Війна — день 559: просування ЗСУ набирає обертів, а окупанти намагаються наступати на чотирьох напрямках

Читать на русском
Автор
14945
Бої за Україну тривають 559 днів
Бої за Україну тривають 559 днів

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують вести контрнаступ і вже змогли прорватися через першу лінію оборони росіян. Очікується, що друга лінія не буде настільки складною, а тому просування ЗСУ прискориться. Окупанти своєю чергою намагаються прорватися на Лиманському, Куп’янському, Мар’їнському та Авдіївському напрямках, проте без особливих успіхів. При цьому російські нічні обстріли продовжуються, а дрони іноді навіть падають за межами нашої країни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зафіксовано запуск ворогом кількох груп ударних БпЛА з району полігону Чауда (Крим) та Приморсько-Ахтарська (рф) у напрямку південних областей України, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

22:00 Німецький автовиробник Mercedes-Benz Special Trucks передав Україні понад 100 військових вантажівок Zetros підвищеної прохідності. У комплект поставки входять кілька типів автомобілів для вирішення завдань військового забезпечення та логістики.

21:00 Сили оборони України на Лиманському, Бахмутському та Мар'їнському напрямах стримують тиск ворога, на Мелітопольському – наступають, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України. Протягом доби відбулося понад 20 бойових зіткнень.

20:00 Німеччина оголосила про зміст нового пакета допомоги для України. До нього ввійшли:

  • 10080 боєприпасів для зенітних установок Gepard
  • Понад 8,5 мільйонів патронів
  • 27 тисяч 40-міліметрових боєприпасів
  • Броньований мостоукладач Beaver
  • 32 вантажівки Zetros
  • 4 важкі тягачі з причепами для транспортування танків
  • 4 прикордонні автомобілі
  • 20 000 захисних окулярів для солдатів

19:00 росія вивела у Чорне море на чергування Фрегат "Адмірал Ессен". Наразі окупанти тримають напоготові 8 ракет "Калібрів", повідомляють Сили оборони півдня України.

18:00 Український уряд дозволив військовим без медичної освіти проводити переливання крові. Для цього вони мають пройти відповідне навчання.

17:00 Представник президента у парламенті Федір Веніславський запевнив, що масової екстрадиції чоловіків-ухилянтів до України з-за кордону не буде.

16:00 Підтримка жителів росії війни проти України залишається стабільно високою з лютого минулого року. Половина хочуть переговорів, але згодні на поступки заради миру лише близько 20% респондентів.

Як свідчить опитування "Левада-центру", підтримка війни росіянами збереглася на рівні 70% — 38% безперечно підтримують, 32% швидше підтримують. Не підтримують — 21%.

14:00 Президент України Володимир Зеленський відвідав військових на Бахмутському напрямі. Також він провів зустріч із генералом Олександром Сирським та заслухав доповіді про оперативну обстановку в зоні відповідальності ОТУ "Лиман" та ОТУ "Соледар".

Фото - Офис президента

13:00 Німеччина передала Україні десятки тисяч боєприпасів для зенітної установки Gepard. Як повідомляють у Міністерстві оборони Німеччини, ці боєприпаси успішно застосовують ЗСУ для відбиття атак ворога, зокрема по цивільних об'єктах.

12:00 Корупційні скандали в Україні серйозно б'ють по репутації нашої країни при прийнятті рішення щодо постачання зброї серед західного суспільства. Про це в ефірі телеканалу LRT заявив президент Литви Гітанас Науседа.

"Це важлива причина. Це дуже важлива причина. Оскільки ті держави, які надають підтримку Україні, є демократичними державами, значить, вони повинні враховувати настрої свого суспільства і думку виборців. Уявіть, що виборці в тій чи іншій державі бачать, що в країні, на яку спрямована допомога, відбуваються дуже помітні корупційні скандали. Це величезний удар по репутації цієї держави", — підкреслив політик.

11:00 Служба безпеки України відпрацювала одразу у п'яти областях України, викриваючи схеми ухилення від призову. Зловмисників затримали на Івано-Франківщині, Тернопільщині, Рівненщині, Закарпатті та Миколаївщині.

10:30 На окупованій Луганщині прогримів вибух у квартирі відомого сепаратиста — генерала бойовиків "ЛНР" юрія афанасьєвського. Наразі відомо, що він у важкому стані.

юрій афанасьєвський
юрій афанасьєвський "трьохсотий"

9:00 Генштаб ЗСУ відзвітував щодо актуальних втрат противника на фронті:

Втрати армії рф в Україні 05.09.2023
Втрати армії рф в Україні 05.09.2023

8:30 Українські військові продовжують вести контрнаступ і вже змогли прорватися через першу лінію оборони росіян. Зокрема, українська легка піхота подолала протитанкові рови та загородження "зуби дракона" на заході Запорізької області.

Карта боїв у Запорізькій області 05.09.2023
Карта боїв у Запорізькій області 05.09.2023

7:00 Протягом минулої доби вздовж усієї лінії фронту відбулося близько 29 бойових зіткнень із ворогом. Докладніше — у ранковому зведенні від Генштабу ЗСУ:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • ніч в Україні минула відносно спокійно, лише під ранок для Донеччини оголошувалася повітряна тривога через імовірність ракетного удару. Подробиці з'ясовуються;
  • невідомі дрони знову атакували Москву. За даними мера російської столиці сергія собяніна, всього було збито два БПЛА — один в Істринському районі Підмосков'я, інший — у Тверській області;
  • президент Володимир Зеленський заявив, що одним із актуальних питань забезпечення армії стане закупівля систем радіо-електронної боротьби (РЕБ). Він пообіцяв винести його на Ставку Головнокомандувача.

3:00 Росіяни, найімовірніше, отримали від Ірану нову партію ударних БПЛА. Про це говорить активація ударів по південній частині нашої країни, при цьому ракети вони заощаджують, про це розповіла речник Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

1:00 Бійці РДК знову здійснили рейд до Брянської області та ліквідували там двох співробітників ФСБ

00:00 У районі Краматорська (Донецька область) чули вибухи.

Інформацію за 2 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 556: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти тиснуть на сході

З даними за 3 вересня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 557: ЗСУ розвивають успіх на південному фронті, на що окупанти "відповідають" ударами по містах

Про те, що відбувалося 4 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 558: на фронтах точаться важкі бої, окупанти не припиняють обстрілу міст