Війна — день 540: росіяни кошмарять Україну тривогами та посилюють тиск на Куп’янськ

Читать на русском
Автор
13226
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Активні бойові дії продовжуються по всій лінії фронту, а ЗСУ продовжують звільняти територію нашої країни від російських загарбників, при цьому відправивши в бій дві свої найпотужніші бригади. Своєю чергою, росіяни посилюють тиск на Куп’янському напрямку, а на Лиманському проводять перегрупування військ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Форум оборонних індустрій планується на осінь, — заявив Зеленський у вечірньому зверненні.

"Уперше відбудеться на державному рівні така масштабна подія. Українські й іноземні виробники зброї. Наша потужність. Потужність наших партнерів. Увесь світ, який зацікавлений у тому, щоб міжнародне право та людяність мали відповідний арсенал захисту від будь-якого терору. Світ може бути обʼєднаний іще й таким форматом співпраці. Форум плануємо як першу фіксацію досягнень нашого оборонно-промислового комплексу. Продемонструвати те, що ми вміємо вже. Розглянути те, що можемо додати до наших можливостей, зокрема через створення нових виробництв в Україні, через локалізацію з партнерами", - йдеться у зверненні.

22:00 В Офісі Президента відбулося установче засідання робочої групи, яка працюватиме над реалізацією дев’ятого пункту Формули миру Зеленського – "Недопущення ескалації війни та повторення агресії". У зустрічі взяли участь посли та уповноважені представники посольств країн G7, ЄС та майже всіх країн, які вже встигли приєднатися до Спільної декларації про підтримку України щодо надання нашій державі гарантій безпеки. За результатами засідання було зафіксовано поточну кількість її учасників, бачення щодо співголів та узгоджено подальші дії.

21:22-23:53 Четвертий зліт МіГа, нова масштабна повітряна тривога.

21:00 Президент Білорусі олександр лукашенко дав інтерв'ю зрадниці Діані Панченко і заявив, що цілі "сво" в Україні нібито виконані. Крім того, він назвав умову нападу на Україну, Польщу, Литву та Латвію, — стверджує, що удару буде завдано всім, що є, включно з ядерною зброєю, без попередження.

19:11-19:35 Втретє за день масштабна повітряна тривога у зв'язку із злетом МіГу.

19:00 Міноборони Великої Британії підписало три контракти на суму більше ніж 114 млн доларів на постачання Україні засобів протиповітряної оборони, пише El Confidencial.

Один з контрактів було укладено з норвезькою компанією Kongsberg. Його вартість становить 71 млн доларів й він передбачає постачання систем протидії безпілотникам UAS. Інші дві угоди також стосуються протиповітряної оборони, однак конкретних деталей щодо них наразі немає.

18:00 Вдруге за день по всій Україні повітряна тривога. Повітряні сили ЗСУ повідомляють про черговий злет МіГ-31.

17:00 росія планує за допомогою Ірану побудувати в країні 6000 безпілотників до літа 2025 року, пише Washington Post.

Промисловий об’єкт в Татарстані, де, на думку представників розвідки США, росія за допомогою Ірану будує фабрику з виробництва ударних БПЛА

16:00 В Україні було оголошено масштабну повітряну тривогу. Зафіксовано зліт зльоту російського літака МіГ-31 — носія гіперзвукових ракет "Кинджал".

15:00 Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав, як FPV-дрон уразив ворожий танк Т-90 вартістю 4,5 млн доларів.

14:00 Начальник Генштабу Словаччини відвідав Таврійський напрямок. Він зустрівся із захисниками та захисницями зі складу Сил оборони, українська сторона подякувала Словаччині за надану матеріально-технічну допомогу нашим воїнам.

13:00 Німеччина передала Україні ще дві системи ППО ближнього радіусу дії IRIS-T SLS та переносні радари Ground Observer.

Легендарна бригада "Азов", командирів якої нещодавно повернули з Туреччини, вже відновилася та повернулася на фронт.

12:00 Боротьба із "рускім міром" продовжується на всіх фронтах, в тому числі релігійному. СБУ оголосила про підозру одній із найвідоміших "адепток" УПЦ МП та захисниць представників цієї церкви у Києво-Печерській лаврі Вікторії Кохановській.

11:00 В Україні продовжили дію воєнного стану та загальну мобілізацію. Відповідні законопроєкти вже підписав президент Володимир Зеленскький. Наразі дія обох положень продовжена до 15 серпня 2023 року.

10:00 За минулу добу ще майже пів тисячі російських окупантів полягли на українській землі. Дякуємо ЗСУ за відчайдушний спротив!

Втрати армії рф в Україні 17.08.2023
Втрати армії рф в Україні 17.08.2023

9:30 У Генштабі ЗСУ заявили, що українські захисники мали успіхи на Донеччині. Йдеться про напрямок південніше Урожайного, котре звільнили напередодні. Наразі наші військові закріплюються на досягнутих рубежах і б'ють артою по цілях противника.

Також стало відомо про знищення чергового ворожого вертольоту Ка-52! Так тримати!

8:00 Під ранок четверга росіяни вдарили по Дніпропетровській області. За даними ОВА, дісталося населеним пунктам Новомосковського району. Були проблеми із відсутністю світла, однак наразі всі абоненти знову підключені до мережі. Обійшлося без жертв.

7:00 Минулої доби ЗСУ продовжували наступальні дії на Бахмутському, Бердянському та Мелітопольському напрямках. Також є просування на Донеччині. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 17.08.2023
Карта боїв на Донбасі 17.08.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

  • у частині регіонів вночі оголошували тривогу, також місцеві джерела повідомляли про вибухи на Дніпропетровщині. Чекаємо на інформацію від представників місцевих муніципалітетів;
  • літаків F-16 цієї зими Україна не матиме, підтвердив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат;
  • в Центрі національного спротиву вважають, що тимчасово окупована Горлівка могла втратити близько 20 тисяч жителів через примусову мобілізацію і подальшу загибель на фронті. Приблизні дані начебто гауляйтери представили своїм кураторам у Москві;
  • Україна має ще одну країну, з якою у нас відтепер покращилися можливості для товарообігу — офіційний Київ підписав угоду про створення зони вільної торгівлі із Північною Македонією.

3:00 Китай, Туреччина та Саудівська Аравія є тими трьома країнами, які можуть змусити росію зупинити війну, каже глава МЗС Дмитро Кулеба.

1:00 Болгарія приєдналася до декларації "Великої сімки" щодо гарантій безпеки для України.

00:00 Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна не вестиме переговори про продовження з росією контракту на транзит газу, який закінчується 2024 року.

Інформацію за 14 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 537: окупанти намагаються тиснути на Куп’янськ, а ЗСУ досягають успіхів на фронті

З даними за 15 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 538: росіяни намагаються тиснути на сході, але зазнають нестачі резервів

Про те, що відбувалося 16 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 539: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти засилають ДРГ із півночі