Війна — день 539: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти засилають ДРГ з півночі

Читать на русском
Автор
15473
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бої в Україні продовжуються по всій лінії фронту і доки ЗСУ ведуть наступ на низці напрямків у Донецькій та Запорізькій областях, російські загарбники намагаються тиснути на напрямку Куп’янська та шукають можливості проникнути на територію нашої країни через північні області. При цьому в Генштабі підтвердили, що українські захисники змогли досягти успіху у районі Урожайного.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна не отримає винищувачі F-16 цього року, заявив спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Вже очевидно, що ми не зможемо захистити Україну літаками F-16 цієї осені та зими", — наголосив Ігнат.

Він зазначив, що на літаки були великі надії, оскільки він міг стати частиною протиповітряної оборони та допомогти захиститися від ракетного тероризму росії.

22:00 Польща та країни Балтії обговорюють повне закриття кордону з Білоруссю, якщо цього вимагатиме ситуація, — LRT.

Питання на рівні глав МВС обговорять 28 серпня у Варшаві.

21:00 "Щойно Україна зробила важливий крок до відновлення свободи судноплавства у Чорному морі. Перше цивільне судно пройшло через новий український гуманітарний коридор, вийшовши з Одеського порту. Зараз воно прямує до Босфору", — заявив президент Володимир Зеленський.

20:00 Авіація сил оборони України протягом доби завдала дев'ять ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки російських окупантів та один по ворожому зенітно-ракетному комплексу, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Українські воїни завдяки інформації від підпілля відпрацювали партію росіян на тимчасово окупованих територіях, повідомляє пресслужба "Центру національного спротиву".

Зазначається, що внаслідок прицільного удару було знищено десятки окупантів, техніку та військові об'єкти ворога.

17:00 Росіяни штурмовими загонами щодня намагаються прорвати оборону Збройних сил з метою блокування та подальшого захоплення Куп'янська, розповів командувач Сухопутних військ Олександр Сирський.

16:00 Росіяни атакували Харків ба область "Шахедами" та ракетами.

15:00 Російські терористи обстріляли Бериславський район на Херсонщині. Внаслідок атаки загинув чоловік.

14:00 Вранці протягом неповної години російські окупаційні війська завдали ударів по цивільній інфраструктурі с. Чернещина Ізюмського району Харківської області трьома керованими авіабомбами. Обійшлося без постраждалих.

13:00 СБУ затримала російського "крота", який хотів влаштуватися до лав десантників ЗСУ, щоб "зливати" їхні позиції на передовій

"За вказівкою агресора він мав дізнатися про місця базування тренувальних центрів українських десантників та орієнтовну кількість особового складу, який проходить навчання на полігонах", — повідомляє СБУ.

Зловмисником виявився мешканець Херсона, який на період окупації міста підтримав російських загарбників та запропонував їм свою допомогу у війні проти України. Тепер йому загрожує до 15 років ув'язнення.

12:00 Росіянин прикрасив свій паспорт написом "Слава Україні" та сердечком, тільки б його не повертали на батьківщину. Чоловік 1994 року народження в’їхав в Україну перед початком широкомасштабного вторгнення рф та перевищив термін перебування в нашій країні, повідомляють прикордонники.

Коли його зупинили на в’їзді у столицю він розповів, що повертатися до росії не бажає, а війну не підтримує. Для подальшої перевірки особу передали співробітникам Нацполіції з подальшим доставленням до органу ДМСУ.

11:00 У СБУ показали, який вигляд мають ті самі "Морські малюки", які в липні атакували Кримський міст. Хіба не милашки?

10:00 Іще 650 російських окупантів поповнили список тих, кого наші захисники відправили до пекла! У Генштабі ЗСУ поділилися свіжою статистикою щодо втрат ворога:

Втрати армії рф в Україні 16.08.2023
Втрати армії рф в Україні 16.08.2023

9:00 Захисники українського неба знищили вночі 13 із 16 запущених по південних областях БПЛА. Основною ціллю дронів була портова інфраструктура Одещини.

Телеканал CNN опублікував ексклюзивне відео липневого удару по Кримському мосту. Для атаки використовувався експериментальний дрон Sea Baby.

8:00 За минулу добу українські війська провели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту та просунулися у Луганській та Запорізькій областях. Детальніше читайте у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв у Запорізькій області 16.08.2023
Карта боїв у Запорізькій області 16.08.2023

Генштаб ЗСУ також опублікував ранкове зведення щодо подій на фронті:

7:30 Росіяни заявили, що рано-вранці 16 серпня збили три українські безпілотники на території Калузької області рф.

Калузька область рф на карті
Калузька область рф на карті

6:00 Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі через російські атаки тривожилися частина центральних, а також південні області України. Було зафіксовано кілька хвиль БПЛА, котрі "приділили особливу увагу" Миколаївщині та Одещині. Інформація про наслідки уточнюється;
  • "Скільки ще триватиме війна? Маємо бути чесними. У цій війні шлях до перемоги буде довгим та важким. "2-3 тижні", "до кінця року", "наступної весни" – все це неправда. Маємо налаштуватись на тривалу боротьбу", — заявила віцепрем'єрка — міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук;
  • ЗСУ вигадали новий спосіб виявляти мінні російські загородження та поля. Для цього вони використовують тепловізори та дрони;
  • в Чехії на нинішній день влада заморозила величезну суму російських активів. У переводі на українську нацвалюту сума перевищить 14 млрд гривень, стверджує посол Чехії в Україні Радек Матула.

3:00 Внаслідок російської атаки сталася пожежа у Рені (Одеська область).

1:00 Російські БПЛА були зафіксовані в Херсонській та Запорізькій областях, крім того, повідомлялося про запуск ракет С-300 у бік Запоріжжя

00:00 Окупанти запустили чергову партію БПЛА. Моніторингові групи фіксують їхню активність у Херсонській області, тому не виключено, що тривога буде оголошена у південних областях.

Про те, що відбувалося 13 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 536: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти шукають слабкі місця в українській обороні

Інформацію за 14 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 537: окупанти намагаються тиснути на Куп’янськ, а ЗСУ досягають успіхів на фронті

З даними за 15 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 538: росіяни намагаються тиснути на сході, але зазнають нестачі резервів