Війна — день 130: вихід української армії з Лисичанська, погрози лукашенка

Читать на русском
Автор
28821
Війна в Україні — день 130-й
Війна в Україні — день 130-й

Оперативно про головне 3 липня

ЗСУ протягом 130 днів ведуть бойові дії та стримують наступ окупантів на всій лінії фронту. Найскладнішою ділянкою на передовій є Луганська область, де росіяни продовжують штурм Лисичанська. Повідомляється, що за місто точаться запеклі бої, а окупантам напередодні вдалося переправитися через Сіверський Донець на північних околицях міста. На Південнобузькому напрямку українські сили оборони зуміли вибити загарбників із ще одного населеного пункту. На політичному фронті невизнаний диктатор Білорусі олександр лукашенко відзначився дивними заявами щодо війни, України та Європи.

У цій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 3 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Уряд Австралії передасть Україні ще 34 одиниці бронетехніки:

  • 14 БТР М113
  • 20 захищених бронеавтомобілів Bushmaster.

22:00 Російські окупанти обстріляли дві громади у Криворізькому районі Дніпропетровської області, ніхто не постраждав, повідомив мер Кривого Рогу Олександр Вілкул.

"У Криворізькому районі вони обстріляли територію Зеленодольської громади – Велику Костромку та сам Зеленодольськ. Зруйновано три будинки у дачному селищі. Також було обстріляно прикордонні території Широківської громади, виникла пожежа на одному з полів. Слава Богу, без втрат", — розказав Вілкул.

Він зазначив, що наразі ситуація залишається напруженою. Окупанти продовжують системні обстріли мирних населених пунктів вздовж усієї лінії зіткнення з усіх видів реактивних систем залпового вогню (РСЗВ), ствольної артилерії, танків, мінометів, застосовують бойову авіацію.

21:00 Україна може отримати винищувачі МіГ-29 та танки радянського виробництва від Словаччини до того, як та отримає замовлені нові винищувачі F-16, постачання яких затримується, і на цей час Чехія допоможе Словаччині в охороні повітряного простору, повідомив прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер на зустрічі із главою чеського уряду Петером Фіалою.

20:00 Українська армія відійшла з Лисичанська – офіційно.

"Переваги у нас немає": Зеленський пояснив ситуацію на Луганщині.

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 Туреччина прислухалася до України: судно рф з викраденим українським зерном затримано.

17:00 Битва за Донбас: військові експерти оцінили ситуацію з Лисичанськом та спрогнозували подальший перебіг битв.

16:00 "Нова російська тактика": у Німеччині дали тривожний прогноз щодо війни в Україні.

15:00 Лисичанськ все ще тримається, бійці ЗСУ досі залишаються в місті, заявив радник міністра оборони України Юрій Сак. Однак він також дав зрозуміти, що українці тимчасово відступають з міста.

У Слов'янську наймасштабніший обстріл із РСЗВ за останній час, багато вбитих та постраждалих, повідомляє мер Вадим Лях.

Президент України Володимир Зеленський привітав бійців Військово-морських сил ЗСУ із професійним святом.

14:00 За запевненнями радника керівника МВС Віктора Андрусіва, українці зможуть легально купувати пістолети з 2023 року.

Президент Білорусі олександр лукашенко заявив, що участь його країни у війні проти України була визначена в перший день вторгнення росії.

13:10 Міністр оборони росії сергій шойгу доповів президенту рф володимиру путіну, що бойовики "ЛНР" і російські військові захопили всю територію Луганської області.

11:45 У Краматорську на Донеччині чули гучний вибух.

Краматорськ вибух щойно
Дим над Краматорськом

Бомбардування житлових кварталів Києва може стати новою російською тактикою, вважає авторитетне німецьке видання Der Spiegel.

10:15 Рано-вранці по Харкову був ракетний удар, росіяни влучили в один із об'єктів критичної інфраструктури Київського району, повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

З'явилося відео зі звуками вибухів у Мелітополі цієї ночі:

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 03.07.2022

08:30 ЗСУ знищили одну з чотирьох військових баз росії в Мелітополі, — рано-вранці завдали близько 30 ударів, повідомив мер Іван Федоров.

Учора вночі був ще один ракетний удар на Одещині. За інформацією оперкомандування "Південь", російський винищувач Су-30 випустив ракету Х-31, що потрапила до бази відпочинку, обійшлося без постраждалих.

Українські військові тим часом вдарили по складу рф в районі Чорнобаївки.

08:00 У Білорусі посилюють ППО, проте немає ознак підготовки наступу проти України, – Генштаб ЗСУ.

У Криворізькому районі Дніпропетровщини окупанти вночі обстріляли територію Зеленодольської громади. Зруйновано три будинки у дачному селищі. Без жертв.

06:45 У Мелітополі були сильні вибухи, — попередньо ЗСУ вдарили по позиціях ворога на захопленому аеродромі.

Також вночі були вибухи в Білгороді, загинуло троє людей.

05:00 У Харкові пролунала серія потужних вибухів.

04:00 Українські військові авіатори минулої доби на півдні України нанесли 5 ударів літаками та гелікоптерами по двом складам боєприпасів та п’ятьом осередкам скупчення ворожої сили в районах П'ятихаток, Високопілля, Дудчан та Центрального.

Наразі результати дорозвідуються, але вже відомо про знешкодження 29 окупантів, самохідної гаубиці "Мста-С", 2 самохідні крупнокаліберні гармати "Піон", ще 6 одиниць броньованої техніки.

02:00 Президент США Джо Байден направив до Конгресу листи про прийом Швеції та Фінляндії до НАТО, повідомляє пресслужба Білого дому.

01:00 Авіація Повітряних Сил Збройних Сил України 2-го червня працювала фактично на всіх напрямках фронту – у Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Донецькій та Луганській областях, здійснивши майже півтора десятка групових вильотів.

В результаті авіаударів бомбардувальників та штурмовиків Повітряних Сил знищено два ворожі пункти управління, до двадцяти бойових броньованих машин, до десяти танків, два польові склади боєприпасів та позиція самохідної артилерійської установки.

00:00 Минулого вечора російські окупанти обстріляли з РСЗВ "Смерч" Краматорськ Донецької області, попередньо жертв немає, повідомив мер міста Олександр Гончаренко.

Зведення новин за 30 червня доступне у матеріалі: "Війна — день 127: острів Зміїний відбитий, але росіяни продовжують тиснути на Донбасі".

Всю важливу інформацію про ситуацію на фронті за 1 липня можна прочитати у статті: "Війна — день 128: ЗСУ наступають на півдні, росіяни мстять за Зміїними ракетами".

З новинами минулої доби, 2 липня, можна ознайомитись у нашому матеріалі за суботу: "Війна — день 129: західна зброя кошмарить окупантів, загроза Краматорську".