацю з рф, підтримку російсько-української війни, спроби приєднання української церкви до РПЦ. У січні 2023 року на Павла відкрили кримінальне провадження. Причиною цьому стало його висловлювання у бік предстоятеля Православної церкви України Епіфанія.

Новини щодо його справи і життя у "скромній келії"

Скарга обмудсмену.

13 квітня монастир Києво-Печерської Лаври відправив Офісу Омбудсмена листа. Він поскаржився на нібито порушення права на свободу совісті, віросповідання та дискримінації. Цей лист був підписаний особисто "Пашою Мерседесом".

Омбудсмен Дмитро Лубінець за цією скаргою відкрив провадження уповноваженого з прав людини.

Суть обвинувачення СБУ.

Екснамісника Лаври підозрюють у:

  • порушенні рівноправності громадян,
  • виправдовуванні й запереченні збройної агресії росії проти України.

Правоохоронці оприлюднили перехоплені розмови митрополита, у яких Лебідь радів через окупацію Херсону, де майоріють "російські прапори". Митрополит закликав молитись за патріарха кіріла.

Свідком у справі Павла є та сама провокаторка Вікторія Кохановська.

Спроба оскаржити арешт

Адвокати Павла вважають підозру, оголошену митрополиту, необґрунтованою. Вони пишуть, що 4 квітня відбувся його перший допит як підозрюваного. Його адвокат священник Микита Чикмен розповів, що владика надав всі показання.

Суд переніс на 21 квітня розгляд апеляції на обрання запобіжного заходу митрополиту московського патріархату Паші Мерседесу у вигляді домашнього арешту.

Онлайн-стріми з маєтку

Паша Мерседес непогано відчуває себе під домашнім арештом та продовжує активно спілкуватися із парафіянами онлайн. Зокрема, в Instagram-каналі lavra.ua у Великий Четвер він проводив богослужіння онлайн. Намісник Лаври читав 12 Страсних Євангелій.

Також митрополит облашував фотозону вдома та записав привітання з Великоднем для прихожан УПЦ МП, яке потім опублікували в YouTube-каналі:

Нагадаємо, що СБУ опублікувала запис розмов Павла Лебедя зі своїми прихожанами та іншими особами. Де він чітко висловив свою проросійську позицію щодо війни в Україні. А докладніше про прокляття Паші "Мерседеса" читайте в окремому матеріалі "Телеграфа".