Війна - день 597: ЗСУ мають частковий успіх, а в росії нова "бавовна"

Читать на русском
Автор
10127
Настав новий день опору російським окупантам
Настав новий день опору російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 13 жовтня 2023 року. Російські окупанти всіма силами намагаються взяти Авдіївку і пускають у хід найбезглуздішу зброю. Україна ж поступово готується до можливих блекаутів і спостерігає за "бавовною" у прикордонних районах росії.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 НАТО продовжуватиме допомогу Україні, незважаючи на війну Ізраїлю з бойовиками ХАМАС, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

22:00 Українські льотчики вже пройшли мовні курси і наступного тижня мають розпочати навчання на винищувачах F-16 на авіабазі Військово-повітряних сил Національної гвардії США в штаті Аризона, — Politico.

21:00 Внаслідок ракетного удару по Покровську 1 людина загинула та 24 поранених.

За останні тижні Північна Корея надала росії понад 1000 контейнерів із військовою технікою та боєприпасами на тлі війни в Україні, — заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США у Білому домі Джон Кірбі.

20:00 Україна домовилася про надання деякими державами систем протиповітряної оборони на зимовий період, — заявив Зеленський.

"До деяких держав ми звертаємось, щоб нам надали на зимовий період деякі системи, тому що їх у них мало. Тобто є системи, які до нас прийдуть і будуть у нас, а є такі системи, які ми знайшли, щоб взяти їх на зимовий період", — каже президент.

19:00 росія перейшла до активних бойових дій практично по всьому фронту, — заявив постпред росії в ООН Небензя.

Президент Володимир Зеленський зустрівся в Одесі зі прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Нідерланди нададуть нову військову допомогу Україні для захисту енергетики та зернового коридору. Зокрема, планується постачання снарядів для зенітного ракетного комплексу Patriot.

18:00 Німеччина передала Україні нову партію допомоги, який включає багатоцільові гусеничні всюдиходи Bandvagn 206, машини для прикордонників, танкові тягачі HX81, причепи для танків, системи виявлення дронів, термінали супутникового зв’язку SatCom, аптечки та рюкзаки.

17:00 В Покровську на Донеччині росіяни завдали удару по об'єктах соціальної інфраструктури. Одна з ракет влучила у будівлю міського управління соціального захисту населення, коли там знаходилось понад 50 співробітників та відвідувачі. 13 людей отримали поранення, ще одна людина загинула у лікарні від отриманих травм.

16:00 Зеленський: "Припускаємо, що цієї зими росія спробує повторити свою тактику терору, лише у більшому масштабі. Важливо зараз бути готовими до будь-яких терактів, до будь-яких дій росії. Ми повинні витримати цю битву".

15:00 Диверсійний підрозділ Руху опору ССО України в тимчасово окупованому Мелітополі підірвав залізничну колію. У результаті вибуху пошкоджене залізничне полотно та потяг, який доставляв боєприпаси та паливо для армії рф.

14:00 Україна вперше з початку повномасштабної війни почала робити більше артилерійських пострілів на день, ніж росія.

Статистика використяння боєприпасів

13:00 У Нікополі Дніпропетровської області під час повторного ворожого обстрілу поранено двох працівників ДСНС.

Наслідки обстрілу

12:00 У Харківській області на ворожій протитанковій міні підірвався бензовоз. Водій автомобіля загинув на місці.

Підрив бензовозу

11:00 У Севастополі було чутно вибухи — на рейді підірвався ще один російський корабель. За попередніми даними, це може бути носій "Калібрів".

Вибух корабля у Севастополі 13 жовтня
Так виглядає задимлений корабель у Севастополі

10:00 Британська розвідка переконана, що три тижні перерви у ракетних обстрілах України свідчать про накопичення росією снарядів для подальших масованих ударів. Також окупанти можуть чекати поставок нових ракет, аби продовжити свій терор мирного населення.

9:00 Сили оборони України минулої доби ліквідували понад тисячу російських окупантів

8:00 Вибух у Мелітополі, – мер міста Іван Федоров. Детале поки немає.

7:00 У Кривому Розі вранці прогримів потужний вибух. Чекаємо уточнень від місцевої влади.

Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням з фронту. За минулу добу на лінії вогню зафіксували 64 бойові зіткнення.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

  • ніч в Україні минула відносно спокійно. Під ранок на Херсонщині пролунали гучні вибухи — росіяни вкотре застосували артилерію для обстрілу мирних жителів. Дані уточнюються;
  • вночі на перегоні Бердичів — Козятин зійшли з рейок кілька вантажних потягів. Про постраждалих не повідомляється. Кілька потягів були вимушені змінити маршрут, через що слідували із затримкою від години до трьох;
  • очільник ДТЕК Максим Тимченко висловив думку про те, що прийдешня зима може бути для України ще важчою, аніж попередня. На його думку, до ймовірних блекаутів готуємося не лише ми, а й вороги, котрі планують збільшити інтенсивність обстрілів;
  • глава Пентагону Ллойд Остін готується до поїздки в Ізраїль, яка має відбутися сьогодні, 13 жовтня, пише Politico;
  • тим часом до Москви уже прибув Петер Сійярто, глава МЗС Угорщини. Це його четвертий візит від початку повномасштабної агресії рф проти України. Зокрема, політик повідомив, що збирається обговорювати важливі енергетичні питання із російськими політиками.

01:00 США надалі зможуть одночасно надавати оборонну допомогу Україні та Ізраїлю.

"Ми можемо і підтримуватимемо Ізраїль та Україну одночасно. Сполучені Штати можуть гуляти і жувати жуйку одночасно", — заявив глава Пентагону Ллойд Остін.

00:00 У DeepState оновили карту бойових дій в Україні станом на початок 13 жовтня.

За їхньою інформацією, ворога відкинуто в районі Одрадівки. Сили Оборони України мали частковий успіх біля Роботиного, а ворог мав просування біля Красногорівки. Згідно з даними групи "Інформаційний спротив", чисельність окупаційних військ становить 425,9 тис військовослужбовців.

Карта бойових дій Україна 13.10.2023
Карта бойових дій Україна 13.10.2023

З даними за 10 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 594: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти посилено мінують території

Про те, що відбувалося 11 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 595: окупанти атакують у районі Авдіївки та збільшують тиск на інших ділянках фронту

Інформацію за 12 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 596: окупанти штурмують Авдіївку, але зазнають величезних втрат