Війна — день 100: ЗСУ звільняють Херсонщину та дають жару окупантам на Донбасі

Читать на русском
Автор
125461
Україна протистоїть російському вторгненню сто днів
Україна протистоїть російському вторгненню сто днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 3 червня

Повномасштабна війна в Україні триває 100 днів. ЗСУ тримають оборону на Донбасі, а окупанти, зазнаючи тяжких втрат, намагаються захопити Сєвєродонецьк. Там українські захисники навіть застали загарбників зненацька, вдало провівши контратаку. А на Херсонщині наша армія крок за кроком звільняє рідну землю. Західні партнери дали чітку відповідь щодо використання ракетних систем залпового вогню HIMARS, які при надходженні на озброєння зможуть суттєво змінити ситуацію на фронті через свою далекобійність.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події України та світу за 3 червня, але більш оперативно отримувати інформацію читачі можуть у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 У Дніпрі на підприємстві пролунав потужний вибух та зайнялася масштабна пожежа. Мер Дніпра Борис Філатов повідомив про загибель двох людей через вибух газових балонів на підприємстві. За його словами, внаслідок вибуху утворилася пожежа на 2400 кв.

22:00 Група американських сенаторів надіслала листа главі Мінфіну США Джаннет Йеллен із закликом посилити антиросійські санкції у зв'язку з вторгненням росії в Україну. Зокрема, вони закликають застосувати обмежувальні заходи не тільки до фізосіб, що займають високе становище в росії, але і до чиновників нижчого рангу. Сенатори також пропонують Йеллен взяти до уваги список Фонду боротьби з корупцією (ФБК), в якому налічується 6 тис. осіб, проти яких пропонується запровадити обмежувальні заходи.

21:00 ЗСУ у Сєвєродонецьку відсунули ворога на 20%, окупанти втратили багато техніки та особового складу, заявляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Двомісячна кампанія фонду американської музичної групи Metallica "All Within My Hands Foundation" зі збору коштів для гуманітарної допомоги постраждалим від війни українцям завершилася, досягнувши мети $1 млн.

20:00 Чергова заміна відбулася у командуванні російської армії — новим командувачем операцій в Україні призначили Геннадія Жидка.

19:00 На заправках України стрімко подорожчав автогаз — середня ціна зросла на 1,68 грн/л.

17:30 На Сєвєродонецькому напрямку ЗСУ змусили росіян відійти від сіл Метьолкіне та Білогорівка. Про це повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

"Ворог зазнав втрат і відійшов. Станом на ранок противник за підтримки авіації веде штурмові дії у житлових кварталах центральної частини міста Сєверодонецька. Про цьому також несе втрати. Наразі активні бої тривають", — зазначив він.

17:00 Над одним з підприємств Дніпра піднявся величезний стовп диму, після чого прогриміли кілька глухих вибухів. За попередньою інформацією, сталася пожежа, прильотів не було.

Пожежа на одному з підприємств у Дніпрі
Пожежа на одному з підприємств у Дніпрі

16:00 Європейський Союз наклав санкції на Аліну Кабаєву (ймовірну коханку російського президента та матір двох його дітей), а також сім'ю рупора Кремля Дмитра Пєскова.

15:00 З'явилося відео, як йшли бойові дії в Україні протягом усіх 100 днів. У Британії результати цього проміжку часу назвали дуже дорогим провалом росії.

У Миколаєві, незважаючи на обіцянки Віталія Кіма, заборонили перебування на пляжах, воді та об'єктах для відпочинку у прибережній зоні. В Одесі тим часом почали ловити на пляжах купальників:

14:00 Українські біженці в Канаді отримають одноразову допомогу у розмірі 3 тисячі канадських доларів (~2400 доларів США), заявив міністр у справах імміграції країни Шон Фрейзер. На сайті уряду сказано, що допомогу також нададуть дітям до 17 років — їм дадуть 1500 канадських доларів (1200 доларів США).

13:00 Українські військові розпочали навчання на сучасних багатофункціональних американських комплексах HIMARS, повідомив американський журналіст Метт Сейлор, який висвітлює новини Пентагону. Очікується, що перший етап навчання триватиме близько 3 тижнів.

