Війна — день 132: ЗСУ "утюжать" склади окупантів по всьому фронту і просуваються на півдні

Читать на русском
Автор
32886
Війна в Україні — день 132
Війна в Україні — день 132. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 5 липня

Україна протягом 132 днів відбиває повномасштабне вторгнення росії. Поки у швейцарському Лугано обговорюють план повоєнного відновлення України, українські збройні сили почали активно застосовувати далекобійні РСЗВ американського виробництва, через що вже котрий день (ніч) у тилу противника вибухають склади з боєприпасами, ПММ, казарми та командні пункти. Крім цього, ЗСУ мають певні успіхи на півдні України, де поступово, крок за кроком, видавлюють окупантів із захоплених ними територій.

У цій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 5 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Близько 18:00 російські окупаційні війська обстріляли смт. Печеніги (Чугуївський район Харківської області), внаслідок обстрілу поранено двох мирних жителів, серед яких хлопчик віком 1 рік 11 місяців та 64-річний чоловік. Також пошкоджено житлові будинки, повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.

22:00 Анкара спробує протягом 10 днів вирішити з Москвою та Києвом питання організації коридору для експорту зерна через порти України, заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

21:00 Починаючи з вівторка, 5 липня, у Миколаєві починає діяти скорочена комендантська година: вона триватиме з 23:00 до 06:00.

20:15 На Хмельниччині повідомляється про "приліт" ракети. Також видно роботу ППО.

19:00 "Укрзалізниця" з 9 липня призначає поїзд "Інтерсіті+" №743/744 Дарниця (Київ) – Львів.

18:00 В Донецьку детонує один з найбільших складів боєприпасів окупантів і бойовиків.

17:00 Україна в рамках підготовки до опалювального сезону в умовах воєнної агресії з боку росії створює запас модульних котелень і генераторів, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Опівдні російська авіація ракетами Х-59 атакувала портову інфраструктуру Очакова та Чорноморська. Усі три ракети знищені нашими силами ППО.

16:00 Головком ЗСУ Валерій Залужний роз'яснив ситуацію з обмеженням пересування військовозобов'язаних усередині країни: "Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося".

15:00 Слов'янськ під масованим обстрілом, мер закликає усіх перебувати в укритті.

Поплічник бойовиків "днр" ігор стрєлков-гіркін каже, що ЗСУ відбили селище Солодке під Донецьком. Чекаємо підтвердження Генштабу.

ЗСУ попередньо відбили селище Солодке під Донецьком, карта

13:40 Генштаб ЗСУ повідомив, що тепер, щоб виїхати за межі населеного пункту, визначеного як місце проживання, військовозобов'язаним чоловікам потрібно отримати спецдозвіл у місцевому військкоматі.

Останніми днями у Херсоні підозріло активні росіяни, — побільшало російських військових та блокпостів, посилився терор населення, а сьогодні містом проїхала колона з десятків "поліцейських" авто окупантів.

12:30 На 5 липня деокуповано 1 028 населених пунктів, 434 з них вже розміновані, — заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Міністр оборони рф сергій шойгу зробив ряд заяв щодо України:

  • війна закінчиться, коли "будуть повністю виконані задачі "операції";
  • Захід продовжує передавати зброю, щоб "затягнути конфлікт", до того ж озброєння нібито потрапляє ще й на чорний ринок та Близький Схід;
  • призовників нібито не відправляють з рф в Україну.

11:00 Співробітники СБУ затримали помічника-консультанта одного із українських нардепів. Його підозрюють у державній зраді. Під час допиту чоловік зізнався, що співпрацював із агентами російської ФСБ. За інформацією ЗМІ, йдеться про помічника "Слуги народу" Юрія Здебського.

Втрати рф в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 05.07.2022

09:30 19 червня російський ТАСС повідомив, що бійці "Азову" перебувають в сумнозвісному СІЗО "Лефортово" в Москві. Сьогодні вночі "РИА Новости" з посиланням на Федеральну службу виконання покарань спростували цю інформацію.

У Харкові знову обстріляли школу, — цього разу на Салтівці.

Харків обстріл школа сьогодні
Харків обстріл школа сьогодні
Харків обстріл школа сьогодні

На росії жаліються на артилерійський обстріл прикордонних населених пунктів у Курській та Брянській областях (межують із Чернігівщиною та Сумщиною), начебто проведений ЗСУ.

08:30 Ювенальні прокурори: 345 дітей загинули на сьогодні внаслідок збройної агресії рф в Україні, ще 644 постраждали.

У Миколаєві серйозна пожежа після "прильоту".

07:20 Зібрали кілька актуальних новинок на ранок:

  • з самого ранку ворог гатить по Миколаєву, там лютує пожежа;
  • вночі рф спрямувала сім ракет по Дніпру та області, шість з них збили, уламки спричинили пожежу, в Покрові "приліт";
  • війська рф готують наступ на Бахмут і Сіверськ, але навряд чи досягнуть результату, — вважають експерти ISW;
  • журналісти-розслідувачі "Схем" знайшли докази, що росія вивозить крадене українське зерно в Туреччину, хоча та й спростовує цю інформацію;
  • люди, які контактують із президентом рф володимиром путіним, сидять в ізоляції, а також здають різноманітні аналізи, зокрема на грип, стафілокок та глисти, — BBC;
  • у Карантинній бухті окупованого Севастополя знаходяться 4 ракетні катери проєкту 1241 "Молния-1" без бортових номерів.

5:00 Ранок 5 липня видався гучним для мешканців Дніпра. У місцевих телеграм-каналах повідомляється, що по місту було завдано ракетного удару, проте за попередньою інформацією засоби ППО змогли перехопити російські ракети.

3:00 На південному напрямку окупанти минулої доби втратили 30 солдатів і кілька одиниць техніки.

1:00 Фінляндія готує додаткову військову допомогу Україні, яка включатиме постачання бойової техніки.

00:00 Уряд Уельсу виділив 35 млн фунтів стерлінгів на військову допомогу Україні, Шотландія виділила 65 млн фунтів стерлінгів, повідомив прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.

Інформацію про ситуацію на фронті за 2 липня можна прочитати в нашій статті: "Війна — день 129: західна зброя кошмарить окупантів, загроза Краматорську" .

Зведення новин за 3 липня доступне в нашому матеріалі за суботу: "Війна — день 130: вихід української армії з Лисичанська, погрози лукашенку" .

З новинами минулої доби, 4 липня, можна ознайомитися у зведенні за неділю: "Війна — день 131: відступ на Донбасі, тривожна заява Зеленського".