Ломаченко — Хейні: чому потрібно бажати невдачі українцю в бою за титул абсолютного чемпіона світу

Читати російською
Автор

Чи варто вболівати за українського боксера

Редактор рубрики "Спорт Телеграф" Андрій Синявський називає головну причину, чому варто утриматися від підтримки українського боксера Василя Ломаченка в поєдинку за титул абсолютного чемпіона світу проти Девіна Хейні.

Проблема Ломаченка, пише він, — це його сліпа підтримка УПЦ Московського патріархату (УПЦ МП). Та вперто не хоче порвати зв’язки з російською православною церквою (РПЦ), чий патріарх кирил відкрито виступає за війну рф проти України, і його вже викрили як агента КДБ.

Боксер користується своєю популярністю для пропаганди мракобісних переконань митрополитів УПЦ МП про те, що українців бомблять нібито через підтримку прав ЛГБТ-спільноти. Також він закликав молитися за ворогів і називав "духовно-хворими" протестувальників біля Лаври, яких "можна лише пошкодувати". Це очевидно працює на розкол суспільства, хоча під час війни за своє існування Україні важлива єдність.

Журналіст наполягає, що в даному випадку важливо не применшувати вплив Московського патріархату, який має найбільшу кількість парафій, а отже, і великий вплив на уми віруючих в Україні. Він вказує на досвід Чорногорії, де велика кількість місцевих громадян є прихильниками Сербської православної церкви, що ще невідомо, як вплине на інтеграцію країни до ЄС та її позиції в НАТО в розпал протистояння з рф.

Тому, робить висновок Синявський, в разі завоювання титулу абсолютного чемпіона світу слова Ломаченка стануть ще більш вагомими як в Україні, де така риторика може допомогти прийти до влади примирливим популістським силам, так і за кордоном, де може посилитися негатив відносно дій Києва щодо нейтралізації впливу УПЦ МП, що ризикує вплинути на допомогу Україні під час війни.

Бій Ломаченко — Хейні відбудеться в ніч проти 21 травня, але в Україні не показуватимуть пряму трансляцію цього боксерського вечора. Букмекери називають американця фаворитом поєдинку.

Примітно, що попри традицію Олександра Усика не буде на поєдинку за участю Ломаченка.