Війна - день 127: острів Зміїний відбито, але росіяни продовжують тиснути на Донбасі

Читать на русском
Автор
14847
Вторгнення в Україну триває вже 127 днів
Вторгнення в Україну триває вже 127 днів

Оперативно про головне 30 червня

Україна протистоїть російському вторгненню ось уже 127 днів, попри величезні втрати окупанти, поки не збираються відмовлятися від планів із захоплення більшої частини території нашої країни. В останні дні росія посилила ракетні удари по мирних містах України, через які загинуло безліч мирних жителів, а згідно з прогнозами, найближчими днями вони не закінчаться. Водночас є й добрі новини, так напередодні розвідка провела найбільший обмін полоненими з початку вторгнення, завдяки чому на підконтрольну територію повернулися 144 українські військовослужбовці, включаючи й захисників "Азовсталі". Тим часом у НАТО визнали росію головною загрозою для всього Альянсу, чого не було з часів Холодної війни.

У цій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 30 червня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Канада надасть Україні броньовані машини бойової підтримки та безпілотні камери, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

21:55 У Запорізькій області через пошкодження магістрального газопроводу внаслідок ворожих обстрілів без газу залишився Оріхівський район, а найближчим часом без газу залишиться низка окупованих міст Василівського та Мелітопольського районів, повідомляє Запорізька ОВА.

21:00 Російські війська завдали ракетного удару по Одеській області двома ракетами, ніхто не постраждав, руйнування не зафіксовано, повідомив голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

20:00 Зеленський має план щодо війни: Джонсон відкрив таємницю.

19:00 Часткові успіхи ворога на Донбасі: захоплено частину Лисичанського НПЗ та кілька сіл.

18:00 50 країн дадуть Україні зброю: Байден приголомшив цифрами.

17:00 США вже найближчими днями виділять Києву новий пакет військової допомоги на 800 млн доларів. Він включатиме засоби протиповітряної оборони (ППО), потужну артилерію та радари, заявив Байден.

лукашенко закликав росію бути готовими до використання ядерної зброї.

16:00 Визнав вину: у Чернігові судять ще одного російського окупанта, йому загрожує до 12 років ув'язнення.

15:00 ЗСУ звільнили ще один населений пункт на Херсонському напрямі.

14:00 Відбити Зміїний допомогла нова українська зброя — САУ "Богдана".

12:40 Міноборони рф визнало втечу з острова Зміїний, назвавши це "жестом доброї волі".

Тим часом також підтвердилася інформація про спробу ліквідації зрадника-нардепа Олексія Ковальова, автомобіль якого підірвали 22 червня у Херсоні, — колаборант записав відеозвернення з лікарняного ліжка та звинуватив у всьому Україну та наші спецслужби.

11:20 Попередньо Збройні сили України вигнали російських військових із острова Зміїний.

10:00 Російські ЗМІ заявили, що порт і бухту в Бердянську вже розмінували, і суховантаж вивіз перші 7 тисяч тонн українського зерна "дружнім країнам".

09:00 Внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці в Миколаєві, якого завдали вранці 29 червня, загинуло вже 6 людей, ще 6 постраждали, — голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Триває робота з пошуку загиблих.

Багатоповерхівка в Миколаєві після ракетного удару 29 червня
Багатоповерхівка в Миколаєві після ракетного удару 29 червня
Багатоповерхівка в Миколаєві після ракетного удару 29 червня

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 30.06.2022

08:30 Ювенальні прокурори: внаслідок збройної агресії рф в Україні на сьогодні загинула 341 дитина, ще понад 631 постраждали.

Росіяни вдарили по сільгосппідприємству у Зеленодольську під Кривим Рогом, знищено склад з 40 тоннами зерна. Ворог не приховує спроб створення нового голодомору в Україні.

Наслідки обстрілу Дніпропетровщини 30 червня
Наслідки обстрілу Дніпропетровщини 30 червня

07:45 росія свідомо завдала удару по драмтеатру в Маріуполі, знаючи, що там переховуються мирні українці, — до такого висновку після тривалого розслідування дійшли експерти міжнародної організації Amnesty International.

06:25 Кілька ранкових новин, які ви могли проспати:

  • російські Мі-8 намагалися вибити підрозділи ЗСУ із щойно звільнених населених пунктів Херсонської області, але безуспішно;
  • українські захисники вразили ще один зенітний ворожий ракетно-гарматний комплекс "Панцир — С1" на острові Зміїний;
  • путін досі прагне захопити не лише Донбас, а й більшу частину України, — на цій думці сходяться директор Національної розвідки США Евріл Гейнс та експерти американського Інституту вивчення війни;
  • 89% українців вважають неприйнятними територіальні поступки рф заради миру, — опитування Wall Street Journal;
  • Італія розглядає можливість надання Україні гаубиць, аналогічних тим, що передають Німеччина та Нідерланди, заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте;
  • через вторгнення рф в Україну сотні мільйонів людей в деяких країнах Африки та Азії можуть виявитися на межі голоду, — міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

5:00 Президент Володимир Зеленський заявив про розрив дипломатичних відносин із Сирією через визнання режимом Башара Асада т.зв. "лднр".

3:00 На південному напрямку за добу українські захисники ліквідували понад 40 окупантів, а також знищили дві гаубиці та САУ.

1:13 У Харкові було чути потужні вибухи

1:00 У мережі з'явилися кадри масштабного обміну, під час якого Україна повернула додому 144 захисників, що потрапили в полон.

Зведення новин за 27 червня доступне у нашому матеріалі: "Війна — день 124: окупанти вдарили ракетами по торговому центру в Кременчуці".

З головними новинами минулого дня, 28 червня, можна ознайомитись у нашому зведенні за вівторок: "Війна — день 125: окупанти продовжують масово обстрілювати українські міста через невдачі на фронтах".

Інформація за 29 червня доступна у матеріалі: "Війна — день 126: Окупанти підбираються до Лисичанська, ракетний терор триває".