Офіційно: Україна вирішила бойкотувати змагання з росіянами та білорусами

Читать на русском
Автор
1603
Уряд України ухвалив постанову
Уряд України ухвалив постанову. Фото Пресслужба Кабміну України

Кабмін відреагував на рішення МОК

Уряд України прийняв ухвалу про позбавлення спортивної федерації статусу національної в разі участі її атлетів у турнірах, де змагаються спортсмени з рф і Білорусі. Раніше відповідний наказ видало профільне міністерство.

Про це повідомляє офіційний сайт Кабміну. Наголошується, що особливістю статусу "національна" є те, що держава надає окремі повноваження федераціям щодо розвитку виду спорту, проведення офіційних чемпіонатів та інших змагань в Україні, а також можливість представляти країну на міжнародній арені.

"Документом внесено зміни до пункту 15 Положення доповнивши його після абзацу третього новим абзацом такого змісту: "участі спортсменів, що є членами відповідних спортивних федерацій, у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з російської Федерації та/або Республіки Білорусь;".

Нормативно-правовий акт розроблено на виконання підпункту 4 пункту 6 витягу з протоколу № 43 засідання Кабінету Міністрів України від 30 березня 2023 року та з урахуванням рішення Міжнародного олімпійського комітету, який рекомендував міжнародним спортивним федераціям допустити атлетів з російської федерації та республіки білорусь до міжнародних спортивних змагань, організованими міжнародними федераціями та організаторами міжнародних спортивних подій у нейтральному статусі", — резюмується в заяві.

Нагадаємо, що Міжнародний олімпійський комітет (МОК) дав рекомендацію федераціям допустити спортсменів з рф і Білорусі до міжнародних турнірів під нейтральним статусом, якщо будуть виконані певні умови.

Проти бойкоту змагань за участю атлетів із країн-агресорів виступила Федерація тенісу України. Її приклад наслідувала іменита українська тенісистка Еліна Світоліна.

Тим часом збірна України з футболу не зніметься з відбору на чемпіонат Європи 2024 року, де також бере участь Білорусь, оскільки команди виступають у різних підгрупах.