Війна — день 131: відступ на Донбасі, тривожна заява Зеленського

Читать на русском
Автор
134285
Війна в Україні — день 131
Війна в Україні — день 131

Оперативно про головне 4 липня

Росія вже протягом 131 дня веде повномасштабне вторгнення в Україну. На східному фронті окупанти зайняли Лисичанськ після відступу ЗСУ. Крім того, міністр оборони рф сергій шойгу вже відзвітував кривавому диктатору володимиру путіну про нібито захоплення всієї Луганської області. Президент України Володимир Зеленський заявив, що є ризики такого сценарію, хоча ситуація на фронті може часто змінюватися. На півдні України окупанти втратили важливий шлях постачання. На політичному фронті у команді президента розповіли, на яких умовах проведуть переговори з росією.

У цій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 4 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 У Широківській громаді Криворізького району через ворожі обстріли спалахнуло майже 90 га озимого ячменю, вогонь вже потушений, також обстріляно Зеленодольську громаду, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

22:00 Україні завдано збитків у $95,5 млрд внаслідок російської агресії, повідомив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

21:00 Президент України 4 липня підписав указ про утворення 14 військових адміністрацій населених пунктів на Донеччині.

20:00 Потрібно атакувати аеродроми: генерал Ходжес сказав, як припинити обстріли України ракетами.

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 У ЗСУ спростували гучну інформацію західних журналістів: "Це неправда і може зашкодити".

17:00 "Декого не бачив з початку війни": Зеленський здивувався складу української делегації у Швейцарії.

16:00 дмитро медведєв зробив резонансну заяву про захоплення Луганської області.

15:00 Окупанти Криму готують примусову мобілізацію на півострові, попереджає представництво Президента України у Криму.

На росії ображаються, що пропагандистські канали рф RT і Sputnik не мають акредитації в Єлисейському палаці, — у відповідь на претензії з цього питання президент Франції Макрон відповідав Кремлю: "Це не засоби масової інформації — це інструменти пропаганди".

13:45 На острові Зміїний знову встановили прапор України.

Тим часом шойгу прозвітував путіну про нібито повне захоплення Луганської області України, — за його словами, ЗСУ втратили в "котлі" під Сєвєродонецьком та Лисичанськом фантастичні ~5,5 тисячі людей.

Цікаво, що у путіна на відео знову зовсім не рухається права рука:

13:15 Радник голови ОП Олексій Арестович на тлі "зради", яку деякі українці знайшли у ситуації з Лисичанськом, назвав 4 завдання, які ЗСУ успішно виконали на цьому напрямі перед відступом.

Тим часом на росії продовжують розганяти скандал навколо того, що американський супутник Maxar нібито знімав Бєлгород перед "ударом" по місту, — сенатор рф Володимир Джабаров вже заявив, що вони мають право ввести санкції проти компанії.

12:15 Папа римський Франциск заявляє, що хотів би відвідати Київ та москву. Це може статися після візиту до Канади 24-30 липня.

Тим часом рятувальники знайшли під завалами гімназії в Харкові, зруйнованної ранковим ракетном ударом, пташеня повзика. В нього перебите крило, але його вилікують.

11:10 Ранок в окупованому Донецьку почався з вибухів та сильної пожежі, за деякими даними, це горить склад боєприпасів, проте перевірити цю інформацію в окупації складно.

10:05 Вночі ЗСУ знищили великий склад російських боєприпасів у Сніжному Донецькій області, — це місто було окуповане ще 2014 року, і туди встигли звезти дуже багато зброї проти України.

09:45 Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов дав нове інтерв'ю "РБК-Україна". Зібрали ключові тези:

  • причина посилення ракетних ударів по Україні останніми днями — зміна керівника "спецоперації" в росії, а не успіх ЗСУ зі Зміїним;
  • кремль навряд зважиться на використання ядерної зброї, а Білорусь не вступить у відкриту війну проти України;
  • у росії є два варіанти: "депутинізація" при новій владі і відновлення відносин рф з іншими країнами, або розпад країни; при цьому "чи живий путін зараз?", — питання риторичне;
  • криза в Калінінграді чисто медійна, і до загострення з НАТО не призведе;
  • контрнаступ України – питання часу, доки для повернення територій банально не вистачає зброї;
  • у серпні ми побачимо перші ознаки перелому у війні, до зими вона зменшить темпи; кінцевим результатом війни стане вихід на межі України 1991 року, це може статися наступного року;
  • росіяни готуються до "референдуму" 11 вересня на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей, але між підготовкою та проведенням довгий шлях; до кінця ніхто не готується до "приєднання", але цей сценарій є серед варіантів окупантів, як і створення однієї чи кількох нових "республік";
  • наразі позиція Китаю у війні скоріше нейтральна, і до кінця року малоймовірно, що вона зміниться.

