Війна — день 472: росіяни біжать на півдні, Україна продовжує ліквідувати наслідки підриву Каховської ГЕС

Читать на русском
Автор
13631
Бої за Україну тривають 472 дні
Бої за Україну тривають 472 дні

Оперативно про головне 10 червня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 472 дні. Третю добу на півдні країни триває ліквідація наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС. До речі, в ООН досі заявляють, що не можуть назвати знищення греблі військовим злочином, оскільки "обставини залишаються неясними". Водночас армія окупантів продовжує вбивати мирних українців — було обстріляно приватний сектор у місті Звягель у Житомирській області, в результаті загинула одна людина та ще троє постраждали. А на півдні України окупанти почали масово відступати.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 5 окрема штурмова бригада ЗСУ, яка з січня 2023р утримує рубежі та околиці Бахмута, на даний момент перейшла в наступ, повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

22:00 Міноборони України інформуватиме про просування ЗСУ лише після їх закріплення на позиціях, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

21:00 Підрив дамби Каховської ГЕС – це пряма відповідальність росії. І москва нестиме за це відповідальність, заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на пресконференції з президентом Володимиром Зеленським у Києві.

20:00 За добу ворог завдав 66 авіаційних ударів та здійснив 39 обстрілів із реактивних систем залпового вогню території України. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновані та пошкоджені приватні будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Російські окупаційні війська зосереджують основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. При цьому українська авіація за добу завдала 15 ударів на місця зосередження окупантів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Прифронтове місто Гуляйполе в Запорізькій області зазнало російської атаки. Внаслідок обстрілу постраждали двоє людей, сталася пожежа на території одного з підприємств міста.

16:00 Канада оголосила про новий пакет військової допомоги Україні на 400 млн доларів. Зокрема, Канада передає Україні конфіскований російський літак Ан-124 "Руслан". У пакет також увійдуть десять тисяч артилерійських снарядів та 76 бронеавтомобілів Roshel Senator.

15:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц планує найближчим часом зателефонувати до бункерного фюрера путіна. Це буде їхня перша розмова із кінця минулого року, пише SkyNews.

14:00 У Києві перевірили всі укриття, якими теоретично можна користуватися під час повітряної тривоги. За даними міністра міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, у вільному доступі знаходиться лише 44% із них, у гарному стані "без зауважень" — всього 15%.

13:30 На Одещину продовжує приносити морською течією будівельне сміття з Херсонської області. Влада попереджає про підвищену мінну небезпеку на узбережжі.

12:00 На окупованій Арабатській Стрілці вночі було гучно — стався приліт по одному із розміщень окупантів. За наявними даними, серйозні травми міг отримати головний гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо.

В ОК "Південь" показали наслідки нічної атаки на Одещину. Зруйновано багато домівок.

11:00 9 червня у Конгресі США представники обох партій, Республіканської та Демократичної, створили резолюцію, яка закликає адміністрацію президента Джо Байдена передати Україні далекобійні ракети ATACMS.

10:00 Також агресор вночі атакував Білгород- Дністровський район. Вибуховою хвилею було пошкоджено житлові будинки, там постраждали 10 людей.

09:00 росія в ніч на 10 червня атакувала Полтавську область. Окупанти вдарили по військовому аеродрому "Миргород". рф використала для атаки балістичні та крилаті ракети типу "Іскандер", а також іранські дрони-камікадзе. Там пошкоджена інфраструктура аеродрому й техніка.

09:00 Вночі по Україні було випущено 16 ударних безпілотників та шість крилатих ракет повітряного базування.

Чотири ракети та 10 дронів знищено, повідомляє військове командування.

08:00 У небі над Одесою вночі Силами оборони знищено 8 дронів-камікадзе та 2 ракети ворога.

07:00 Росіяни готуються втекти з півночі Криму в глиб острова або до росії, повідомив Центр національного спротиву.

"Окупанти проводять заходи щодо підготовки переміщення населення та викрадення матеріально-культурних цінностей.

Росіяни віддали розпорядження окупаційним адміністраціям на півночі тимчасово окупованого півострова з підготовки "евакуації".

06:00 ЗСУ ведуть контрнаступ на чотирьох напрямках, — ISW.

05:30 Після відбою повітряної тривоги у Одесі раптово пролунав потужний вибух.

03:00 Бельгія надасть Україні пакет гуманітарної допомоги для ліквідації наслідків підриву росією Каховської ГЕС.

01:00 Окупанти атакують Одеську та Миколаївські області України "шахедами", — ОК "Південь".

00:00 На Одещині та Запоріжжі повідомляють про вибухи. Напередодні на південному сході та півночі України було оголошено повітряну тривогу через загрозу атаки шахідами. Повідомляється, що працює ППО, мешканців просять залишатися у укриттях.

З даними за 7 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 469: Україна намагається локалізувати наслідки підриву окупантами Каховської ГЕС

Про те, що відбувалося 8 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 470: порятунок Херсонщини, локальні успіхи та просування ЗСУ

Детально дізнатися про головні події 9 червня можна у публікації: Війна — день 471: затоплення Херсонщини, ЗСУ б’ють по тилах окупантів