Війна — день 618: росія активізувала дрони, а Україна готується до важкої зими

Читать на русском
Автор
8479
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 3 листопада 2023 року. Російські окупанти після відчайдушних, але безуспішних спроб наступу на Авдіївку та Вугледар різко посилили атаки дронами проти України. Секретар РНБО Олексій Данілов також стверджує, що ворог знизив інтенсивність обстрілів, щоб накопичити снаряди та провести масовані обстріли у зимовий період, у зв’язку з цим Україна посилює захист критичної інфраструктури та бере в оренду ППО.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США будуть виділяти менші пакети допомоги Україні через відсутність рішення Конгресу щодо додаткового фінансування, — речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Російський Ростов не на жарт перелякали звуки вибухів, — проте виявилося, що то був просто салют.

22:00 Керівництво ООН звернулося з закликом до світу зібрати $435 мільйонів для зимової допомоги українцям, — речник генсека Стефан Дюжаррік.

21:00 Віктор Хоренко зі ЗМІ дізнався про своє звільнення з посту голови Сил спецоперацій, Залужний про це теж не знав, — про це Хоренко заявив в ток-шоу УП.

20:00 Володимир Зеленський опублікував вечірнє звернення. Серед іншого, розповів, що звільнений з посади голови Сил спецоперацій Хоренко працюватиме у ГУР.

19:00 США офіційно оголосили про новий пакет допомоги Україні на $425 млн, до якого увійшли: боєприпаси для NASAMS, HIMARS, артснаряди, протитанкові ракети TOW, системи Javelin і AT-4, патрони, гранати, підривні боєприпаси, вантажівки, боєприпаси з лазерним наведенням проти безпілотників тощо.

Комітет Генасамблеї ООН ухвалив резолюцію Росії щодо боротьби з героїзацією нацизму. Україна, США та Британія були проти.

18:00 Українські воїни вибили одну з російських систем ППО на півдні, — повідомив Зеленський.

17:00 Вночі росія вперше за останній час атакувала Україну великою кількістю безпілотників, і ймовірно, що атаки ставатимуть ще масованішими після настання холодів, — керівниця Об'єднаного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

Зеленський "обмірковує та зважує" можливість проведення президентських виборів навесні, заявив глава МЗС Кулеба. "Ми не закриваємо цю сторінку", — передає його слова Sky News.

16:00 Зеленський змінив командувача Сил спеціальних операцій. Замість Віктора Хоренка Сили спеціальних операцій очолив Сергій Лупанчук.

15:00 Президент росії володимир путін виступив з новою порцією заяв про Україну. Серед іншого, заявив, що Україна нібито передає зброю Талібану, росія у 2014 році "захистила" Крим від "мерзоти нацистської", крім того, США задумали зміну еліт в Україні через проблеми з корупцією.

14:00 СБУ повідомила про підозру підприємцю Ігорю Скоробогатьку, який у тимчасово окупованому Мелітополі виготовляє для агресора фортифікаційні споруди ("зуби дракона") та ремонтує автошляхи.

13:00 Україна не веде з росією жодних так званих "таємних переговорів", головною умовою для переговорів є виведення російських військ з території України, — голова МЗС Дмитро Кулеба.

Дефіцит потужностей з виробництва електроенергії в Україні у наприкінці 2023 року та на початку 2024 року можливий на рівні 5%, вплив на економіку буде незначним, — Інфляційний звіт НБУ.

12:00 Службою безпеки України в Запоріжжі було затримано "крота" російської фсб. Цікаво, що підозрюваний влаштувався на роботу до Запорізької ОВА, ще й отримав посаду головного спеціаліста відділу кібербезпеки адміністрації. Під час своєї агентурної роботи він намагався збирати секретні дані про дислокацію українських військових, а також важливі оборонні закупівлі для регіону. Наразі чоловіку повідомлено про підозру, він знаходиться за ґратами. Йому загрожує до 12 років ув'язнення.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих на фронті окупантів:

Втрати армії рф в Україні 3.11.2023
Втрати армії рф в Україні 3.11.2023

10:00 Президент Володимир Зеленський відреагував на масовану атаку безпілотниками по Україні. У своїх соцмережах глава держави подякував військовим із підрозділів ППО за роботу, а також наголосив, що наслідки ударів уже оперативно ліквідовуються.

