Війна — день 541: Україна отримала потужні системи ППО і продовжує давати по зубах окупантам

Читать на русском
Автор
14902
Настав черговий день спротиву російським окупантам
Настав черговий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 18 серпня. Хоча самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко заявляє, що росія нібито виконала цілі "сво", Збройні сили України продовжують давати відсіч агресору. Особливо напружена ситуація зараз на Куп’янському напрямі, але є і просування ЗСУ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Каховська ГЕС відновленню не підлягає, заявили у МВС України.

22:00 Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні анонсував допомогу та інші сюрпризи на День Незалежності України:

21:00 Дії росії можуть спричинити зіткнення з НАТО в Чорному морі, оскільки вона постійно намагається розширити зону свого контролю, заявив міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев.

20:00 За час повномасштабної війни росії проти України кількість поранених та вбитих з обох боків становить майже 500 тисяч, пише The New York Times з посиланням на американських чиновників.

19:00 Російські військові обстріляли "Пункт незламності" у Часовому Ярі Донецької області, постраждали чотири літні цивільні людини.

Наслідки обстрілу Часового Яру 18.08.2023
Наслідки обстрілу Часового Яру 18.08.2023

18:00 В Енергодарі вранці відбувся вибух на нараді керівників окупаційної "поліції", повідомляють у ГУР Міноборони. Чисельні поранення отримали: начальник міського відділу полковник мвс росії чесанов павло валерійович (Чувашська республіка), його заступник з оперативної роботи, керівник слідчого відділу, начальник чергової частини та керівники низки підрозділів.

17:00 Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що США схвалить надання Україні винищувачів F-16 після завершення навчань українських пілотів.

Тим часом Данія заявила, що українські пілоти розпочнуть навчання на винищувачах F-16 у країні наприкінці серпня.

16:00 Росіяни навчають своїх військовослужбовців відбивати атаки морських дронів та протидіяти диверсантам у Чорному та Азовському морях, повідомляє Military Media Center.

15:00 Данія та Нідерланди отримали дозвіл передати Україні винищувачі F-16. Глави МЗС Данії Ларс Люкке Расмуссен та МЗС Нідерландів Вопке Хустра підтвердили цю інформацію.

14:00 У Брянській області рф невідомі підірвали вежу стільникового зв'язку, виникли проблеми з інтернетом

13:00 Росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю. Влучили в один з районів міста. Масштаб руйнувань та кількість постраждалих уточнюються

12:00 У Маріуполі фіксують великий рух техніки росіян у напрямку Бердянська

11:00 2 цивільних загинули, 4 поранені у російських обстрілах минулої доби. За наданою Ситуаційним центром Міністерства оборони України інформацією, протягом минулої доби російські війська обстріляли територію 9 областей України

10:00 Мер Мелітополя Іван Федоров розповів, що в окупованому місті було чутно кілька вибухів. Окупанти вже почали окремі перевірки.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився статистикою щодо втрат окупантів за останню добу:

Втрати армії рф в Україні 18.08.2023
Втрати армії рф в Україні 18.08.2023

8:00 Мінвбивства рф заявляє, що в ніч проти 18 серпня була здійснена спроба атаки морським БПЛА на кораблі Чорноморського флоту поблизу Севастополя. Зокрема, йдеться про судна "Пытливый" та "Василий Быков". За твердженнями окупантів, атака виявилася безуспішною.

7:00 Минулої доби українські війська продовжували контрнаступні дії на Бахмутському, Бердянському та Мелітопольському напрямах і просунулися під Бахмутом та на заході Запорізької області. На кадрах із геолокацією видно, що українські сили досягли деяких успіхів у південній частині Кліщіївки. Більше деталей шукайте у аналізі свіжих карт боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 18.08.2023
Карта боїв на Донбасі 18.08.2023

Генштаб ЗСУ також уже опублікував ранкове зведення щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі звуки повітряних сирен звучали по всій Україні протягом кількох годин. Причина — тренувальні польоти російських пілотів на МіГ-31К. Також для Донеччини та Запоріжжя додатково оголошували тривогу через загрозу застосування ворогом снарядів різного типу. Дані уточнюються;
  • вибухи у ніч на 18 серпня чули жителі російської столиці — за попередніми даними, в один із найвідоміших торгових центрів врізався безпілотник;
  • "Ми наближаємось до позначки в 18 місяців з початку російського повномасштабного вторгнення. Нагадаю слова президента Байдена, який зазначив, що перемогою у війні в Україні буде, щоб Росія повністю забралась з України", — заявив "Голосу Америки" заступник речника Держдепу США Ведант Пател;
  • уряд Штатів начебто офіційно схвалив відправку винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів до України, пише Reuters із посиланням на власні джерела. Підкреслюється, що це станеться лише коли завершиться підготовка українських пілотів;
  • "вагнерівців" розіб'ють ущент, якщо вони спробують перетнути польсько-білоруський кордон. На думку, ексголовнокомандувача сухопутних військ США у Європі Бена Годжеса, для цього Польщі навіть вистачить власної армії — допомога НАТО не знадобиться.

00:00 Передані Німеччиною дві пускові установки IRIS-T вже знаходяться в Україні, заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

У росії заявляють про нову атаку безпілотника на Білгородську область рф. Також окупанти заявляють про нібито спробу атаки Україною кораблів Чорноморського флоту в південно-західній частині Чорного моря, в 237 км на південний захід від Севастополя.

Свіжа карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій в Україні 18.08.2023
Карта бойових дій в Україні 18.08.2023

З даними за 15 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 538: росіяни намагаються тиснути на сході, але зазнають нестачі резервів

Про те, що відбувалося 16 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 539: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти засилають ДРГ із півночі

Інформацію за 17 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 540: росіяни кошмарять Україну тривогами та посилюють тиск на Куп’янськ