09:10 Близько 4-ї ранку росія завдала ракетного удару по школі в Харкові, руйнування значні.

Ракетний удар 47 школа Харків 4 липня

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 04.07.2022

08:30 Передові підрозділи ЗСУ знаходяться приблизно в кілометрі від перших передмість Херсона, але бої за місто будуть важкими, — The Economist з посиланням на анонімного співробітника української військової розвідки;

Україна повернула близько 400 тіл загиблих через війну, але їх набагато більше, — Ірина Верещук.

путін не довіряє своїм генералам, і призначує їх по двоє на одну посаду, — американський Інститут вивчення війни.

рф додатково стягнула підводний човен в північно-західну частину Чорного моря, має напоготові 28 ракет типу "Калібр" та 2 великі десантні кораблі, — ОК "Південь".

Британія підтримує ідею передачі Україні активів, конфіскованих у рф, а також збирається провести у 2023 році конференцію URC2022, присвячену відновленню України, — міністерка закордонних справ Ліз Трасс.

Війна росії проти України стала причиною найсильнішої динаміки геополітичних і геоекономічних змін, наслідки цих змін поки передбачити не можна, але світ перебуває "на порозі нової ери", — президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

08:10 Ювенальні прокурори: 345 дітей загинули внаслідок збройної агресії рф в Україні, ще понад 644 постраждали.

07:50 Ворог обстріляв зі ствольної артилерії Велику Костромку та подвір'я дитсадочка у Шестірні на Дніпропетровщині. Люди, на щастя, не постраждали.

07:10 Цікаве з ранкового зведення Генштабу ЗСУ:

  • після "бавовни" в Курську росіяни сильно обстріляли Сумщину з території Курської області;
  • з Криму на Херсонщину ворог перекинув залізницею 17 вагонів боєприпасів;
  • після форсування річки Сіверський Донець ворог закріплюється в районах населених пунктів Лисичанськ та Білогорівка;
  • російські військові хочуть поновити наступ під Ізюмом, для чого перекинули сили в бік Сніжківки, а також намагаються повернути звільнені населенні пункти на Херсонщині;
  • йдуть бої під Слов'янськом, Лисичанськом, ворог намагався просунутися до Авдіївки та Мар'їнки під Донецьком.

06:30 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу, дивіться у цій статті.

Карта бойових дій Україна 04.07.2022

05:00 "Велика сімка" (G7) планує вдвічі зменшити максимальну ціну на російську нафту, заявив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

04:05 У Харкові о 4:02 пролунало два вибухи.

Криптобіржа Binance заблокувала обліковий запис користувача через збір коштів на екіпірування для ДШРГ "Русич" на вимогу Нацполіції України.

02:00 Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз пообіцяв путіну на саміті G20 "такий прийом, на який заслуговує – недружній. Він не поважає правовладдя у світі і не веде себе відповідно до цінностей цього світу".

01:00 Минулого вечора росіяни обстріляли з мінометів територію та приміщення Атинського психоневрологічного інтернату на Сумщині. Потім накрили із артилерії. Як мінімум троє людей постраждали — це пацієнти закладу, які перебувають у лікарні, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

00:00 До 19 збільшилась кількість поранених внаслідок ворожих обстрілів Слов'янська.

"Слов'янськ вдень зазнав масованого обстрілу — загинуло 6 осіб, у тому числі 1 дитина, поранено — 19. Пошкоджено близько 40 житлових будинків. Весь масштаб завданих збитків ще встановлюємо", — повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Інформацію про ситуацію на фронті за 1 липня можна прочитати в нашій статті: "Війна — день 128: ЗСУ наступають на півдні, росіяни мстять за Зміїними ракетами".

Зведення новин за 2 липня доступне в нашому матеріалі за суботу: "Війна — день 129: західна зброя кошмарить окупантів, загроза Краматорську".

З новинами минулої доби, 3 липня, можна ознайомитися у зведенні за неділю: "Війна — день 130: вихід української армії з Лисичанська, погрози лукашенка".