"Посилюємо ППО. Посилюємо мобільні вогневі групи. Усвідомлюємо, що з наближенням зими російські терористи намагатимуться завдавати більше шкоди. Будемо відповідати ворогу. Потужно!" — заявив Зеленський.

9:00 У Харкові зросла кількість жертв російського удару по терміналу "Нової пошти". На жаль, тепер загальна кількість загиблих — восьмеро, у лікарні помер 29-річний чоловік. Кількість поранених внаслідок удару ворога — 15 осіб.

8:00 Інтенсивність боїв на фронті дещо знизилася — за останню добу було зафіксовано лише пів сотні зіткнень із ворогом. Детальніше про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ:

У Повітряних Силах розповіли, що росіяни вночі атакували Україну сорока БПЛА та крилатою ракетою Х-59. Частину цілей вдалося знищити.

7:00 У п'ятницю, 3 листопада, своє професійне свято відзначають представники ракетних військ і артилерії України.

"Ракетні війська та артилерію називають "богами війни", і вони є основною вогневою силою військових операцій", — привітали своїх побратимів ОК "Північ".

Секретар РНБО Олексій Данілов говорить, що російська армія готується до ударів по енергетичній інфраструктурі України. При цьому атаки варто очікувати, щойно розпочнуться морози.

"Противник останні часом зменшив кількість обстрілів критичної інфраструктури енергетичного сектору. Він зараз накопичує озброєння, щоб завдати нам шкоди, коли буде зимова температура. Ми це обов’язково пройдемо", — підкреслив чиновник.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли пропустити:

  • цієї ночі росіяни влаштували масовану атаку по Україні за допомогою "шахедів". Вибухи чули у низці областей, дані щодо руйнувань та можливих постраждалих уточнюються;
  • Інститут вивчення війни пише, що російські окупанти на фронті могли перетнути залізницю поблизу Степового та готуватися до атаки на Авдіївський коксохімічний завод. Ворог завдає по підприємству ракетні та авіаційні удари, однак ЗСУ намагаються забезпечити об'єкту протиповітряну оборону;
  • The New York Times пише, що США закликатимуть ізраїльський уряд тимчасово припинити проведення військових операцій у секторі Газа, аби мати можливість правильно розділити гуманітарну допомогу та допомогти звільненню заручників;
  • посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що американський моніторинг не виявив фактів зловживання допомогою Заходу з боку українців. "Можу сказати, що жодна одиниця техніки не була використана не за призначенням; жодна одиниця гуманітарної допомоги або будь-якої іншої прямої бюджетної підтримки чи інших видів допомоги", — підкреслила дипломатка;
  • у Польщі вирішили "перенести" акцію протесту місцевих перевізників через пом'якшення умов роботи для українських водіїв вантажних автомобілів. Наразі планується, що протести відбудуться 6 листопада (а не 3, як раніше планувалося).

00:00 У Кропивницькому було два вибухи, до того жителів міста попереджали про ракетну небезпеку. Також над Україною знаходиться кілька груп ворожих ударних дронів.

"Група шахедів між Миколаєвом та Кривим Рогом рухається на захід! Також БПЛА спостерігається поблизу Харкова, Вінниці та на кордоні Київської та Черкаської областей!!", — повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

З даними за 31 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 615: росіяни не припиняють штурми в районі Авдіївки, ситуація залишається важкою

Про те, що відбувалося 1 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 616: ЗСУ має успіхи на півдні, а окупанти посилюють тиск на сході

Інформацію за 2 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 617: ЗСУ тиснуть на двох напрямках, а окупанти посилюють обстріли