Війна — день 357: окупанти концентрують сили на Вугледарі, але зазнають тяжких втрат

Читать на русском
Автор
22372
Бої за Україну тривають 357 днів
Бої за Україну тривають 357 днів

Оперативно про головне 15 лютого

Повномасштабна війна росії проти України триває 357 днів. Росіяни продовжують наступ у Донецькій області, спрямовуючи основні зусилля на Вугледар та кидаючи туди залишки бійців Північного флоту та мобілізованих військових. Втім, аналітики вважають, що це навряд чи дозволить їм створити достатнє зусилля для продавлювання лінії оборони ЗСУ, проте це може виснажити сили українських військових. У США тим часом кажуть, що навесні для України відкриється вікно можливостей, аби перехопити ініціативу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Покровську Донецької області завершено рятувальну операцію, внаслідок удару окупантів по багатоповерховому будинку загинуло троє людей, 11 поранено, серед них одна у важкому стані, повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

22:00 Нідерланди передадуть Україні 20 тисяч боєприпасів для танків, De Telegraaf.

21:00 В Україні почали розсилати повістки до суду через Viber, повідомляє Державна судова адміністрація України.

20:00 Втрати у низці штурмових загонів "Вагнера" та підрозділах "2-го армійського корпусу" РФ досягають 80% особового складу, повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

Україна та Ізраїль працюють над організацією першого візиту офіційної ізраїльської делегації з початку повномасштабного вторгнення Росії. Про це розповів на Kyiv Jewish Forum посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

19:00 Українські ракетники за добу вразили пункт управління росіян і знищили 2 склади з боєприпасами, повідомляє Генштаб.

18:00 На Бахмутському напрямку за добу сталося 25 бойових зіткнень, тривають жорстокі бої, повідомив речник Східного угруповання ЗСУ.

17:00 У повітряному просторі Києва 15 лютого було виявлено близько шести ворожих повітряних цілей. За інформацією, що уточнюється, це були повітряні кулі, які переміщалися у просторі під дією вітру, повідомляє Київська міська військова адміністрація.

16:00 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що президент Володимир Зеленський попросив його залишитись на своїй посаді, повідомляє The Guardian.

15:00 росія запустила на Київщину повітряну кулю, — це "дідівський метод", яким ворог намагається відволікти ЗСУ та змусити військових витрачати час та засоби ППО на його збиття, розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Російські військові обстріляли лікарню в Бериславі Херсонської області, поцілили в котельню, постраждав працівник медзакладу, за його життя борються лікарі, — повідомляє Херсонська ОВА.

14:00 На Київщині тривога, працює ППО, — повідомляється про невідомі повітряні цілі з боку Білорусі.

13:00 Зараз у війні проти України залучено майже всю російську армію, 97% сил, але попри це росія не змогла зібрати такої сили, щоб "пробити" оборону України, — заявив міністр оборони Британії Бен Воллес.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн про новий пакет санкцій проти рф: "Ми пропонуємо десятий пакет заходів. З новими заборонами на торгівлю та контролем експорту технологій до росії. Загальна вартість пакета становить 11 мільярдів євро. Ми пропонуємо, серед іншого, обмеження на експорт багатьох електронних компонентів, які використовуються в російських збройних системах, таких як безпілотники, ракети, гелікоптери… Вперше ми також пропонуємо запровадити санкції проти іранських організацій, у тому числі пов’язаних із Корпусом вартових Ісламської революції".

Російські окупанти обстріляли Покровськ на Донеччині, пошкодили багатоповерхівку. Відомо про 12 поранених цивільних у Покровську. Ще щонайменше двоє людей перебувають під завалами.

Покровськ Донецької області після обстрілу 15.02.2023
Покровськ Донецької області після обстрілу 15.02.2023

12:00 У росії в Чорному морі лише один ракетоносій з 8 "Калібрами" на озброєнні, — ВМС ЗСУ.

11:00 "Ворог поспішає і зараз продовжує робити міцні атаки і по Вугледару, і по Бахмуту, розуміючи, що наступ українських сил неминучий, намагаючись його збити певним чином", — представник ГУР Міноборони Андрій Юсов.

10:00 Від 10 пакету санкцій ЄС очікуємо кроки до вилучення російських активів на користь України, — голова ОП Андрій Єрмак.

В останні дні в Авдіївці стало тихіше, — ворог перемістився на лінію оборони навколо міста та намагається оточити його. До того росіяни кинули сили на Водяне, Опитне, Невельське, розповідає очільник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

09:00 Сьогодні буде другий день "Рамштайну-9", багато уваги приділять танкам.

Посилена робота ГЕС покриває дефіцит електроенергії і відключення сьогодні не плануються (тільки там, де інфраструктура не дає змоги передавати належні обсяги електроенергії).

Тим часом армія США уклала з контракти вартістю $522 млн на виробництво артилерійських боєприпасів для ЗСУ, а Японія збираєтсья виділити Україні 10 млн доларів на проєкти UNESCO.

08:00 Генштаб ЗСУ опублікував свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 15.02.2023
Втрати росії в Україні 15.02.2023

07:00 Генштаб ЗСУ: противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Противник продовжує зазнавати втрат. Зокрема, в районі Красної Зорьки під Сімферополем для приховування кількості загиблих противник застосовує спалювання. Біля місцевого крематорію постійна черга військових автомобілів кількістю до 10 одиниць, якими привозять загиблих російських військовослужбовців та найманців. Кремація здійснюється цілодобово. Послуги з кремації цивільним не надаються.

06:00 Армія США уклала з компаніями "Northrop Grumman Systems" і "Global Military Products" контракти вартістю $522 млн на виробництво артилерійських боєприпасів для ЗСУ, пише агентство AFP.

3:00 У Німеччині назвали умови для передачі Україні бойової авіації

2:00 Греція передасть Україні ще 20 БМП-1 та боєприпаси

00:00 Росіяни почали спускати воду з Каховського водосховища, щоб позбавити мешканців, які одержують воду з Дніпра, доступу до води. Про це розповів прем’єр Денис Шмигаль.

З даними за 12 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 354: росія розпочала наступ на Донбасі, але зазнає тяжких втрат.

Про те, що відбувалося 13 лютого, читайте в матеріалі: Війна — день 355: війська росії атакують на Донбасі і обстрілюють мирні міста

Інформація за 14 лютого доступна у зведенні: Війна — день 356: зустріч "Рамштайн-9" та продовження настання окупантів на Донбасі