Війна — день 544: ЗСУ ламають оборону окупантів на півдні, а росіяни просуваються на сході

Читать на русском
Автор
21335
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Повномасштабне вторгнення росії в Україну продовжується і хоч ЗСУ поступово ламають оборону окупантів на трьох напрямках, загарбники теж мають успіхи. За даними аналітиків, йдеться про ділянку на північний захід від Кремінної, де росіяни мають просування до 1,5 кілометра на день. При цьому на Заході все частіше звучать заяви, що контрнаступ не йде настільки добре, як очікувалося, а також, що Україна не зможе повністю звільнити свої території без проведення по-справжньому масової мобілізації.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Є влучання "шахеда" у цивільний об'єкт у населеному пункті прикордонної громади на Чернігівщині, повідомляє голова ОВА Чаус.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок побічно висловилася за якнайшвидше ухвалення Берліном рішення з питання про можливе постачання крилатих ракет Taurus Україні.

22:00 Російські війська обстріляли місто Берислав на Херсонщині. Внаслідок ворожої атаки постраждав місцевий чоловік.

21:00 Греція візьме участь у навчанні українських пілотів на винищувачах F-16, заявив президент України Володимир Зеленський.

20:00 Під час сьогоднішньої атаки на російський аеродром "Шайківка" було пошкоджено кілька одиниць ворожої авіатехніки. Завдання виконали у координації з Головним управлінням розвідки.

19:00 На Хмельниччині внаслідок обстрілів 19 серпня пошкоджено Меджибізьку фортецю 14-16 століття, повідомляє керівництво заповідника.

Вибуховою хвилею пошкоджено вікна, двері та покрівлю музею.

Під час атаки у фортеці перебувало понад 300 студентів-відвідувачів, вони спустилися у притулок.

18:00 Зеленський підсумував своє турне по трьом європейським країнам:

"Швеція. CV90, бойові машини. Будемо виробляти в Україні.

Нідерланди. F-16, домовленість про 42 літаки для України.

Данія. F-16, домовленість про 19 літаків для України та розширення тренувальних місій наших пілотів та інженерів".

17:00 Швеція не планує передавати Україні винищувачі Gripen, про яких просив президент України Володимир Зеленський під час візиту минулими вихідними, заявив прем'єр-міністр Ульф Крісстерссон.

16:00 Україні необхідно близько 128 винищувачів для отримання переваги в небі та заміни старого авіаційного парку, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

15:00 Російські окупанти атакували мешканця Золотої Балки на Херсонщині за допомогою безпілотника, повідомляє Херсонська ОВА.

Вони скинули на 43-річного чоловіка вибухонебезпечний предмет. Через атаку він отримав множинні поранення грудної клітки, живота та ноги. Потерпілого госпіталізували

14:00 За 20 серпня ЗСУ нейтралізували майже 250 росіян та знищили 6 складів боєприпасів на Таврійському напрямку.

13:00 У Роботиному зараз триває планова бойова робота – повідомляє заступник міністра оборони Ганна Маляр.

12:00 Західні винищувачі F-16, а також інші літаки можуть змінити перебіг подій на фронті в Україні. Про це заявив речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону. Він додав, що прикриття з повітря є ключовим для успіху наземних операцій, особливо на тимчасово окупованих територіях.

11:30 Прем'єр-міністр Косово Альбін Курті повідомив, що республіка приєдналася до декларації країн Великої Сімки щодо підтримки України. Відповідний документ він опублікував у своєму офіційному Twitter-акаунті.

"Забезпечення перемоги України та притягнення російських лідерів до відповідальності за їхні злочини є важливими для збереження миру та демократії. Косово готове сприяти цим зусиллям", — підкреслив політик.

11:00 У російському Ростові-на-Дону прогриміло кілька потужних вибухів. Деякі із них зафільмували місцеві камери спостереження (звук). Місцеві стверджують, що вибуховою хвилею у будівлях поруч потріскалися та повилітали шибки.

10:00 Українські військові за минулий тиждень звільнили ще 3 кв. км поблизу Бахмута. За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, загалом поблизу міста-фортеці ЗСУ вже просунулися на 43 кв. км.

"По Північному флангу біля Бахмута ворог намагається вибити наші війська, бо вони зайняли там ключові панівні висоти. Ворог там у пастці, тому що вони не можуть вийти з Бахмута і не можуть там повноцінно просуватися, тому ворог намагається штурмувати з північного флангу, щоб вибити ЗСУ. Ворогу не вдається цього зробити, але бої там гарячі", — зазначила вона.

Бої за Бахмут карта
Бахмут на карті

9:30 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат російських окупантів в Україні із урахуванням останньої доби:

Втрати армії рф в Україні 21.08.2023
Втрати армії рф в Україні 21.08.2023

У Києві на Хрещатику вже з'явилися перші одиниці розбитої російської техніки, котрі стануть частиною інсталяції до Дня Незалежності України. На місці побував кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов.

8:00 У Чорному морі збільшилася кількість ракетоносіїв. Загальна загроза по ймовірному пуску "Калібрів" — 12 ракет.

7:00 Минулої доби ЗСУ війська вели контрнаступальні операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках і просунулися в районі Роботиного. Більше деталей — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв у Запорізькій області 21.08.2023
Карта боїв у Запорізькій області 21.08.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли пропустити:

  • повномасштабних повітряних тривог цієї ночі не оголошувалося, однак для низки центральних регіонів звуки сирени все ж звучали. Деталі чекаємо від місцевих адміністрацій;
  • кількість жертв страшного теракту у Чернігові збільшилася до 156 осіб, із яких 41 перебуває у лікарнях. Кількість загиблих — незмінна — їх семеро. За даними заступника очільника ОП Олексія Кулеби, наразі рятувальна операція завершена;
  • в Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що удари ЗСУ по тилу окупантів непогано підривають загальний бойовий дух ворога. Хвилювання через можливе знищення підрозділу зрештою переростає серед росіян у паніку та зниження спроможності адекватно вести бій;
  • у тимчасово окупованому Мелітополі росіяни посилили контроль на блокпостах. Мирне населення почали вивчати ще більш прискіпливо — оглядають машини й телефони, вивчають документи тощо.

00:00 Російські "військкори" почали активно повідомляти, що окупанти майже втратили населений Роботино

З даними за 18 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 541: Україна отримала потужні системи ППО та продовжує давати по зубах окупантам

Про те, що відбувалося 19 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 542: ЗСУ прориваються через оборону окупантів, а росіяни збільшують кількість фейків

Інформацію за 20 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 543: ЗСУ тиснуть на трьох ділянках фронту, а окупанти намагаються наступати біля Куп’янська