Війна — день 260: окупанти відступають на півдні, ЗСУ просуваються на Херсонщині

Читать на русском
Автор
27737
Вторгнення триває вже 260 днів
Вторгнення триває вже 260 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 10 листопада

Широкомасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну триває вже 260 днів. Збройні сили України розпочали просування на півдні країни та звільнили вже кілька сил на правобережній частині Херсонської області. Тим часом на Донбасі тривають важкі різноспрямовані бої: на Луганщині ЗСУ також намагаються просунутися вперед, а на Донеччині тиснуть окупанти, проте зазнають великих втрат і не можуть проломити українську оборону.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Втрати росіян у війні проти України перевищують втрати української армії приблизно в 10 разів, заявив Зеленський в інтерв’ю CNN.

22:00 Польща передала Україні ще 1570 терміналів Starlink.

21:00 США направлять Україні черговий пакет військової допомоги, який, серед іншого, включатиме ракети для систем протиповітряної оборони, повідомив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Цей пакет, зокрема, включатиме ракети для систем ППО HAWK і Avenger.

20:00 Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак анонсував поставку Україні ще тисячі ракет класу "земля-повітря" та понад 25 тис. зимових комплектів для військових.

19:00 Питна вода для Миколаєва та ключовий залізничний вузол — зібрали для вас інформацію про сьогоднішні успіхи ЗСУ на південному напрямку.

18:00 Дружини "чмобиків" записують відео та їдуть забирати чоловіків з фронту. росію захлеснула хвиля роликів.

17:00 Українські військові продовжують просуватися на півдні України. Стало відомо, що ЗСУ вже увійшли до Станіслава, Євгенівки та Бобрового Куту. Також сьогодні повідомлялося про звільнення Киселівки.

16:00 Крим звільнять швидше за Донбас: експерт назвав головну умову.

15:15 Упродовж тижня російські загарбники випустили по території України 17 ракет та застосували 50 безпілотників, — повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов.

Також він розповів, що українські військові ретельно відстежують хід відбудови так званої лінії Вагнера, і мають засоби подолання мінно-вибухових загороджень.

14:30 Президент США Джо Байден висловився щодо передачі Україні HIMARS і натякнув, що далекобійні ракети на 257 км вже могли бути передані українській стороні.

13:10 Російські військові накопичують боєприпаси, щоб завдати нового масованого удару по Україні, — попереджає спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Втрати росії в 10 разів перевищують втрати української армії, — заявив президент Володимир Зеленський.

За 9 листопада Україна звільнила 12 населених пунктів на Херсонському напрямку, — головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

11:00 У мережі з'являються повідомлення, що Снігурівка Херсонської області вже під контролем ЗСУ, проте офіційних даних про це немає.

росія офіційно підтвердила, що президент володимир путін не поїде на саміт "Великої двадцятки" до Індонезії, замість нього буде голова МЗС сергій лавров.

10:00 Окупанти будують у Криму нові траншеї та окопи, їх видно на супутникових фото.

росія знову орієнтовно втратила за день понад 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 10.11.2022
Втрати росії в Україні 10.11.2022

08:00 Сили Територіальної оборони від початку повномасштабного вторгнення грають одну з ключових ролей у російсько-українській війні. Їхні бійці — не професійні військові, але за кілька місяців освоїли таке непросте ремесло. "Телеграф" провів день із бійцями тероборони, поспілкувався з командиром 241-ї бригади та на власні очі побачив, як вони готуються давати відсіч ворогові.

ТРО
У військових завжди є справа, яку треба вирішити

У США заговорили про можливі переговори між Україною та росією щодо закінчення війни. Генерал Марк Міллі порадив Києву "ловити момент" та позначив ймовірні дати початку діалогу.

Дніпропетровщина вночі знову потрапила під російський обстріл. Постраждала 80-річна жінка, їй уже надали необхідну допомогу.

07:15 Кілька важливих новин на ранок:

  • Байден назвав відступ рф з Херсона очікуваним і натякнув на можливість переговорів України та росії;
  • ЗСУ можуть витрати від п'яти днів до трьох тижнів, аби повністю звільнити Херсон, — Арестович;
  • США не нададуть Україні сучасні безпілотники "Gray Eagle MQ-1C", незважаючи на прохання офіційного Києва;
  • на війні в Україні було вбито та поранено понад 100 тисяч російських військовослужбовців, — Пентагон;
  • Австрія виділить ще десять мільйонів євро для підтримки України;
  • Франція передасть Україні шість гаубиць Caesar у найближчі тижні.

3:00 Британія передасть Україні ще близько тисячі ракет "земля-повітря", щоб наша країна могла більш ефективно відбивати повітряні атаки

1:00 У Міноборони прокоментували чутки про настання ЗСУ під Херсоном та порекомендували українцям бути терплячими та не поширювати "фальшстарти перемог". Крім того, там нагадали, що вірити словам росіян не можна і варто бути готовим до будь-чого з їхнього боку.

00:00 Українська армія просувається вперед акуратно та без зайвого ризику, заявив у відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

"В інтересах звільнення всієї нашої землі – і щоби втрат було менше. Саме так ми забезпечимо звільнення Херсона, Каховки, Донецька, інших міст. Але це буде наслідком наших зусиль, наших оборонних операцій. Тих, які зараз тривають, які ще плануємо", — заявив він.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 7 листопада, читайте у зведенні: "Війна — день 257: росіяни зазнають тяжких втрат, але готують новий масштабний удар по Україні".

Дані за 8 листопада доступні у матеріалі: "Війна — день 258: ЗСУ тримають активну оборону, а місцями — відтісняють окупантів".

З інформацією за 9 листопада можна ознайомитись у трансляції: "Війна — день 259: ЗСУ з боями просуваються на півдні України".