Тим часом російський журналіст Олександр Невзоров начебто отримав громадянство України.

12:00 Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення, присвячене 100 дням війни.

11:00 Російське судно РМЗ із 2,5 тоннами металопрокату з Маріуполя пришвартувалося у Ростові. Сьогодні до Маріуполя має зайти нове судно для продовження мародерства.

10:00 Росіяни хочуть провести "референдум" про створення "знр" на окупованих районах Запорізької області, — повідомляє "24 канал" з посиланням на джерела у розвідці. Центром при цьому хочуть зробити Мелітополь, що говорить про те, що від планів окупації Запоріжжя росіяни відмовилися.

Втрати росії в Україні на 3 червня:

Втрати росії в Україні 03.06.2022

09:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинула 261 дитина, ще 463 постраждали, — ювенальні прокурори.

Російські військові вперто обстрілюють Сєвэродонецьк та Лисичанськ, руйнують житлові будинки та пожежну частину, є жертва.

Наслідки ударів по Луганській області 03.06.2022
Наслідки ударів по Луганській області 03.06.2022

Флот рф почав навчання в Тихому океані, — це може бути знак Японії та США.

08:00 Наразі тривають бої в районі Студенки на Лиманському напрямку та в центрі Сєвєродонецька, ворог зтягує сили та засоби, щоб піти у наступ на Слобожанському напрямку, — Генштаб ЗСУ.

07:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 03.06.2022
Карта бойових дій Україна 03.06.2022

06:00 ТОП новин, які Ви могли пропустити за ніч:

05:00 В українських портах залишаються заблокованими 68 іноземних суден, повідомляє Адміністрація морських портів України.

За даними АМПУ, в окупованому Херсоні залишилося 8 заблокованих суден, у Маріуполі – 6. При цьому частину суден із захоплених портів окупанти вивезли до російських портів.

04:00 Міністерство торгівлі США оприлюднило список із 71 юридичної особи з росії та Білорусі, які потрапили під американські експортні обмеження.

До переліку увійшли "Газпром нєфть шельф", Інститут проблем передачі інформації імені А. А. Харкевича РАН та ТОВ "Системи біологічного синтезу-СБС".

Також до списку потрапили: "Центральне морське конструкторське бюро "Алмаз", "Центральне конструкторське бюро морської техніки "Рубін", "Авіаційний комплекс ім. С.В. Ільюшина", "Дослідно-конструкторське бюро імені А. С. Яковлєва", Головне управління глибоководних досліджень міністерства оборони росії, Конструкторське бюро хімічного машинобудування (КБХМ), науково-виробничий центр "Сапсан", телекомунікаційна компанія "Воентелеком", Російський федеральний ядерний центр — Всеросійський науково-дослідний інститут експериментальної фізики (РФЯЦ-ВНІІЕФ), що входить до складу "Росатома", "Московський інститут електромеханіки та автоматики" (МІЕА) та інші підприємства.

02:00 Минулої доби в південних областях, по інформації ОК "Південь", українські військові знищили:

  • 24 окупантів;
  • танк Т-72;
  • 4️ одиниці 152 мм гаубиць "Мста-Б";
  • 4️ одиниці броньованої та автомобільної техніки ворога;
  • 1 повітряну ціль.

01:00 У Києві посилять контроль за дотриманням комендантської години. Зокрема це стосується нічних клубів та закладів громадського харчування, робота яких під час комендантської години заборонена.

00:00 Сума вже зафіксованих збитків навколишньому середовищу, завданих внаслідок агресії росії проти України, перевищує 200 млрд грн, повідомив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що скорочення доходів росії від продажу нафти неминуче.

Нагадаємо, інформацію про те, як минуло 31 травня, можна прочитати в нашому матеріалі: "Війна — день 97: росія всіма силами штурмує Луганщину, втрачаючи позиції на півдні України".

Новини за 1 червня доступні у публікації:"Війна — день 98: ЗСУ наступають на півдні України, але росіяни майже захопили руїни Сєверодонецька".

А інформація за 2 червня доступна у статті: "Війна — день 99: ЗСУ контратакують на Херсонщині, але окупанти тиснуть на Донбасі".