Війна — день 264: бої йдуть по всіх напрямках, а Зеленський приїхав у Херсон

Читать на русском
Автор
34451
Повномасштабна війна триває 264 дні
Повномасштабна війна триває 264 дні

Оперативно про головне 14 листопада

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 264 дні. Українські військовослужбовці викинули росіян із правобережжя Херсонщини, тим самим звільнивши 4,5 тисячі квадратних кілометрів території та понад 170 населених пунктів. Однак там все ще залишається небезпечно, через пошуки залишків російського угруповання, а також безліч вибухонебезпечних предметів. Водночас починає з’являтися інформація і про воєнні злочини, які окупанти робили на захоплених територіях. Тим часом бої продовжуються по всіх напрямках як на півдні, так і на сході України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Місто Олешки (Херсонської області) на лівому березі Дніпра звільнене від окупантів, заявляє Арестович.

22:00 ЗРК NASAMS приєдналися до захисту українського неба і вже працюють на фронті, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

21:00 Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про відшкодування збитків за наслідки агресії рф проти України.

20:00 У Білорусі оголосили тендер на друк 50 тисяч бланків мобілізаційних розпоряджень, термін виконання тендеру — до кінця поточного року, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Російські окупанти планують вивезти все цивільне населення з міст Кремінна, Сєвєродонецьк та Рубіжне Луганської області вглиб тимчасово окупованих територій через складну гуманітарну ситуацію, повідомляє Генштаб ЗСУ.

"Укрзалізниця" відновила пасажирське сполучення Києва з Миколаєвом, за 10 днів планує "поїхати" до Херсона.

18:00 Служба безпеки України проводить стабілізаційні заходи на деокупованій території Херсонської області, в рамках яких виявляє місцевих колаборантів, зрадників та агентів спецслужб росії, яких окупанти могли спеціально залишити на українській території. Також СБУ проводить слідчі дії щодо документування військових злочинів рф.

Міністри закордонних справ Європейського союзу, США та Великої Британії виступили із спільною заявою про глобальну продовольчу безпеку та санкцій щодо рф, в якій закликали країни підтримати Чорноморську зернову ініціативу, продовживши термін її дії та розширивши масштаби діяльності.

17:00 Канада виділяє Україні 500 млн доларів військової допомоги. Ці кошти підуть на придбання обладнання для спостереження та зв'язку, палива та медикаментів.

путін підписав указ, який допускає службу у Збройних силах рф за призовом осіб з іноземним громадянством.

16:00 Тренувальна місія для українських військових у Євросоюзі (EUMAM Ukraine) стартувала, повідомляє представництво Чехії. У її рамках планується підготувати 15 тисяч військових, вони не тільки пройдуть навчання, але також будуть екіпіровані та забезпечені боєприпасами, на які передбачено 16 млн євро.

15:00 Українські військовослужбовці успішно завершили операцію зі звільнення Херсона, яка стартувала на початку вересня, заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

У Харкові затримано коригувальника вогню, який передавав ворогові інформацію про розміщення українських ППО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг застерігає від помилки недооцінювати можливості російських збройних сил у війні, яку вони ведуть проти України.

14:00 Російські окупанти здійснили обстріл території Нікопольського району Дніпропетровської області, повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

13:30 На східному напрямку підрозділами зенітних ракетних військ знищено два ворожі БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Прессекретар путіна дмитро пєсков заявив, що Зеленський приїхав на територію рф (в Херсон), але коментувати в Кремлі це не будуть.

11:45 Президент України Володимир Зеленський приїхав у звільнений Херсон — у мережі вже є перші фото та відео з місця подій.

З'явилися чутки, що міністра закордонних справ росії сергія лаврова госпіталізували на Балі, куди він приїхав на саміт "Великої двадцятки", — в рф цю інформацію спростовують.

10:30 У Бучанському районі Київської області можуть бути чутні вибухи, — проводитимуться навчання.

США готують санкції проти 14 осіб та 28 організацій, які допомагали росії закуповувати зброю.

Тим часом росія за добу орієнтовно втратила понад 500 окупантів в Україні.

Втрати росії в Україні 14.11.2022
Втрати росії в Україні 14.11.2022

08:45 Сьогодні на Івано-Франківщині можуть чути вибухи, — Збройні сили України проводитимуть навчання.

Українські військові звільнили вже 12 населених пунктів у Луганській області (включно з Макіївкою) та отримали можливість вражати склади ворога глибоко у тилу, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • найближчим часом росія може посилити наступ на Донбасі, туди стягнуто мобілізованих та сили з Херсонщини; умови для українського наступу зараз сприятливіші, ніж для російського, тож ЗСУ мають скористатися поспіхом ворога та продовжити наступальні дії, — ISW;
  • на Херсонщині та у Снігурівці знаходять катівні, люди з найближчих вулиць мали переїжджати, щоб не чути крики українців;
  • сьогодні діятимуть планові відключення у м. Київ, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській та Донецькій областях;
  • орієнтовно планові відключення триватимуть у цих областях ще тиждень.

05:50 Президент Аргентини заявив, що хоче влаштувати мирні переговори між Україною та Росією.

05:00 Бійці ЗСУ ліквідували на півдні 40 рашистів та сім одиниць автобронетехніки. Українські артилеристи протягом доби виконали 33 вогневі завдання.

04:00 Путін поставив нове завдання Суровікіну – захоплення території усієї Донецької області.

03:00 Ізраїль атакував військову авіабазу в Сирії, яку активно використовували іран та рф.

01:00 На Херсонщині на російські міні підірвалися два автомобілі: серед постраждалих 11-річна дитина.

00:00 Харків знову зазнав ракетних ударів.

"Ракетний обстріл Індустріального району Харкова. Попередньо — промисловий об’єкт. Інформація про постраждалих уточнюється", — повідомив міський голова Ігор Терехов.

Нагадаємо, про події 11 листопада читайте у зведенні: "Війна — день 261: українська армія звільнила Херсон".

Інформація за 12 листопада доступна у матеріалі:"Війна — день 262: ЗСУ вже зайшли до Херсона, але бої на правому березі Дніпра продовжуються".

З даними за 13 листопада можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 263: ЗСУ продовжують зачистку правого берега Дніпра та готуються до нового наступу"