Війна — день 534: ракетний удар по Прикарпаттю та масове звільнення військкомів

Читать на русском
Автор
21392
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 11 серпня. росія продовжує обстріли мирних міст, і, на жаль, вони не обходяться без жертв. Але попри все Збройні сили України продовжують тримати фронт і мають часткові успіхи у контрнаступі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Уряд знімає обмеження права на перетинання державного кордону в період дії воєнного стану особами, чиї рідні загинули або пропали безвісти під час участі в АТО в період з 2014 до 2018 року.

22:00 Москву міг атакувати український безпілотник "Бобер", натякнув відомий український волонтер, голова фонду "Повернися живим" Тарас Чмут.

21:00 росіяни розширили лінію фронту на Куп'янському напрямку, "сіра зона" значно збільшилася – Харківська ОВА. Постійно під обстрілами перебувають населені пункти на півночі, це Богодухівський та Харківський райони, а також на Куп’янському напрямку, але українські захисники стоять на своїх позиціях. З тих населених пунктів, що на відстані 7-10 км від лінії фронту, розглядається можливість оголошення примусової евакуації дітей. В тому числі безпосередньо з м. Куп'янськ.

20:00 На компанію ДТЕК Одеські електричні мережі здійснюється інформаційна атака, найвирогідніше за нею стоїть ворог, заявив гендиректор компанії Дмитро Григор’єв.

Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав Німеччину і США надати далекобійні ракети Taurus і ATACMS, запевнивши, що Сили оборони використовуватимуть їх виключно в межах кордонів України.

19:00 Україна розпочала проведення консультацій щодо гарантій безпеки з Великою Британією, заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі телемарафону. Раніше розпочалися такі самі консультації з США.

18:00 Під Бахмутом у російських окупантів було помічено протитанкові комплекси "Вихор", встановлені на гелікоптері. Нова зброя стала дуже небезпечною для воїнів ЗСУ.

17:30 Нове вечірнє звернення Володимира Зеленського.

17:00 Жертвою російського ракетного удару по Івано-Франківській області став 8 річний хлопчик.

16:00 Російські ракети "Кинджал" у п'ятницю були спрямовані на Івано-Франківщину, аби завдати удару по військовому аеродрому та молодих пілотах, які незабаром поїдуть навчатися роботі на F-16. Про це в ефірі телемарафону заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

15:00 Зеленський провів засідання РНБО та звільнив всіх обласних військкомів: Залужному дане окреме доручення.

14:00 Повітряні сили: "Сьогодні, близько 10.00 противник здійснив пуски 4-х аеробалістичних ракет Х-47 "Кинджал" з чотирьох літаків МіГ-31К. Пуски здійснювались з повітряного простору Тульської та Липецької областей рф.

Ракети заходили в повітряний простір України з північного напрямку, прямуючи на південний-захід у район аеродрому Коломия Івано-Франківської області.

Одну ракету Х-47 вдалося знищити в межах Київської області. Решта вдарили неподалік аеродрому. Уражено об’єкти цивільної інфраструктури, є влучання однієї з ракет у житловий сектор.

За даними Івано-Франківської ОВА внаслідок ракетного удару російських терористів загинула дитина, є травмовані".

13:00 На Таврійському напрямку у ЗСУ є успіхи, повідомляє командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

12:00 Німеччина може погодитися передати Україні дальнобійні ракети Taurus, однак має конкретну умову. Як повідомляє Spiegel із посиланням на власні джерела, канцлер Олаф Шольц хоче, аби в ракети внесли спеціальні технічні модифікації, котрі унеможливлять ними удари по території росії. При цьому така заборона, звісно ж, не стосуватиметься окупованого рф Криму.

11:00 СБУ оголосила про підозру очільнику забороненої в Україні комуністичної партії Петру Симоненку. Як відомо, він підтримав російську агресію і в перші тижні війни у супроводі окупаційного спецназу перетнув кордон із Білоруссю.

10:30 У Києві під час повномасштабної тривоги (оголошувалася через зліт МіГ-31К) прогриміло кілька вибухів. Мер Віталій Кличко вже повідомив перші подробиці атаки.

9:30 В низці регіонів України оголошена повітряна тривога через імовірну загрозу застосування балістичних ракет.

8:00 А ось так виглядає пробоїна на російському кораблі "Оленегорский горняк". Як відомо, судно було підбито в перші дні серпня.

7:00 За минулу добу ЗСУ мали успіхи одразу на трьох напрямках — Бахмутському, Бердянському та Мелітопольському, а також змогли просунутися в Запорізькій області. Подробиці — у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв у Запорізькій області 11.08.2023
Карта боїв у Запорізькій області 11.08.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • ніч для більшості регіонів України минула без російських атак та повітряних тривог. Однак на Харківщині, за повідомленням місцевих пабліків, фіксувалося кілька ворожих БЛПА. Інформація уточнюється;
  • в ГУР стверджують, що після повномасштабного вторгнення в Україну у рф збільшилася кількість суїцидів серед офіцерського складу окупаційної армії. Представники відомства переконані, що частина з них цілком може боятися подальшої помсти українців;
  • Підмосков'я вночі уже традиційно палало — пожежа у Одінцово охопила територію до 2 тисяч квадратних метрів;
  • президент Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що зустрівся із представником Вселенського патріархату митрополитом Еммануїлом. Глава держави підкреслив, що влада продовжує працювати з усіма "суб’єктами глобальних відносин", аби реалізувати Формулу миру, в т.ч. повернути додому наших дітей.

00:35 Хороші новини з підмосков'я! В Одінцово велика пожежа — гарно горить у промисловій зоні. Стовп диму видно за кілька кілометрів. Милуйтеся!

Пожежа в Одінцово на складах 11.08.2023
Так виглядає пожежа в Одінцово - її видно здалеку

00:15 Харківська область — загроза застосування ударних БпЛА.

00:00 Повітряні сили ЗСУ повідомляють про ракетну небезпеку для Вінницької області.

Карта бойових дій на початок доби від DeepState виглядає так:

Карта бойових дій Україна 11.08.2023

Інформацію за 8 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 531: ініціатива на фронті на боці ЗСУ, проте окупанти продовжують бити по мирним містам

З даними за 9 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 532: Ставка Зеленського у спеціальному форматі та успіхи ЗСУ

Про те, що відбувалося 10 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 533: ЗСУ наступають на трьох напрямках, а окупанти продовжують тероризувати українців