Кабмін звільнив кілька заступників міністрів та голів ОДА: все про хвилю відставок та призначень в Україні

Читать на русском
Автор
4425
Кабмін Новина оновлена 24 січня 2023, 17:02
Кабмін. Фото Соцсети

"Телеграф" розповів усі подробиці сьогоднішніх відставок

В Україні відбулася низка важливих змін у владі, про що раніше і писав "Телеграф", посилаючись на власні джерела. Зі своїх посад було звільнено чотирьох заступників міністрів, а також уряд погодив звільнення п’яти голів обласних державних адміністрацій.

Так, 24 січня, на засіданні Кабінету міністрів України було ухвалено рішення про звільнення деяких заступників міністрів. До цього списку потрапили:

  • В’ячеслав Шаповалов – заступник міністра оборони України;
  • Іван Лукеря – заступник міністра розвитку громад та територій України;
  • В’ячеслав Негода – заступник міністра розвитку громад та територій України;
  • Віталій Музиченко – заступник міністра соціальної політики України

Крім того, було підтримано проекти указів президента України щодо звільнення наступних глав ОДА:

  • Валентина Резніченка – Дніпропетровська ОВА;
  • Олександра Старуха – Запорізька ОВА;
  • Олексія Кулеби – Київська ОВА;
  • Дмитра Живицького – Сумська ОВА;
  • Ярослава Янушевича – Херсонська ОВА.

На посаду заступника міністра економіки України призначено Олексія Соболєва.

Водночас вранці 24 січня заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко офіційно заявив про звільнення з посади. Він записав заяву про звільнення "за власним бажанням".

З посади заступника генпрокурора України пішов Олексій Симоненко, який потрапив у великий скандал після відпустки в Іспанії на новорічні свята.

Також 24 січня міністр оборони Олексій Резніков підписав заяву заступника міноборони В’ячеслава Шаповалова про його звільнення з посади.

Заступник міністра розвитку громад територій Іван Лукеря раніше повідомляв на своїй сторінці у Facebook про те, що він також написав заяву про звільнення. При цьому він зазначив, що це ніяк не пов’язано зі скандалом із Лозинським.

Тим часом Кабмін 24 січня не тільки звільняє, але й призначає. Заступником міністерки економіки Юлії Свириденко призначено Олексія Соболева, директора ДП "Прозорро.Продажі".

У 2015-2016 рр. він був радником міністра інфраструктури: координував проєкти з підвищення прозорості діяльності, відкритих даних та покращення корпоративного управління держпідприємствами. До цього працював керівником активами у Dragon Asset Management.

Також повідомляється про призначення урядом членів наглядової ради "Нафтогазу". Серед них двоє від держави, четверо незалежні. Від держави членами наглядової ради стали заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма та радниця прем'єр-міністра з питань енергетики Наталія Бойко. Незалежні:

  • Анфіннс Тор Мартін (Норвегія), старший радник у консалтинговій компанії Boston Consulting Group, член наглядових рад 5 компаній, у тому числі міжнародного енерготрейдера Danske, Eurogas, газової електростанції Dublin Bay Power.
  • Маріно Ентоні (США, Канада), з 2012 року – виконавчий директор, а з 2016 року – президент і гендиректор Vermilion Energy (міжнародна компанія з розвідки та видобутку з капіталізацією 4 млрд доларів). Раніше працював у наглядових радах 6 компаній.
  • Хуквей Річард (Великобританія), працював директором у раді директорів французької компанії атомної генерації EDF, є членом наглядової ради провідної світової компанії зі зберігання нафтопродуктів Royal Vopak NV, роздрібної енергетичної компанії Parkland Corp та Агентства з атомної енергії Великобританії (UKAEA).
  • Людо ван дер Хейден (Бельгія), 72 роки, PhD Єльського університету (1979 р.), професор бізнес-школи INSEAD (Франція), є членом наглядових рад 5 компаній та бізнес-асоціацій.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про те, що з посади в.о. та заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури було звільнено Василя Лозинського. Його було затримано на отриманні хабаря при закупівлі генераторів, сума якого склала 400 тисяч доларів.