Війна — день 146: Рада звільнила Баканова, а окупанти "вогневим валом" штурмують Донбас

Читать на русском
Автор
17373
Війна в Україні — день 146
Війна в Україні — день 146. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 19 липня

Повномасштабне вторгнення російської федерації до України триває вже 146 днів. Окупанти націлилися на взяття трьох населених пунктів на Донбасі, для чого застосовують свою улюблену тактику масованих артилерійських та бомбових ударів, проте поки що якихось значних успіхів не досягають. Водночас продовжуються регулярні ракетні обстріли українських міст. Зокрема, в останню добу значно активізувалося російське морське угруповання у Чорному морі, звідки по південних областях України завдаються удари ракетами.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 19 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк з 19 липня своїм розпорядженням достроково припинила повноваження голови Закарпатської обласної організації політсили Миколи Тищенка.

22:00 Глава Чечні рамзан кадиров поділився грандіозними планами щодо демілітаризації країн НАТО після захоплення Києва.

21:00 Підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України в районі Нової Каховки збито російський винищувач, імовірно Су-35.

20:00 Збройні сили України звільнили понад 1 тисяч міст та сіл, треба звільнити від рф ще понад 2 500 маленьких сіл та міст, повідомив міністр оборони України Олексій Рєзніков.

19:00 У Миколаєві планується проведення низки заходів щодо виявлення та знешкодження колаборантів, повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

18:00 Польща прийняла на лікування 32 солдатів з України, повідомив керівник канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик.

17:00 Вже ексгенпрокурорка Ірина Венедиктова може стати послом України у Швейцарії, повідомив народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко з посиланням на власні джерела.

16:00 Російські окупанти 18 липня увірвалися до приміщення їдальні №18 Запорізької АЕС, де на той момент їли працівники станції, і погрожуючи зброєю вигнали всіх зі їдальні, повідомило "Енергоатом".

15:00 Україна повернула тіла ще 45 полеглих захисників, повідомляє ГУР Міноборони.

14:00 Краматорськ Донецької області знову у вогні. Вдень 19 липня російські окупанти обстріляли житлові квартали міста, поціливши в одну із багатоповерхівок.

Як можна помітити, снаряд розніс одну із квартир, зараз у ній палає пожежа. Поки що відомо мінімум про одного загиблого цивільного.

Краматорськ вибухи 19.07.2022
Горить один із балконів
Краматорськ вибухи 19.07.2022
Тіло загиблого накрили килимом
Краматорськ вибухи 19.07.2022
Обломки ракети

13:00 В окупованому Херсоні пролунало кілька гучних вибухів у районі стратегічно важливого Антонівського мосту. Також зафіксовано "приліт" і у Чорнобаївці.

Наслідки удара по мосту в Херсоні

Тим часом місцеві партизани продовжують працювати на перемогу, передаючи вітання путінським службовцям.

12:05 Верховна Рада звільнила Івана Баканова з поста голови СБУ. Сам же Баканов попрощався з посадою в соцмережах. Президент тим часом продовжив кадрові перестановки у СБУ, звільнивши ряд керівників регіональних управлінь.

11:00 Російські пропагандисти показали карту бойових дій, відповідно до якої військові рф стріляють по своїм ж позиціями.

10:35 МВС рф оголосило у розшук Гордона — на росії журналіста звинувачують у розпалюванні війни.

09:25 Зранку в Краматорську знову ракетні удари по заводах, повідомляє міський голова Олександр Гончаренко.

Вночі окупанти провели мінометний обстріл Білопільської та Краснопільської громади на Сумщині, був 21 "приліт", попередньо одна людина постраждала.

09:10 Окупанти провели "розслідування" трагедії в драмтеатрі Маріуполя і заявили, що там загинули не сотні людей, а всього 14 осіб, до того ж не через бомбардування, а нібито через вибух зсередини. Більш того, трупний запах росіяни списують… на схований склад протухлої риби.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 19.07.2022

08:20 Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні загинуло 353 дитини, ще понад 676 постраждали, — ювенальні прокурори.

07:25 Кілька важливих новин на ранок:

  • пізно ввечері окупанти знову обстріляли Нікополь з РСЗВ, зафіксовано близько 40 пострілів, — ворог поцілив по території порту, а також по двом промисловим підприємствам, на яких сталися пожежі;
  • російські війська зосередилися на захопленні Сіверська і Бахмута, вважають експерти американського Інституту вивчення війни;
  • у тимчасово окупованому селищі Борова (Харківська область) росіяни обладнали морг, куди звозять своїх військових;
  • палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію, що підтримує вступ Фінляндії і Швеції до НАТО.

06:30 Вночі по Одещині вдарили 7 ракетами "Калібр" з Чорного моря, одну ракету збили, інші влучили по мирному селу. Згоріло кілька будинків, багато будівель були пошкоджені. Постраждало 6 людей серед яких одна дитина.

Наслідки обстрілу Одеської області 19.07.2022
Наслідки обстрілу Одеської області 19.07.2022
Наслідки обстрілу Одеської області 19.07.2022
Наслідки обстрілу Одеської області 19.07.2022

5:00 Окупанти під ранок активізували обстріл Харківської області, так у Чугуївському районі чули два вибухи. Крім того, про ракетні пуски повідомили і мешканці окупованого Херсона.

3:00 На Півдні України окупанти зазнали тяжких втрат. Усього за добу українські війська ліквідували 65 росіян, 11 одиниць броньованої та автомобільної техніки, а також мобільний комплекс зв'язку "Редут 2УС"

1:00 Вночі росіяни випустили на Одещині п'ять ракет, одну з них перехопили над Одесою, а ще чотири впали в області. За даними місцевих телеграм-каналів, без потерпілих не обійшлося.

00:00 В Одесі пролунали вибухи. За попередньою інформацією, ППО збили дві ворожі ракети, проте мінімум один "приліт" все ж таки є.

З головними новинами за 16 липня можна ознайомитися в матеріалі: "Війна — день 143: окупантів б’ють на Донбасі, у відповідь рф продовжує ракетний терор".

Важлива інформація за 17 липня доступна у зведенні: "Війна — день 144: окупанти готують масштабний наступ на Донбасі та тероризують українські міста".

Що сталося 18 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті: "Війна — день 145: бої на Донбасі, гучні звільнення від Зеленського".