Війна — день 598: росія заявила про свій "контрнаступ" і не встигає підвозити мішки для тіл

Читать на русском
Автор
14294
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 14 жовтня 2023 року. В останні дні обстановка на фронті помітно ускладнилася, бої в районі Авдіївки стали жорстокими, а росія заявила, ніби пішла в активні дії практично по всій лінії фронту, чим нібито закінчила контрнаступ України. Однак, незважаючи на всі ці браві заяви, російські окупанти не можуть просунутися на жодному напрямку, а волонтери не встигають їм підвозити мішки для трупів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Курській області вибухи, — влада заявляє про атаку українських дронів та роботу ППО.

Десантно-штурмова бригада ЗСУ показала відео, як російські військові самі добивають своїх поранених побратимів:

22:00 Масовані обстріли росії припинилися ймовірно не тому що росія накопичує ракети, а тому що чекає початку опалювального сезону в Україні.

"Після цього буде проведена робота з маршрутизації руху ракет та з визначення цілей. А для цього потрібно дочекатись після роботи тепло та електрогенерації в Україні", — розповів військовий експерт Роман Світан "24 каналу".

21:00 В центрі Херсона чули гучні вибухи.

Майже третина території України забруднена мінами та снарядами, що не розірвалися, і нам потрібна глобальна підтримка для очищення, — Зеленський.

20:00 Володимир Зеленський записав вечірнє звернення:

19:00 Російські військові здійснили артобстріл Берислава на Херсонщині, поцілилиу житлові будинки. У той час на балконі своєї квартири знаходилася 42-річна жінка, вона померла на місці.

18:42 В Криму оголошено повітряну тривогу.

18:00 Командування російського Чорноморського флоту перекидає кораблі та катери із Севастополя в інші порти тимчасово окупованого Криму, — повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

17:00 Останніми тижнями в Мелітополі затримали кілька жінок з сім'ями за нібито підозрою в допомозі ЗСУ, -заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

16:00 Від початку повномасштабного вторгнення партнери G7 надали Україні вже понад 30 млрд доларів, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Вчора ввечері росія зруйнувала авіаударом п'ятиверхівку в Авдіївці, під завалами може знаходитися чоловік 1959 року народження, дістати його неможливо. Поліція закликає місцевих мешканців до евакуації.

Авдіївка після авіаудару
Авдіївка після авіаудару

15:00 Російський диктатор володимир путін може спробувати заморозити війну проти України. Проте Україна та її союзники зроблять все, аби цього не сталося, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

14:00 Наступ росіян на Куп'янському напрямку відновився. Окупанти хочуть оточити Куп'янськ та вийти до річки Оскіл.

Про це заявив командувач Східного угруповування військ генерал-полковник Олександр Сирський.

13:00 Російські терористи встановили нову дату повної окупації на Донеччині. Розраховують вийти на адміністративні кордони до 31 грудня цього року.

Про це повідомив голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

12:00 Протягом останніх тижнів військові контррозвідники та спецпризначенці "А" Служби безпеки України знищили 57 одиниць військової техніки терористів. Серед втрат ворога танки, "Град" та інше.

11:00 На Донеччині внаслідок обстрілу села Богатир під Великою Новосілкою з установки "Смерч" загинув 11-річний хлопчик. Його маму та шестирічного брата поранено, повідомляє Нацполіція.

Пошкоджено 20 приватних будинків, церкву, школу, автомобілі та електромережу.

10:00 Фото з місця прильоту авіабомб у Бериславі, де під завалами свого будинку померла 60-річна жінка

09:00 Вранці був приліт у селищі Куп'янськ-Вузловий. Публікуються кадри наслідків.

Губернатор Харківської області Олег Синєгубов також заявив про пошкодження п'ятиповерхового будинку, ніхто не постраждав.

08:00 Втрати ворога станом на 14 жовтня

07:00 Місцеві пабліки пишуть про обстріл Херсона у ці хвилини.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч в Україні пройшла без масованих атак та обстрілів.
  • Ізраїль запросив у США передачу ракет Hellfire — у Білому домі розглядають це звернення.
  • Вночі сторони близькосхідного конфлікту обмінялися новими ударами ракет. Ізраїль відбив кілька ударів по північних районах, у тому числі по Хайфі. ЦАХАЛ завдав удару по об'єктах "Хезболли" на півдні Лівану
  • Російські спроби атакувати Авдіївку Донецької області минулої доби провалилися — їх наступ може перетворитись у "биття в бетонну стіну", пише Інститут вивчення війни (ISW).
  • ЗСУ продовжують ведення наступальних операцій на кількох напрямків. Російські війська активно облаштовують передові позиції, мінують та будують інженерні укріплення на лівому березі Дніпра, побоюючись розвитку українських наступальних дій на Крим.

01:00 У DeepState оновили карту бойових дій в Україні на початок дня 14 жовтня. За їхньою інформацією, ворог трохи просунувся у виділених районах.

Карта бойових дій Україна 14.10.2023
Карта бойових дій Україна 14.10.2023

00:00 Сили оборони України вперше з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну вистрілюють більше артснарядів на день, ніж окупанти, — OSINT-дослідник під ніком HerrDr8 склав інфографіку, яка чітко показує, як змінилося це співвідношення.

Про те, що відбувалося 11 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 595: окупанти атакують у районі Авдіївки та збільшують тиск на інших ділянках фронту

Інформацію за 12 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 596: окупанти штурмують Авдіївку, але зазнають величезних втрат

З даними за 13 жовтня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 597: ЗСУ мають частковий успіх, а в росії нова "бавовна"