"Російський добровольчий корпус": що відомо про підрозділ, який атакував Бєлгородську область

Читати російською
Автор

"Російський добровольчий корпус" зайшов на територію росії, аби спонукати росіян боротися проти путіна

У Бєлгородській області росії сьогодні 22 травня почалися справжні бойові дії. На кордоні з Україною у Грайворонському окрузі лунали вибухи та стрілянина, на місці повідомили про штурм КПП "Грайворон". Відповідальність за цю "операцію" взяли на себе російські добровольці - легіон "Свобода Росії", а також "Російський добровольчий корпус" (РДК). Вони пояснили вторгнення на Бєлгородщину тим, що таким чином протистоять путінському режиму, тож проводять спецоперацію на території Бєлгородщини зі створення смуги безпеки для захисту українців, аби тих не обстрілювали з території рф.

Якщо "Свобода Росії" доволі відомий, то "РДК" називають одним із найбільш таємничих. У нього є Telegram-канал, де РДК висвітлює свою діяльність на фронті й інших країнах – мітинги на підтримку України тощо. Тут вони публікували відео, як заходять на територію рф.

Раніше вони наробили галасу, коли влаштували "диверсію" у Брянській області рф. 2 березня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що у Брянську область зайшла велика українська ДРГ – до 50 осіб. Пропаганда вже почала вигадувати жахіття, які чинять диверсанти, однак незабаром усе було спростовано. Згодом несподівано відповідальність за сьогоднішню "диверсію" взяв на себе "Російський добровольчий корпус". Нижче на відео 2 березня вони розповіли, що вирішили зайти в село на Брянщині, аби подарувати росіянам відчуття надії та спонукати боротися проти режиму путіна. "Телеграф" розповідає, що відомо про російських добровольців.

Як з'явився "Російський добровольчий корпус"

"Російський добровольчий корпус" сформували у серпні 2022 року. Це підрозділ російських добровольців, які воюють за Україну. Багато з них воюють ще з 2014 року, брали участь в Революції Гідності. Нині РДК перебуває у складі Інтернаціонального легіону.

На відміну від легіону "Свобода Росії", бійців корпусу набирають з етнічних російських емігрантів, які проживають в Україні й інших європейських країнах, а не з полонених ЗС рф чи їхніх бійців, які вирішили перейти на бік ЗСУ, пише видання "ВотТак".

Тож бійці РДК зустріли повномасштабне вторгнення в Україні. Спершу вони поодинці чи малими групами воювали у складі різних підрозділів української територіальної оборони. Однак через свої російські паспорти у них постійно були проблеми: їх затримували на блокпостах, затримувала поліція. Тож охочі боротися з путінським режимом вирішили заснувати свій підрозділ.

Скільки людей воює в РДК

Кількість бійців тримається в секреті, але в коментарі DW боєць із позивним "Кардинал" запевнив, що РДК може виконувати завдання ротного рівня. Зазначимо, що рота має до 150 бійців. Набір до корпусу проводиться під суворим контролем, розповідав в інтерв’ю "Главкому" боєць із позивним "Фортуна".

"Ми обережно ставимося до всіх нових кандидатів, щоб уникнути проблем, пов'язаних зі шпигунством, іноземними агентами, провокаціями тощо. Спочатку проводимо кілька співбесід, у разі потреби – просимо СБУ перевірити людину. Далі – обережне знайомство з колективом (як людина поводиться) під час навчань, на полігоні, які мають навички та характер. І лише після цього людина потрапляє на фронт", — пояснює "Фортуна".

Фото з Telegram-каналу "Російського добровольчого корпусу" /РДК

Хто керує

На відео у селі на Брянщині засвітився й командувач "Російського добровольчого корпусу" — Денис Нікітін із позивним "Рекс", а також його побратим "Фортуна". Нікітін є співзасновником РДК та його нинішнім керівником. Військовий — відомий у праворадикальному середовищі бізнесмен. Його справжнє ім’я – Денис Капустін, але він використовує псевдонім, хоча давно є публічною особою, пише DW. Дениса також знають, як ультраправого футбольного хулігана. В інтерв’ю Сергію Пейчеву Нікітін розповів, що свого часу побував на Майдані під час Революції Гідності. Там переконався у тому, як бреше російська пропаганда, адже за російську мову його ніхто не чіпав.

