Війна — день 355: війська рф атакують на Донбасі і обстрілюють мирні міста

Читать на русском
Автор
26226
Бої за Україну тривають 355 днів
Бої за Україну тривають 355 днів

Оперативно про головне 13 лютого

Російське вторгнення в Україну триває 355 днів. Окупанти посилили тиск на Донбасі та досягли невеликих успіхів у районі Бахмута, проте на інших напрямках суттєвого просування не фіксується. Таким чином новий повномасштабний наступ росіян поки що призводить лише до збільшення кількості їх втрат у живій силі та техніці. Водночас збільшується і кількість ударів по мирних населених пунктах та критичній інфраструктурі України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На засіданні Ставки головнокомандувача розглядався захист Донеччини, Луганщини та півдня України, повідомив Зеленський.

22:00 рф наразі не має достатньо сил для нападу на Україну з території Придністров’я, заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

21:00 Засновник компанії SpaceX Ілон Маск заявив, що система супутникового зв'язку Starlink продовжує працювати в Україні на лінії фронту.

20:00 Європейський союз може запровадити додаткові обмежувальні заходи щодо приватної військової компанії "Вагнер" у рамках десятого пакету санкцій, повідомляє Bloomberg.

19:00 Три російські кораблі-носія ракет типу "Калібр" сукупним залпом у 16 ракет наразі знаходяться в Чорному морі, повідомляється на сторінці Оперативного командування "Південь".

18:00 МЗС Франції закликало своїх громадян негайно залишити Білорусь.

17:00 Російські окупанти продовжують будівництво оборонних укріплень в окупованих районах Запорізької області, повідомляється у звіті оборонної розвідки.

16:00 Українські військові розпочали навчання з бойовим німецьким танком Leopard 2 у Німеччині, повідомляє видання Tagesschau.de з посиланням на Міноборони ФРН.

15:00 Новий наступ росії в Україні можливо вже розпочався, і міжнародні партнери мають передати Україні усе необхідне озброєння до того, як агресор перехопить ініціативу, — заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції.

Бізнесмен Валід Корчагін, пов'язаний із родиною соратника Кадирова, став співвласником компанії "ММК Ілліча", яка ймовірно здійснюватиме відновлення потерпілого під час бойових дій меткомбінату імені Ілліча в окупованому Маріуполі, — розслідування російської служби ВВС.

14:00 О 4-й ранку росіяни атакували Білогорівку з усіх боків. Але наші Сили оборони цей наступ відбили, — повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Міноборони Британії оприлюднило свіжу карту бойових дій в Україні:

Карта бойових дій в Україні від Міноборони Британії 13.02.2023
Карта бойових дій в Україні від Міноборони Британії 13.02.2023

13:00 росія має намір за допомогою опозиційних протестів та із залученням людей з військовою підготовкою дестабілізувати ситуацію та змінити владу в Молдові, — документи про це Україна передала владі Молдови, і ця інформація підтверджується, заявила президент Молдови Майя Санду.

12:00 Міністр оборони Олексій Резніков вирушив на зустріч "Рамштайн-9" і озвучив головні питання, що там розглянуть:

  • захист українського неба, у тому числі – через залучення авіаційної платформи;
  • розбудова "танкової коаліції";
  • формування запасу міцності по боєприпасам;
  • тренінгові програми для наших воїнів;
  • стабільність підтримки – логістика, обслуговування, ремонт, практична реалізація "Військового шенгену".

росія знову обстріляла Херсон з артилерії, була зруйнована будівля виробничої бази одного з підприємств, під завалами загинув охоронець.

У "Гвардію наступу" звернулися уже 27 тисяч громадян. Наразі вже понад 800 осіб пройшли військово-лікарські обстеження. Формування 8 бригад, в які зараз відбувається відбір, проходитиме до 1 квітня. Після цього планується формування наступних штурмових бригад.

11:00 Данія вже передала Україні обіцяні 19 САУ Caesar, — в Міноборони показали відео з ними.

10:00 Наступна масована атака може статися 24 лютого.

Керівниця прес-центру Сил оборони "Південь" Наталія Гуменюк розповіла, що "час між масованим ракетним ударами близько двох тижнів. Минула атака була 10 лютого. З огляду на любов росіян до символічних дат потрібно бути обережними".

09:00 росія обстріляла залізничне полотно на Херсонщині, тому потяг Київ-Херсон їде тільки до Миколаєва, — "Укрзалізниця". Ремонт вже в процесі.

Ватажка спецназу кадирівців "Ахмат", помічника кадирова Апті Алаудінова отруїли через конверт, просочений отруйною речовиною, — він у московській лікарні.

08:00 Вночі росія спрямувала розвідувальний дрон та повітряні кулі на Дніпропетровщину, сили ППО збили їх; в Краматорську та Маріуполі також чули вибухи.

Низкою країн готуються нові санкції та інші заходи до 24 лютого 2023 року, — річниці вторгнення росії, розповів Кулеба.

В боях під Вугледаром була повністю розгромлена елітна 155-ї бригада морської піхоти з Владивостока, — Politico.

Генштаб опублікував свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 13.02.2023
Втрати росії в Україні 13.02.2023

07:00 Генштаб ЗСУ: противник занає значних втрат, особливо у живій силі. Зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Через низький рівень забезпечення зимовим обмундируванням, з січня поточного року значно зросла кількість військовослужбовців російських окупаційних військ з ознаками обмороження кінцівок. Так, у медичних закладах Горлівки Донецької області кількість пацієнтів з таким діагнозом складає до 30 відсотків від усіх поранених.

06:00 У Маріуполі місцеві жителі висловлюють спротив окупантам за допомогою написів на снігу, — заступник мера Андрющенко.

05:45 Українські військові розбили під Вугледаром елітну бригаду морської піхоти рф, — Politico.

05:30 Авіація Ізраїлю завдала удару по комплексу ХАМАС у Газі.

05:00 Окупанти у тимчасово захопленій Каховці створили чат-бот для доносів на українців, — ЦНС.

03:00 Кілька країн оголосять про нові санкції проти рф до "річниці" вторгнення 24 лютого, — Кулеба.

02:00 Кількість жертв землетрусів у Туреччині та Сирії перевищила 34 тисячі.

01:00 У Херсоні пролунали потужні вибухи. Після обстрілу у деяких районах зникла електрика.

00:30 Ворог вдарив по громадах Сумщини з мінометів та артилерії, зафіксовано 50 прильотів.

00:00 Фінляндія поки що не прийняла рішення про передачу танків Україні. Як пояснила прем’єрка країни Санна Марін, така тяганина пов’язана з тим, що її країна межує з росією. Водночас вона зазначила, що підтримує спільні із ЄС закупівлі зброї для ЗСУ

Про те, що відбувалося 10 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 352: окупанти завдають ударів, ЗСУ б’ють по тилах.

Інформація за 11 лютого доступна у зведенні: Війна — день 353: росіяни намагаються прорватися на Луганщині та тиснуть на Бахмут

З даними за 12 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 354: росія розпочала наступ на Донбасі, але зазнає тяжких втрат.