Війна — день 239: окупанти бомбардують Україну, в країні оголошено жорстку економію електроенергії

Читать на русском
Автор
37741
Вторгнення росії в Україну триває вже 239 днів
Вторгнення росії в Україну триває вже 239 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 20 жовтня

Україна відбиває масоване російське вторгнення вже 239 днів. Через численні атаки росіян по українській інфраструктурі насамперед енергетичній, влада закликала жителів країни економити електроенергію, а також очікуються відключення світла в усіх областях країни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Завтра українців чекає ще один непростий день — тимчасові обмеження енергоспоживання будуть можливі по всій Україні, повідомляє "Укренерго".

22:00 У Конгресі США демократи та республіканці хочуть затвердити $50 млрд допомоги Україні, поки "трампісти" не здобули там владу, повідомляє NBC

21:00 Зеленський заявляє, що росіяни замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції й планують здійснити теракт під чужим прапором.

З Берислава на Херсонщині виїхали всі колаборанти разом з родинами, скарбом, а дехто з них вивіз навіть меблі, повідомляє СтратКом ЗСУ з посиланням на місцевих мешканців.

20:00 Зеленський обговорив із представниками найбільшої інвестиційної компанії США Goldman Sachs можливості залучення інвестицій для потреб України, які виникли внаслідок повномасштабної агресії рф.

Поліція виявила тіла 111 цивільних та 35 військових ЗСУ – ексгумацію на місці найбільшого масового поховання в Лимані завершено. Триває ексгумація із поодиноких стихійних могил. Загалом на деокупованих територіях північної Донеччини ексгумовано 166 тіл, серед них п'ятеро дітей.

19:00 Зеленський розраховує на створення міжнародного механізму компенсації збитків Україні від агресії.

Швейцарія продовжить і за необхідності активізує співпрацю з міжнародними партнерами щодо введення санкцій проти росії, повідомив президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс.

18:00 Британія змусила шойгу виправдовуватися через військовий інцидент: що сталося.

17:00 Загроза нового наступу з території Білорусі зростає, проте цього разу метою вторгнення може бути не Київ — напрям наступу може бути змінений на захід білорусько-українського кордону для перерізання основних логістичних артерій постачання озброєння та військової техніки Україні від країн-партнерів, розповів заступник начальника ГОУ Генштабу Олексій Громов.

16:00 Гучна подія у наших союзників: Ліз Трасс оголосила про свою відставку з посади прем'єра Великої Британії.

15:00 росія стягує війська на кордони України і Білорусі — сідчать нові супутникові знімки.

14:00 Російські військові воюють запекло, але є один нюанс, — Ігор Луценко.

13:00 Російські спецслужби ймовірно готують теракти на території своєї країни, аби звинуватити у цьому Україну, повідомляє ГУР. "Військкомати на території росії розповсюджують "пам’ятки" для місцевих жителів в яких звинувачують українські спецслужби в плануванні та проведенні терористичних актів проти мирного населення. Начебто "диверсанти" викладають на дорогах, лавках і в кущах заміновані телефони, гаманці, планшети. І що подібним чином можуть бути заміновані навіть дитячі речі", — йдеться у повідомленні.

12:00 Влада України була шокована попередженням республіканців про те, що вони припинять необмежену допомогу Україні у разі перемоги на листопадових виборах. Про це заявив голова фракції "Слуга народу" у Верховній раді Давид Арахамія у коментарі Financial Times.

"Телеграф" розбирався, чи серйозні погрози.

11:00 На всій території України, крім Криму, оголошено повітряно тривогу.

"Наша система ППО і ПРО ефективно працює завдяки професіоналізму українських воїнів та військовій допомозі від партнерів. берігаємо спокій і віру в ЗСУ!", — наголошує головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

10:00 росія годину тому обстріляла Миколаїв ракетами С-300. "Без жертв і руйнувань, тільки газони псують", — прокоментував це голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

В Україну прибув з візитом президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс. "Моя мета — скласти враження про ситуацію у зв’язку з війною, гуманітарну ситуацію та підготовчу роботу до відбудови країни", — написав Кассіс у твіттері.

Внаслідок агресії рф проти України вже 428 дітей загинуло та понад 817 отримали поранення, — ювенальні прокурори.

За минулу добу в Україні полягли ще близько 400 окупантів:

Втрати росії в Україні 20.10.2022
Втрати росії в Україні 20.10.2022

08:20 Годину тому рф завдала ракетного удару по дитячій спеціалізованій школі у Комишувасі під Запоріжжям. Інформація щодо руйнувань та жертв уточнюється.

У Криворізькому районі серед ночі ворог завдав удару по промисловому підприємству та одному з об'єктів енергетичної інфраструктури в межах міста. Є серйозні руйнування. Без втрат.

Цієї ночі на Миколаївщині збили одразу 14 іранських дронів "Shahed-136". Дев'ять з них збили засоби ППО, ще по два дрони знищили бійці ВМС та Нацгвардії, а ще один збили поліцейські.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • у Кривому Розі та Миколаєві вночі чули вибухи;
  • на відновлення Луганської області знадобиться приблизно сім років, але почати можна буде лише після повного звільнення регіону;
  • Чехія готує новий пакет допомоги Україні на 22 мільйони крон;
  • у рф в Чорному морі напоготові 12 ракет типу "Калібр".

5:00 За попередню добу ЗСУ на півдні нашої країни ліквідували 43 окупанти, 6 танків, дві гаубиці, командно-штабну машину та дев'ять одиниць автобронетехніки

1:00 Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що на саміті ЄС закликатиме до скасування санкцій проти росії.

00:00 Протягом місяця збито 233 "Шахеди" та десятки ракет, повідомив Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні.

Нагадаємо, інформація за 17 жовтня доступна у трансляції: "Війна — день 236: окупанти зазнають величезних втрат на Херсонщині та атакували Київ".

Дані за 18 жовтня читайте у матеріалі: "Війна — день 237: рф продовжує терор України ракетами та дронами-камікадзе".

Про те, що відбувалося 19 жовтня можна дізнатися у зведенні: "Війна — день 238: росія продовжує бити по містах України і вивозить людей з Херсона" .