Війна — день 98: ЗСУ наступають на півдні України, але росіяни майже захопили руїни Сєвєродонецька

Читать на русском
Автор
9254
Україна мешкає 98-й день війни
Україна мешкає 98-й день війни. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 1 червня

Україна зустріла перший день літа та 98 день широкомасштабного російського вторгнення важкими боями на Донбасі та півдні України. Ціною величезних втрат і шляхом фактично знищення Сєвєродонецька російські війська таки зайняли більшу його частину. При цьому під час бомбардування міста росіяни влучили у місцевий хімзавод, а точніше поцілили по цистерні з азотною кислотою. А підрозділи Збройних сил України, які захищали тривалий час місто, організовано відступили на прилеглі укріплені позиції і продовжили стримувати агресора. Разом з тим, сконцентрувавши свої зусилля на захопленні Луганщини, окупаційні війська значно послабили своє південне угруповання, що дозволило ЗСУ розвивати наступ на цьому напрямі.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події України та світу за 1 червня, але оперативніше отримувати інформацію читачі можуть у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Окупанти завдали удару крилатими ракетами по Львівській області. За інформацією колишнього радника голови МВС Антона Геращенка, вони обстріляли Бескидський тунель, що проходить через Карпати.

Тим часом фани на трибунах футбольного матчу Україна-Шотландія передали "привіт" ЗСУ

22:00 На Херсонщині з боку Дніпропетровщини ЗСУ звільнили понад 20 населених пунктів.

21:00 Байден підтвердив, що Україна в новому пакеті військової допомоги отримає системи РСЗВ HIMARS, однак у Пентагоні зазначили, що українці зобов'язалися використовувати їх лише з оборонною метою і не обстрілювати з них територію росії.

20:00 росія зараз практично не несе втрат на фронті. Таким безглуздим коментарем відзначився голова комітету держдуми Росії з оборони, генерал-полковник Андрій Картаполов.

19:00 США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні. Адміністрація Байдена відправить в Україну зброю на 700 млн. гривень (дані від кореспондента "Голосу Америки", — Ред.). До нового пакету військової допомоги увійшли, зокрема, ракетні системи великої дальності, а також, за даними американських ЗМІ, інша великокаліберна зброя.

18:00 сергій лавров заявив, що Туреччина "допоможе в розмінуванні українських портів". Про це вдалося домовитися під час телефонної розмови володимира путіна з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. За словами лаврова, операція з розмінування українських портів має бути проведена без жодних спроб зміцнити військовий потенціал України та без шкоди російській федерації.

17:00 Свіжа карта ситуації в Україні від міноборони Великої Британії. Порівняно зі вчорашньою картою змін немає, а отже, українські бійці тримають позиції, але великих контрнаступів поки що не ведуть.

Закриває небо на 40 км: що відомо про новітню систему ППО IRIS-T SL, передати яку обіцяє Шольц

16:00 Відео з українською піснею біля стін Кремля стало хітом мережі: наступною буде "Батько наш Бандера".

15:00 Прес-секретар путіна дмитро пєсков заявив, нібито жителі окупованих районів Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей самі ухвалять рішення про своє майбутнє.

Станом на 1 червня в Україні 243 дитини стали жертвами агресії рф, ще 446 постраждали, — ювенальні прокурори.

14:00 Повідомляють про вибухи на Одещині, Херсонщині та Миколаївщині. Інформація уточнюється.

13:00 Цікаві новини з Німеччини, — спочатку з'явилася інформація, що ФРН передасть Україні потужні ракети протиповітряної оборони IRIS-T, після чого в німецькому Міноборони заявили, що вони не мають цих ракет і радарів у резервах.

У Чернівецькій області один із заступників голови обласної військової адміністрації попався на махінаціях з гуманітарними машинами для невідкладної допомоги.

12:00 70% Сєвєродонецька Луганської області під контролем окупантів, заявив голова місцевої ОВА Сергій Гайдай.

11:00 31 травня під час бойових дій в Україні загинув відомий кадировець Заур Дімаєв.

Заур Дімаєв та Рамзан Кадиров
Заур Дімаєв та Рамзан Кадиров

10:00 Президент України Володимир Зеленський стверджує, що Україна не атакуватиме територію росії у разі надання далекобійної зброї: "Нас цікавить лише наша власна територія в Україні".

09:00 Втрати росії в Україні на 1 червня:

Втрати росії в Україні сьогодні 01.06.2022

08:00 Україна щодня втрачає 60-100 військових, ще близько 500 зазнають поранень, — Зеленський.

росія тим часом розгорнула навчання із ракетами ядерного стримування "Ярс" за тисячу кілометрів від кордонів України.

07:00 У багатьох точках на Донбасі йдуть перегрупування ворога та бої, крім того, російські військові активно зміцнюються у Запорізькій області та на адмінкордоні Миколаївської та Херсонської областей — зведення Генштабу ЗСУ.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 01.06.2022

5:00 В оперативному командуванні "Південь" попередили, що росіяни можуть направити ДРГ у гирло Дністра або для висадки на узбережжя на Одещині.

3:00 Аналітики у Британії зазначили, що путін вважає "прийнятною жертвою" смерті 30 тисяч своїх солдатів. Крім того, вони переконані, що після поразки на Донбасі ядерну зброю він не застосовуватиме.

1:00 У США попередили, що не поставлятимуть Україні жодної зброї, яка дозволить вести обстріл росії з території нашої країни. Тим самим там остаточно поставили крапку у питаннях про постачання далекобійних ракет

00:00 Країни ОПЕК обговорюють припинення участі росії у договорі про видобуток нафти, пише The Wall Street Journal.

Нагадаємо, інформацію про те, як минуло 29 травня, читайте в публікації: "Війна — день 95: ЗСУ тримають Сєвєродонецьк і наступають на півдні".

Новини за 30 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 96: росіяни увійшли до Сєвєродонецька, а ЗСУ пішли у контрнаступ на півдні України".

А про те, що відбувалося 31 травня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 97: росія всіма силами штурмує Луганщину, втрачаючи позиції на півдні України".