У полоні хуситів є українці: Зеленський озвучив подробиці

Читать на русском
Автор
Хусити продовжують атакувати цивільні судна
Хусити продовжують атакувати цивільні судна. Фото Відкриті джерела

Як давно українські моряки потрапили до полону хуситів невідомо

У полоні єменських хуситів, які нападають на кораблі в Червоному морі, є четверо українських моряків. Україна має намір працювати над тим, щоб якнайшвидше звільнити їх та повернути додому.

Про це на брифінгу із британським прем’єром Ріші Сунаком повідомив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що активізація хуситів впливає і на безпеку українців.

Володимир Зеленський не став докладно розкривати цю тему, просто наголосив, що Україна не кине своїх громадян у біді.

"Це дуже важлива тема, оскільки вплинула і на безпеку українських громадян. Наразі четверо наших моряків перебувають в полоні у хуситів. Ми працюватимемо над їх поверненням", — сказав президент.

Нагадаємо, що хусити атакували судно США ракетами в Червоному морі на початку грудня минулого року. Незабаром інцидент повторився — атакували комерційний танкер під норвезьким прапором. На судні спалахнула пожежа, але обійшлось без жертв. На початку січня хусити з Ємену також атакували цивільне судно і напади продовжуються до цього дня. 12 січня стало відомо, що США, Великобританія за підтримки інших країн відповіли на атаки хуситів і завдали кількох авіаударів по військових об'єктах проїранського збройного терористичного угрупування "Ансар Аллах".

Мета атак хуситів – це війна Ізраїлю та бойовиків ХАМАС із сектору Газа. Ємен виступає на підтримку палестинців та подібними діями сподівається змусити ЦАХАЛ припинити операцію у секторі Газа. Наприкінці жовтня 2023 року хусити зробили офіційну заяву з цього приводу.

Раніше "Телеграф" розповідав, що в США прокоментували удари по Ємену. Президент Джо Байден заявив, що атаки терористів-хуситів поставили під загрозу американський цивільний та військовий персонал, а також громадян з країн-партнерів США.