Війна — день 238: рф продовжує бити по містах України та вивозить людей із Херсона

Читать на русском
Автор
47458
Вторгнення росії в Україну триває вже 238 днів
Вторгнення росії в Україну триває вже 238 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 19 жовтня

Широкомасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 238 днів. Окупанти продовжують бити ракетами та дронами-камікадзе по українським містам та інфраструктурі. У зв’язку з цим НАТО вже пообіцяло надати Україні системи ППО для протидії атакам безпілотників. Водночас на південному фронті намічаються певні зміни. Зокрема, окупанти та колаборанти заговорили про "евакуацію" місцевих жителів з правобережжя Херсонської області, а також про якісь "складні рішення" для них щодо самого Херсона.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Миколаєві пролунали вибухи.

Накази путіна про воєнний стан — це відчайдушна тактика, яка спрямована на контроль та збільшення градуса дій, вважають у Держдепі США.

22:00 В Офісі президента України закликають українців у всіх областях 20 жовтня мінімізувати використання електроенергії.

Відключення електрики 20 жовтня в Україні відбуватимуться по черзі — "Укренерго". Тривалість черги визначає обленерго, але не більше ніж чотири години.

21:00 На Львівщині на годину скоротили тривалість комендантської години: з 19 жовтня вона триватиме з 00:00 до 05:00.

Глава МВС Великобританії Суелла Браверман оголосила, що залишає свою посаду. Колишнього міністра транспорту Гранта Шапса призначено новим головою МВС Великобританії.

20:00 Зеленський підписав два укази, які ввели у дію рішення РНБО щодо санкцій проти російських олігархів та великої кількості російських компаній, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

19:00 Посольство Індії в Україні закликало громадян негайно виїхати з країни "через погіршення ситуації з безпекою та нещодавню ескалацію бойових дій по всій Україні".

18:00 Переможцем премії Сахарова Європейського Парламенту став український народ.

Посли країн Європейського Союзу схвалили санкції проти Ірану за його залучення до війни, яку проти України веде росія.

17:00 Російські окупанти завдали ракетного удару по Бурштинській ТЕС, внаслідок чого на станції виникла пожежа. Його вже ліквідовано, повідомила голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

У Києві з 20 жовтня розпочинається опалювальний сезон.

16:00 На Київ та інші регіони України вчинено чергову ракетну атаку.

Путін перевів сусідні з Україною регіони росії на особливий режим.

15:00 президент рф володимир путін ввів режим воєнного стану на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської області.

Над Києвом працювала ППО, попередньо збили 5 ракет з 5.

Ракетний удар був у Вінниці, вибухи чули також у Івано-Франківській області, а над Чернігівщиною збили чотири ракети.

13:45 На території всієї України, крім Криму, оголошено повітряну тривогу, в деяких областях повідомляють про роботу ППО.

Вночі ворог майже сім годин гатив по Оріхову на Запоріжжі, зачепило міськраду, навчальний заклад, приватні будинки, постраждали вісім мирних людей.

Оріхів Запорізької області після обстрілу 19.10.2022
Оріхів Запорізької області після обстрілу 19.10.2022

12:20 Голова окупантів Херсонщини Сальдо зробив ряд заяв:

  • з області вивезли вже до 40% жителів;
  • на 7 днів забороняється в'їзд цивільних на окуповану територію Херсонщини;
  • цивільні "адміністрації" переїхали на лівий берег Дніпра;
  • проте це не здача Херсона ЗСУ.
  • 11:00 росіяни вже масово вивозять людей із Херсона на лівий берег Дніпра, лякаючи їх "наступом ЗСУ". Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім каже, що окупанти також риють укріплення під Чаплинкою, що може говорити про те, що насправді по Херсону стрілятимуть саме росіяни.

Тим часом Китай заявляє, що нічого не знає про масову атаку дронів на Київ, і закликав Україну та росію до "спокою та стриманості".

09:00 Вночі над Миколаївщиною збили 13 дронів-камікадзе "Shahed-136".

росія втратила за добу більше 400 окупантів в Україні:

Втрати росії в Україні 19.10.2022
Втрати росії в Україні 19.10.2022

08:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • у Кривому Розі відновили електро- та водопостачання;
  • вночі також обстріляли Енергодар, місто частково без світла і води;
  • за тиждень Німеччина передала Україні п'ять ремонтно-евакуаційних машин Bergepanzer 2, а також зимову військову форму та обладнання;
  • останню лінію електропостачання на ЗАЕС перебивали тричі за 10 днів, наразі її знов відремонтовано;
  • у рф в Чорному морі напоготові 16 ракет типу "Калібр".

6:00 В Криворізькому районі зруйнований об'єкт енергетичної інфраструктури через влучання під час останньої повітряної тривоги, повідомляє голова МВА Олександр Вілкул. Без електроенергії багато населених пунктів району та мікрорайон Інгулець у Кривому Розі. Енергетики вже працюють.

Тим часом у Запоріжжі теж чули вибухи. Після них в області піднялося зарево, повідомляють місцеві.

5:00 Рада безпеки ООН проведе засідання щодо застосування іранських безпілотників проти України

3:00 Іран відправив "десятки" інструкторів до окупованого Криму для допомоги росіянам із запуском безпілотників-камікадзе

1:00 США, Франція та Британія запросили на середу обговорення в Раді Безпеки ООН на тему передачі Іраном безпілотників росії та їх застосування проти України

00:00 Окупована російськими військами Запорізька атомна станція, яка отримувала е/е зовнішньої резервної лінії 330 кВ, знову підключена до останньої діючої лінії напругою 750 кВ ЗАЕС-Дніпровська, повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Нагадаємо, інформація за 16 жовтня доступна у трансляції: "Війна — день 235: окупанти зазнають феєричних втрат, але продовжують ракетний тероризм" .

Дані за 17 жовтня читайте у матеріалі: "Війна — день 236: окупанти зазнають величезних втрат на Херсонщині та атакували Київ".

Про те, що відбувалося 18 жовтня, можна дізнатися у зведенні: "Війна — день 237: рф продовжує терор України ракетами і дронами-камікадзе".