Війна — день 519: ЗСУ просуваються на трьох напрямках, а окупанти атакують міста дронами та ракетами

Читать на русском
Автор
15850
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в Україні продовжуються практично по всій лінії фронту, а ЗСУ продовжують наступальні дії щонайменше на трьох напрямках, тоді як окупанти місцями завдають зустрічних ударів. При цьому в мережі з’являється багато чуток про те, що росіяни змогли просунутися в деяких місцях. Разом з тим, не припиняються і російські ракетні обстріли, через які страждають мирні жителі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Розвідка США дізналася, що Китай постачає в рф військові технології для ведення війни проти України.

"КНР надає деякі технології подвійного призначення, які російські військові використовують для продовження війни в Україні, попри міжнародні санкції та експортний контроль", — йдеться в звіті Офісу директора національної розвідки (ODNI).

22:00 Зеленський оглянув в Одесі руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору, спричинені російським терористичним обстрілом.

21:00 Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що ЗСУ звільнили Старомайорське в Донецькій області:

20:00 У Рильському районі Курської області росії перехопили одразу три безпілотники, два вибухнули в повітрі, на третьому виявили невстановлений боєприпас.

Президент Володимир Зеленський побував у хірургічному відділенні лікарні у Миколаєві.

19:00 Росіяни за добу завдали по Україні 27 авіаударів, у тому числі двома ракетам "Калібр", і випустили вісім "Шахедів". Сили ППО збили всі ворожі дрони, повідомляють у Генштабі.

18:00 Влада Великої Британії дозволила російським олігархам витрачати гроші з рахунків, які були заморожені через російську агресію в Україні. Як передає NYT, це назвали "ліцензіями", які дозволяють витрачати на життя у Британії більше 1 млн доларів на рік. Зокрема, олігархи можуть наймати кухарів, домробітниць та шоферів.

17:00 У Запоріжжі під час повітряної тривоги пролунали вибухи. Інформації про пошкодження наразі немає.

16:00 ЗСУ звільнили важливий населений пункт на півдні України під назвою Старомайорське (Донецька область).

15:00 Російські окупанти завдали ударів по Одрадокам'янці Тягинської громади Херсонської області. Внаслідок цього 57-річний місцевий житель потрапив під ворожий удар у власному будинку. У нього діагностували поранення гомілки та руки. Про це повідомляють у Херсонській ОВА.

14:00 Воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні продовжили на три місяці – до 15 листопада.

13:00 Польща готова долучитися до навчання українських військових на винищувачах F-16, але водночас країна не планує передавати Україні ці бойові літаки.

12:00 Заступник міністра оборони Великобританії Джеймс Хіппі зробив заяву щодо контрнаступу ЗСУ, зазначивши, що він йде за планом і повністю виправдовує очікування. Наразі триває виконання плану, який Київ разом із Заходом розробили цієї зими.

11:00 В Одесі зросла кількість жертв внаслідок ракетного удару по місту 23 липня. Бездиханне тіло жінки було виявлено у нежитловій прибудові біля зруйнованого приватного будинку на вул. Парковій. Особа загиблої встановлюється. Про це повідомили у Telegram-каналі міської влади.

10:00 Минулої ночі російська армія завдала удару керованою авіабомбою КАБ-250 у смт Ківшарівка Куп'янського району. Вона вибухнула поряд із 5-поверховим житловим будинком, він пошкоджений, в одній із квартир обрушилася стіна. Також пошкоджено сусідній 9-поверховий будинок.

"На жаль, загинула жінка 74 років. Постраждали жінки 35-ти, 81-го та 71-го років та 74-річний чоловік, стан середній", — розповів голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

9:00 У ніч на 27 липня ворог випустив по Україні ракети та дрони-камікадзе іранського виробництва. Всі "Шахеди" збили сили протиповітряної оборони. Також окупанти випустили дві ракети типу "Калібр" з підводного човна у Чорному морі. Їх збити не вдалося.

8:00 Цієї ночі постраждав порт в Одесі, про що повідомила керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталя Гуменюк

"Ворог спершу спрямував "шахеди" по центру України, оминаючи південь, а потім на початку грози застосував "Калібри" з Чорного моря, вдаривши по портовій інфраструктурі Одещини. Зруйновано одну адміністративну будівлю в одному з портів, загинув охоронець. Також пошкоджені виробничі потужності одного з терміналів порту", — сказала вона.

Також російська армія сім разів гатила по Нікопольщині минулої ночі.

"Майже три десятки снарядів з важкої артилерії поцілили по Нікополю, Покровській та Червоногригорівській громадах. Пошкоджені освітній заклад, адмінбудівня, компанія зв'язку, пошта та церква. Побиті два 2-поповерхові будинки і господарська споруда. Понівечені лінії електропередач", — пише голова ОВА.

7:00 Ворог може вдатися до повторної атаки на територію України, в тому числі, і з моря, про що повідомляє Об'єднане командування "Південь".

За даними силовиків, росіяни можуть повторно атакувати, незважаючи на складні погодні умови у вигляді грози та шторму. Виведений на бойове чергування підводний ракетоносій в Чорному морі залишається в готовності застосувати "Калібри".

6:00 Вночі було оголошену масштабну тривогу через атаку "шахедів". У Хмельницькій області чули звуки вибухів.

3:00 Окупанти хочуть видавати фейкові "ліцензії" на видобуток корисних копалин на тимчасово окупованих територіях України. Першою у списку значиться Запорізька область

1:00 Європейський оглядач "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк повідомив, що ЄС продовжив на пів року санкції проти рф, але виключив трьох осіб на прохання Угорщини. Крім цього, були узгоджені нові санкції проти Білорусі у сфері авіації та постачання товарів подвійного призначення.

00:00 У США повідомили, що навчання українських пілотів управлінню літаками F-16 невдовзі розпочнеться у Данії та Румунії. При цьому британські фахівці вже навчають їхню англійську мову на спеціальному курсі.

З даними за 24 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 516: ЗСУ прориваються через зміцнення супротивника, а окупанти готують нові обстріли

Про те, що відбувалося 25 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 517: ЗСУ готуються збільшити темпи наступу, а окупанти продовжують терористичні атаки

Інформацію за 26 липня дивіться за посиланням: Війна — день 518: ЗСУ продовжують контрнаступ, а окупанти мінують Чорне море