Війна — день 247: окупанти намагаються наступати на Донбасі, в Україні віялові відключення електроенергії

Читать на русском
Автор
28727
Повномасштабна війна триває 247 днів
Повномасштабна війна триває 247 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 28 жовтня

Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну триває 247 днів. Тяжкі бої продовжуються на Донбасі та півдні України: противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій ЗСУ на окремих напрямках, водночас не припиняє ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Тим часом через удари російських ракет і пуски ними дронів-камікадзе по енергетичній інфраструктурі країни в регіонах України тривають масштабні відключення електрики.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Німеччини звернувся до нації, в якому заявив, що "настала зміна епох", а також звинуватив росію в порушенні правил та спробах розділити Європу

21:00 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай каже, що важлива траса "Сватове-Кремінна" практично під контролем ЗСУ.

20:00 Пентагон виділить Україні новий пакет військової допомоги на 275 мільйонів доларів. До нього увійшли ракети для реактивних систем залпового вогню HIMARS, артилерійські снаряди, броньовики HUMVEE, стрілецьке озброєння.

19:00 Майже як американський, але свій, а не за 50 мільйонів – в Україні презентували новий безпілотник.

18:00 шойгу прозвітував путіну про підсумки "часткової мобілізації": розповів, скільки відправили на фронт.

17:00 "Лінія Вагнера" на Донбасі: українцям пояснили, чому вона не врятує росіян.

16:00 Найсерйозніше від початку війни: генсек НАТО виступив з важливою заявою щодо України.

15:00 Українські військові збили вже понад 300 іранських дронів-камікадзе Shahed-136, повідомив на брифінгу речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

14:00 В ООН заявили про відсутність доказів щодо наявності біологічної зброї в України. Як відомо, росія неодноразово звинувачувала у цьому Україну. Заступник генсекретаря ООН Ісумі Накаміцу заявив, що організація не бачила жодних доказів наявності біологічної зброї в Україні.

12:30 Експрезидент росії і путінський поплічник дмитро медведєв заявив, що Україні не вдасться стабілізувати енергосистему шляхом придбання електроенергії у Словаччині та висунув Києву нову вимогу:

"Україні необхідно визнати правомірність вимог рф у рамках СВО (спеціальна військова операція — ред.) та її результати, відображені у нашій конституції. І тоді зі світлом налагодиться", — сказав він.

12:00 Для усунення наслідків терористичних атак з боку Росії, "Укренерго" наказав обмежити електроспоживання по усій території України.

"Обмеження всіх категорій споживачів необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі, забезпечити стале балансування енергосистеми та уникнути повторних аварій після того, як електромережі були ушкоджені ракетними обстрілами та атаками дронів росіян", — наголосили у відомстві.

11:00 Завод "Байрактарів" в Україні можуть добудувати вже за два роки.

Минулої доби втрати мирних жителів в Україні склали:

Мирні втрати в Україні за добу 27.10.2022
Мирні втрати в Україні за добу 27.10.2022

10:00 У Києві та Київській області сьогодні може бути чутно вибухи — у Білоцерківському, Бучанському та Вишгородському районах будуть проводити планові технологічні роботи та розмінування.

Ще близько 500 окупантів втратила росія в Україні за добу:

Втрати росії в Україні 28.10.2022
Втрати росії в Україні 28.10.2022

09:00 Глава Чечні рамзан кадиров підтвердив втрати чеченців внаслідок удару ЗСУ по базі окупантів під Херсоном — за його словами, загинуло 23 особи, ще 58 постраждали.

Генштаб про Херсонський напрямок: окупанти вивозять на лівий берег медобладнання та майно під виглядом "евакуації", тим часом на правий берег перекинули до тисячі мобілізованих військових рф, їх розселяють у помешканнях місцевих жителів, які покинули ці території.

Вночі Миколаїв зазнав обстрілів із зенітно-ракетного комплексу С-300. Внаслідок ракетного удару зруйновано трьохповерхову адміністративну будівлю та пошкоджено поряд розташовану багатоповерхову новобудову. Також пошкоджень зазнала хлібопекарня. Одна людина отримала легкі поранення.

07:10 Кілька важливих новин на ранок:

  • 28 жовтня вшановується День звільнення від фашизму, і сьогодні ми згадуємо вигнання нацистів, наближаючи вигнання рашистів; єдиним можливим фіналом для рф є поразка — Зеленський;
  • росіяни на Півдні розробили кілька планів дій, але ЗСУ готові до будь-яких маневрів ворога, — Гуменюк;
  • перші системи протиповітряної оборони NASAMS Україні можуть передати вже у листопаді;
  • інспектори МАГАТЕ вже цього тижня проведуть перевірки двох ядерних об'єктів на території України для розвінчання фейку рф про "брудну" бомбу;
  • у росії в Чорному морі напоготові зараз 24 "Калібри".

06:00 Україна не повинна вести переговори з Росією: у The Atlantic Council назвали причини.

05:00 З початку повномасштабного вторгнення окупанти завдали по Україні 4,5 тисяч ракетних ударів і здійснили понад 8 тисяч авіанальотів — Зеленський.

Відозвернення Володимира Зеленського

04:00 США передадуть Україні новий пакет військової допомоги у розмірі 275 мільйонів доларів.

03:00 ЗСУ на півдні знищили ангар зі скупченням ворожої техніки, понад 40 окупантів та 2 склади боєприпасів.

01:00 "Форма зла стала іншою, але суть залишилася": Зеленський порівняв рашистів із нацистами.

00:00 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що ситуація з енергетичною безпекою Запорізької АЕС залишається нестабільною, але останніми днями станція забезпечена безперервним енергопостачанням.

Нагадаємо, інформація за 25 жовтня доступна у трансляції: "Війна — день 244: ЗСУ стримують окупантів на Донбасі та місцями самі наступають".

З інформацією за 26 жовтня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 245: через атаки росії на міста знову гинуть мирні українці, ЗСУ звільняють Харківщину".

Про те, що відбувалося 27 жовтня, читайте у зведенні: "Війна — день 246: жорстокі бої на Донбасі, обстріли міст України ракетами та дронами тривають".