"Вже після Майдану з року 16-го став сюди наїздами приїжджати. І з року 17-го осів тут", — каже боєць. В рф Денис відомий частими сутичками з поліцією.

Співпраця з іншими підрозділами росіян

Корпус не хоче об'єднуватися із легіоном "Свобода Росії". Так, "Телеграф" писав, що 31 серпня російський політичний діяч та з 2019 року громадянин України Ілля Пономарьов від імені Національної республіканської армії підписав "Декларацію російської збройної опозиції" зі "Свободою Росії". Також Пономарьов заявив, що спочатку до них погодилися приєднатися представники "Російського добровольчого корпусу".

Однак пізніше вийшла офіційна заява РДК, що вони не підписували декларацію і не визнали своїм символом біло-синьо-білий прапор. РДК пояснюють, що вони мають із "Свободою Росії" різні погляди на життя та на проміжні цілі. Зокрема "через більш ліберальні погляди "Легіону"". Водночас самі РДК публікували фото зустрічі з білоруськими добровольцями. До слова, Сам Ілля Пономарьов підтримав похід РДК в Брянську область:

"Доки бійці опору будь-яких поглядів залишаються в рамках правил ведення війни та міжнародних конвенцій, як це встановив З'їзд Народних Депутатів, треба їх підтримувати. Я, щоправда, вважаю, що активні дії щодо перенесення бойових дій на територію агресора треба розпочинати після входження ЗСУ до Криму у заключній фазі війни. Але це має вирішувати військове командування, а решта — беззастережно виконувати його вказівки", — написав Пономарьов.

Що означає символіка

Корпус складається із людей правих поглядів, які відстоюють ідеї свободи. У РДК є власна символіка, яку можна побачити на відео з Брянщини. Їхній герб сформований із талісмана організації 1930-х років "Біла ідея" та нарукавного знака "Російської визвольної армії" часів Другої світової. Також вони використовують прапор України.

Скриншот

У своєму Telegram-каналі РДК заявляють, що в основі ідеології лежить "принцип Ннепримиренності — відмова від будь-яких форм співпраці з наступницею радянського режиму — путінською владою та її представниками та холуями за кордоном", і що "путін та його поплічники знищують росіян як етнос".

Принципи та цілі

У жовтні 2022 року на пресконфереції РДК оприлюднили меморандум "Російського добровольчого корпусу", пише "Інтефакс".

У ньому йдеться, що бійці РДК повністю визнають територіальну цілісність України в її офіційних кордонах і захищають військовим шляхом її суверенітет та незалежність. РДК визнає Російську Федерацію державою-терористом і заявляє про неможливість та неприпустимість ведення дипломатичних переговорів з нею.

Основними військово-політичними цілями РДК є:

• захист та відновлення територіальної цілісності України у межах 1991 року;

• повалення правлячого в російській федерації режиму;

По досягненні основних цілей, РДК підтримує та закликає до:

• організації міжнародного трибуналу щодо всіх осіб, причетних до розв'язання, ведення та підтримки агресивної війни проти України;

• відмову рф від територій, фактично анексованих під час агресивних війн;

• повне реформування державної системи російської федерації;

• гарантування національної свободи російського народу;

• визнання та дотримання права народів, які проживають на території російської федерації, на самовизначення.

Нагадаємо, що про "українську ДРГ" повідомили сьогодні близько 11:30. Докладніше про розвиток подій ви можете прочитати у онлайні "Телеграфу". Додамо, що українські блогери відреагували на цю подію жартами та мемами, а також коментарями про недолугість російської пропаганди.