Війна — день 232: Світ підтримав цілісність України, а ЗСУ наступають на Херсонщині

Читать на русском
Автор
24721
Повномасштабна війна триває 232 дня
Повномасштабна війна триває 232 дня. Фото Телеграф

Оперативно про головне 13 жовтня

Широкомасштабна загарбницька війна, розв’язана росією проти України 232 дні тому, продовжується і не на користь росії. Країни формату "Рамштайн" на зустрічі, що відбулася напередодні, ухвалили рішення збільшити військову допомогу Україні і більше того — вже з’явилися плани союзників перебудувати систему оборони України у бік посилення. Тим часом на дипломатичному фронті росія має поразку, адже переважна більшість країн-членів ООН на Генасамблеї Організації підтримала територіальну цілісність України. Також невдачі переслідують окупантів і на фронті: ВСУ повністю встановили контроль над ще п’ятьма селами на півночі Херсонської області.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Володимир Зеленський зазначив, що використання мобілізованих росіян як "гарматного м'яса" дозволяє створити росії тиск на Збройні сили України. "Зараз росія закидає на фронт тисячі цих своїх мобілізованих. Вони не мають суттєвої військової підготовки, але їхньому командуванню це і не потрібно взагалі. Вони розраховують, що мобілізовані росіяни зможуть вижити на війні хоча б кілька тижнів, потім загинуть, потім на фронт доставлять нових ", — сказав він у відеозверненні.

22:00 Ситуація на фронті складна, але контрольована, необхідні підвищення вогневих здібностей ЗСУ та інтегрована ППО/ПРО, заявив головком ЗСУ Валерій Залужний після розмови з Марком Міллі.

21:00 Естонське волонтерське рятувальне об'єднання Paasteliit передало для Державної служби України з НС як гуманітарну допомогу 10 мобільних будиночків "Containex".

Португалія передасть Україні шість гелікоптерів "Ка", які були позбавлені ліцензії на експлуатацію через введені проти росії санкції.

20:00 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі знову відвідав Київ, де за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою повідомив про прогрес на шляху створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС. Однак, у чому цей прогрес полягає, не уточнив.

19:00 Стугна vs Корнет: чому український ПТРК стане фаворитом на ринку озброєнь у майбутньому і потіснить російський аналогівнемає.

18:00 Росіяни завдали ракетного удару на заході України — на Львівщині два прильоти, один у військовий об'єкт.

17:00 Відбувся новий обмін полоненими. Повідомляє глава ОП Андрій Єрмак: "Вдалося звільнити з полону 20 людей". Це 14 воїнів ЗСУ, 4 бійців ТРо, один нацгвардієць та один військовослужбовець ВМС.

16:00 Ердоган і путін в Астані говорили півтори години: став відомий несподіваний момент.

15:00 Сьогодні ПАРЄ визнала російський режим терористичним, "за" проголосували 99 делегатів зі 100, повідомляє нардеп Олексій Гончаренко. Ухвалення резолюції передбачає створення трибуналу. У резолюції також зазначається, що перебування рф в Раді Безпеки ООН є нелегальним.

У Шишацькому районі Полтавської області розбилися військові літаки, міг загинути пілот.

14:00 Ядерна атака рф проти України викличе не ядерну, але дуже потужну відповідь ЄС, США та НАТО, — високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

12:40 Під завалами багатоповерхівки у Миколаєві знайшли тіла двох загиблих — це 80-річна жінка та 31-річний чоловік, — пошуково-рятувальна операція триває. Всього внаслідок нічної атаки у Миколаєві вже троє загиблих.

У російському Білгороді повідомляють про нові вибухи.

11:40 15 європейських країн, які є членами НАТО, розпочали проєкт зі створення кращої європейської системи протиповітряної оборони. Це Німеччина, Велика Британія, Словаччина, Норвегія, Латвія, Угорщина, Болгарія, Бельгія, Чехія, Фінляндія, Литва, Нідерланди, Румунія та Словенія, також хоче залучитися Естонія, пише Spiegel.

В Україну надійшло 1,3 млрд доларів додаткового екстреного фінансування Міжнародного валютного фонду, — повідомляє Шмигаль.

10:00 Крім п'ятиповерхівки у Миколаєві цієї ночі обстріляли і човникову станцію, — під завалами опинився чоловік. На жаль, рятувальники дістали його вже мертвим.

Човникова станція в Миколаєві після обстрілу 13.10.2022
Човникова станція в Миколаєві після обстрілу 13.10.2022

За останню добу росія втратила в Україні ще 33 БПЛА та 420 осіб.

Втрати росії в Україні 13.10.2022
Втрати росії в Україні 13.10.2022

08:25 Під удар на Київщині попередньо потрапила Макарівська громада. Іранські дрони-камікадзе атакували об'єкти критичної інфраструктури.

У Миколаєві врятували 11-річного хлопчика, — дитина шість годин пробула під завалами. Шукають ще сім осіб.

Наслідки обстрілу Миколаєва 13.10.2022
Наслідки обстрілу Миколаєва 13.10.2022

07:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • у Миколаєві був приліт у п'ятиповерхівку, два верхні поверхи зруйновані вщент;
  • одну з громад Київщини атакували дрони-камікадзе, були удари по об‘єктах критичної інфраструктури;
  • резолюція Генасамблеї ООН про засудження анексії чотрьох областей України надіслала чіткий сигнал Москві, — вважає Байден;
  • Франція найближчим часом передасть шість гаубиць Caesar та зенітні ракети;
  • Британія збирається передати ракети AMRAAM для систем протиповітряної оборони NASAMS;
  • Канада передасть військове спорядження на $35 млн;
  • Чехія до 2025 року витратить 20,3 мільйона євро на відбудову України;
  • у Чорному морі у рф залишається напоготові 16 ракет типу "Калібр".

Крім того, файно попрацювали Повітряні сили ЗСУ, — за вчора вони знищили п'ять вертольотів Ка-52, 17 безпілотників-камікадзе "Shahed-136" та два "Zala Ланцет", а минулої ночі збили чотири дрони-камікадзе над Одещиною, та ще два, — над Миколаївщиною.

5:00 Білорусь хоче обмежити виїзд за кордон для своїх громадян. Контролюватиме це КДБ

3:00 Одеська область зазнала масштабної атаки безпілотниками, повідомляється про роботу ППО

1:00 У ЗСУ пояснили, що триваліші тривоги в Україні пояснюються використанням БПЛА росіянами.

"Швидкість дрона не висока 120-150 км на годину. Він довго летить і може коригувати маршрут. Тому тривалість тривог вища, ніж раніше", — пояснив речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат

00:00 Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо дотримання територіальної цілісності України: за -143, проти — 5 (35 утрималися).

Нагадаємо, інформація за 10 жовтня доступна у матеріалі: "Війна — день 229: окупанти влаштували ракетний терор всій Україні"

Дані за 11 жовтня доступні у зведенні: "Війна — день 230: ЗСУ тиснуть на Донбасі, а Україна відходить від масштабного ракетного удару".

Про те, що відбувалося 12 жовтня, можна дізнатися у матеріалі: "Війна — день 231: ЗСУ "дають прикурити" окупантам на фронтах, росіяни на помсту і далі обстрілюють міста".