Війна — день 631: українцям показали "Black box" ГУР, а росіяни використовують заборонену зброю

Читать на русском
Автор
14632
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в Україні не вщухають по всій лінії фронту. І хоч на картах аналітиків особливих поступів немає, українські військові демонструють успіхи у Херсонській та Запорізькій областях. І якщо на південному напрямку ЗСУ місцями ведуть наступальні дії, то на східному їм доводиться відбивати чергові штурми росіян. Хоч атаки окупантів не дають особливого результату, проте вони не залишають спроб продавити українську лінію оборони й для цього не гребують використанням забороненої зброї.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ворог цілий день намагається зайти та закріпитися на території АКХЗ на Авдіївському напрямі, але там стоять мужні бійці, які тримають оборону, — DeepState.

22:00 Відомо про вісьмох поранених та одну загиблу в Херсоні, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін. Внаслідок ударів пошкоджено будинки, автомобілі, АЗС та автомийку.

21:00 Внаслідок обстрілу Херсона загинула 75-річна жінка, що була у власній квартирі, — начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

Понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років було вивезено до 13 установ на території Білорусі після повномасштабного вторгнення рф в Україну, — дослідження Єльського університету.

20:00 Херсон під обстрілом, в місті частково зникло світло, відомо про постраждалих.

Зеленський у вечірньому зверненні: "Україна постійно стає сильніше. Можливості нашої ППО збільшуються. Звичайно, це ще не сто відсотків захисту. Багато роботи попереду. Такі міста, як Харків, такі регіони, як Донеччина й Запоріжжя, потребують більше систем, більше безпеки. Це завдання є в усіх наших дипломатів, у всієї нашої держави. Я дякую всім, хто ефективний у цьому".

19:00 Аварійно-рятувальні роботи в Селидовому на Донеччині завершено, чотири особи загинули, три постраждали. Заплановані роботи з демонтажу аварійних конструктивних елементів будинку.

18:00 Повітряні сили ЗСУ повідомляють про ракету у напрямку Кропивницького.

17:00 Нова зустріч Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн") відбудеться вже наступного тижня, 22 листопада.

Російські військові вдарили по Білозерці Херсонської області, одна людина загинула, ще двоє постраждали.

Данія передала Україні унікальні морські безпілотники SeaBat, — начальник гідрографічної служби ВМС ЗСУ Роман Гончаренко.

16:00 В Фонді "Повернися живим" показали, що було у у Black Box, на який рік тому українці задонатили 230 мільйонів, — серед іншого там були дрони-камікадзе "Бобер", які літають на 800 км. Саме вони поцілили у завод із виробництва електроніки для ракет Х-31, Х-35 та Х-59, також влучили у сховище комплектуючих до балістичних ракетних комплексів.

15:00 Зеленський: "Ми змогли перехопити у росії ініціативу в Чорному морі й створили такі безпекові умови, які змушують агресора тікати зі східної частини акваторії та намагатися сховати військові кораблі. Вперше у світі саме в Чорному морі почав діяти флот морських дронів – український флот. Хочу відзначити й те, що тепер – як один із головних результатів наших дій – росія не здатна використовувати Чорне море як плацдарм для дестабілізації інших регіонів світу".

14:00 Голова Офісу президента Андрій Єрмак: "Посилення захисту нашого неба — це те, над чим ми працюємо з нашими партнерами активно. І позитивні новини ще будуть".

13:00 Новопризначений міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон: "росія вважає, що вона може "перечекати" цю війну, і що Захід зрештою перенесе свою увагу на інші справи. Така думка є найвіддаленішою від правди".

12:00 Внаслідок ракетного удару по місту Селидове в Донецькій області в ніч на 15 листопада загинули щонайменше троє людей, — ДСНС. На 4 поверсі знайшли тіло ще однієї людини. Наразі рятувальники проводять роботи щодо вилучення тіла.

11:00 "Енергоатом" повідомляє, що два дні тому, 14 листопада, на Запорізькій АЕС знову стався частковий блекаут. Це стало можливим через некомпетентні дії російських окупантів, котрі все ще знаходяться на території станції.

"Відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці ЗАЕС, в результаті чого запустились дизель-генератори і системи безпеки, які працювали 90 хвилин", — зазначили у "Енергоатомі".

10:00 В окупованому Криму росіяни починають накопичувати ракети для подальших обстрілів України. Наразі українським військовим відомо про щонайменше 800 одиниць таких снарядів.

"На півострові у ворога розгорнуто потужний військовий хаб. Зокрема, ракети типу "Калібр", "Онікс". Потенціал ворог накопичує, і це очевидно. Ракети повітряного базування розосереджені там, де будуть завантажуватися літаки. Ми говоримо про готовність понад 800 ракет", — підкреслила очільниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

9:00 Кількість ліквідованих за добу росіян знову майже сягнула рекордної позначки — назавжди покинули українську землю 1330 окупантів. Також великих втрат ворог зазнав і в техніці.

Втрати армії рф в Україні 16.11.2023
Втрати армії рф в Україні 16.11.2023

8:00 Над Україною все ще лишається загроза повітряної атаки. Так, зранку кілька вибухів прогриміли у Хмельницькій області поблизу Старокостянтинова, а згодом на півночі країни оголосили повітряну тривогу. Вона була пов'язана із ймовірністю застосування балістичного озброєння.

7:00 За минулу добу на фронті відбулося близько 65 бойових зіткнень. Найбільш інтенсивними в цьому плані залишаються Мар'їнський (22) та Авдіївський (18) напрямки. Деталі — у свіжому ранковому зведенні Генштабу ЗСУ:

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли пропустити:

  • ніч видалася для України вельми неспокійною, росіяни атакували низку областей як крилатими ракетами, так і безпілотниками. Інформація про наслідки поки уточнюється, чекаємо дані від Повітряних Сил;
  • у Міноборони повідомили, що понад 12 тисяч українських військових пройшли підготовку за програмою НАТО;
  • президент США Джо Байден та лідер КНР Сі Цзіньпін провели у Сан-Франциско особисту зустріч. За словами самого Байдена, завдяки "відвертій та конструктивній" дискусії їм начебто вдалося досягнути "реального процесу" щодо співпраці двох країн;
  • Рада безпеки ООН прийняла чергову резолюцію щодо арабо-ізраїльського конфлікту — цього разу закликала Ізраїль до гуманітарних пауз у Секторі Газа. Ізраїльські політики вже назвали її "відірваною від реальності", адже у документі не йдеться про засудження різанини у самому Ізраїлі, що зрештою і призвела до наземної операції у Газі;
  • Reuters пише, що у Ірану може вистачити збагаченого урану на створення щонайменше трьох ядерних бомб.

3:00 Росіяни за добу 10 разів обстріляли Сумську область через поранення отримав мирний житель

1:00 Окупанти обстріляли Харківську область. Згідно з попередньою інформацією, у Чугуївському районі пролунало не менше 7 вибухів, інформація про постраждалих уточнюється

00:00 Чехія заморозила усі російські державні активи на своїй території. Приватні активи будуть блоковані лише для тих російських громадян, які перебувають у списку санкцій.

З даними за 13 листопада можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 628: росіяни посилюють тиск на сході, але зазнають втрат

Про те, що відбувалося 14 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 629: окупанти змінюють тактику під Бахмутом і тиснуть на Авдіївку

Інформацію за 15 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 630: окупанти наступають на сході, а ЗСУ закріплюються на лівому березі Дніпра