"Це божевілля". Допомога Україні від союзників впала до рекордного рівня, наскільки все серйозно

Читать на русском
Автор
5151
Надсилання західної військової допомоги
Надсилання західної військової допомоги. Фото defense.gov

Зараз сума менша на 87%

На тлі тривожних новин із Сенату США, де Україні знову заблокували допомогу, німецький науково-дослідний інститут опублікував свіжу тривожну звістку — виявилося, що допомога Києву від партнерів впала до рекордно низького рівня вперше з січня 2022 року. Так, Кільський інститут світової економіки стверджує, що із 42 країн-донорів лише 20 надали нові пакети допомоги за останні 3 місяці, що є найменшою їхньою активністю з початку війни.

Отримали на 87% менше

У Кільському інституті світової економіки з'ясували, що нові партії допомоги з серпня по жовтень 2023 року були скромними. Вартість нових пакетів склала лише 2,11 мільярда євро, що на 87% менше порівняно з тим самим періодом 2022 року (а це 16 млрд євро) та є найнижчим показником із січня 2022 року.

Зараз Україна все більше покладається на допомогу США, Німеччини, країн Північної та Східної Європи, які продовжують надавати як фінансову допомогу, так і важливе озброєння. Основною групою активних партнерів України залишилися Хорватія, Фінляндія, Німеччина, Ірландія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Швеція та Швейцарія, а також країни НАТО, такі як Канада та Велика Британія.

Директор дослідницького центру Кільського інституту Крістоф Требеш заявив, що цифри підтверджують враження про більш невпевнену позицію партнерів в останні місяці, а враховуючи невизначеність щодо подальшої допомоги від США, Україні залишається лише сподіватися, що ЄС зрештою ухвалить свій давно обіцяний пакет допомоги на 50 мільярдів євро.

"Подальша відстрочка однозначно зміцнить позиції путіна", — зазначив він.

Аналітики зазначають, що прогнозувати щось поки не має сенсу, оскільки надання Україні допомоги від Євросоюзу ще остаточно не затверджено, а допомога зі США скорочується.

Це божевілля. Заяви політиків

Тимчасом президент США Джо Байден назвав перспективу припинення допомоги України божевільною.

"Нездатність підтримати Україну – це просто божевілля. Це суперечить інтересам США", – сказав Байден, додавши, що збирається розв'язати це питання.

Видання The New York Times пише, що голосування в Сенаті стало приголомшливим нагадуванням про те, наскільки глибоко доля України пов’язана з допомогою союзників. Хоча Байден неодноразово обіцяв підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно". А Кремль швидко вхопився за голосування як за доказ відсутності рішучості Заходу. Хоча видання звертає увагу на невеликі оптимістичні сигнали: Норвегія та Великобританія оголосили у вівторок про створення коаліції на підтримку України. А Японія оголосила про надання додаткової допомоги в розмірі 1 мільярда доларів. Протягом останніх тижнів купа європейських лідерів відвідала Київ, щоб пообіцяти мільярди доларів військової допомоги. Німеччина оголосила минулого місяця, що планує подвоїти свою підтримку до 8,5 мільярда доларів у 2024 році

Глава МЗС Британії Девід Кемерон попередив, що якщо не зупинити Путіна в Україні, він, так би мовити, "повернеться за добавкою" і в майбутньому від його дій постраждає Велика Британія.

"Якщо Путіна не зупинити в Україні, він повернеться за добавкою. І ми знаємо з нашої історії, що умиротворення диктаторів в кінцевому підсумку руйнує британські інтереси та коштує британцям життя", — підкреслив Кемерон.

Він підкреслив, що Британія повинна зрозуміти, як змінився світ. Немає сенсу сподіватися на чарівне повернення світу в колишній стан.

Реакція України

Президент України Володимир Зеленський востаннє висловлювався щодо в інтерв'ю агенції AP, де він сказав, що Захід так і не надав у повному обсязі всіх озброєнь, необхідних для швидкого контрнаступу. Мовляв, до початку літнього наступу приїхала лише частина з 300 танків, 600 бронемашин і 500 гаубиць, про які просив головнокомандувач Валерій Залужний.

А одразу після провального голосування в Сенаті секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що у незалежності від того, хто, де і як проголосував у будь-якій країні світу українці не припинять захищати свою державу:

"Ми не відмовимося від жодного клаптика нашої землі та не пробачимо жодного вбитого або скаліченого. Ми зосередимося, зробимо висновки, перезарядимо зброю і будемо далі нищити російську потвору. З кожним днем, з кожним важким, але потрібним уроком, ми дорослішаємо та стаємо більш міцними. Ми зрозуміли, що не зважаючи на людський прогрес у світі, знову головним пріоритетом стає сила, і тому Сили оборони України є і залишаються нашим найкращим гарантом безпеки, надійною страховкою від загрози стати заручниками мінливої політичної конʼюнктури та невиконання взятих міжнародних безпекових зобовʼязань", — сказав він.

Як писав "Телеграф", попри блокування законопроєкту про допомогу Київ вже звернувся до США зі списком озброєнь, які потрібні Збройним силам на наступний рік. Цей список охоплює низку позицій – більше систем протиповітряної оборони, винищувачі кількох типів, безпілотники та бойові вертольоти.