Війна — день 378: Україна відбиває атаки росіян і готується до контрнаступу

Читать на русском
Автор
25911
Бої за Україну продовжуються 378 днів
Бої за Україну продовжуються 378 днів

Оперативно про головне 8 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 378 днів. Бійці ЗСУ продовжують захищати Бахмут навіть попри те, що противник намагається штурмувати його із трьох сторін. Для росіян спроби захопити місто-фортецю обертаються серйозними втратами, а одних лише "вагнерівців" там було вбито або поранено від 20 до 30 тисяч. Крім того, бої тривають на північний захід від Сватового, в районі Кремінної, Авдіївки. Україна своєю чергою продовжує підготовку до майбутнього наступу і для цього формує добровольчі підрозділи.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 З початку повномасштабного вторгнення рф понад 8,1 мільйона українців стали біженцями. При цьому майже 5 млн громадян України подали заяви на набуття статусу тимчасового резидента в європейських країнах, свідчать дані Агентства ООН у справах біженців.

22:00 Пентагон блокує передачу адміністрацією президента США Байдена доказів про звірств росії в Україні до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, стверджує The New York Times. Американські воєначальники виступають проти допомоги суду у розслідуванні справ росіян, бо побоюються створення прецеденту, який може допомогти суду притягнути до відповідальності американців. За словами офіційних осіб, решта адміністрацій, включаючи спецслужби, Державний департамент та Міністерство юстиції США, виступають за передачу доказів суду.

21:00 Польща готова передати Україні всі винищувачі МіГ-29, які перебувають у робочому стані та стоять на озброєнні Повітряних сил країни, заявив президент Польщі Анджей Дуда.

20:00 Національна рада Швейцарії відхилила пропозицію послабити заборону на реекспорт боєприпасів для України.

19:00 Падіння ВВП у лютому 2023 року становить 26% (±2%), що краще за показник січня — 32% (±2%), повідомляє прес-служба Міністерства економіки України.

Енергосистему Одеської області повністю відновлять до середини березня.

18:00 У Чорному морі на бойовому чергуванні станом на 8 березня перебуває дев'ять ворожих кораблів, в Азовському — один, з них жодного носія крилатих ракет "Калібр", повідомляють у Військово-морських силах Збройних сил України.

17:00 Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги, яка включає дві зенітні самохідні установки Gepard.

16:00 Україна та ООН погодилися, що продовження ініціативи з експорту зерна є критично важливим для світу, заявили на пресконференції президент України Володимир Зеленський та генсек ООН Антоніу Гутерреш.

15:00 ЄС виділить 2 млрд доларів для фінансування військової допомоги Україні.

14:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що українська оборона Бахмута може зазнати поразки найближчими днями, проте це не обов'язково стане переломним моментом у війні.

13:00 Іран продав росії велику кількість куль, ракет і мінометних снарядів. В подальшому рф використовуватиме їх на фронті та для ударів проти мирних українських міст.

12:00 Генерал армії США оцінив втрати бойової авіації росії та України за час повномасштабного вторгнення. Зокрема, за його словами, українська сторона спромоглася позбавити противника більш як 70 бойових літаків.

11:00 Сили оборони Україні у ніч на середу, 8 березня, знищили два дрони типу Shahed-131/136, запущені росіянами.

За останні місяці Україна отримала дуже багато зброї і невдовзі майже третина української армії матиме озброєння за стандартами НАТО, що може говорити про підготовку до великого наступу ЗСУ, — пише видання The Economist.

10:00 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув з візитом до України.

Ворог завів усі ракетоносії в пункти базування в Чорному морі, проте загроза ракетних обстрілів досі залишається, — наголошує речниця Об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Міжнародний валютний фонд 8 березня розпочав дискусії з представниками влади України стосовно потенційної програми, — постпред Ваграм Степанян.

09:00 Ворог намагався йти в наступ у районі Гряниківки у Харківській області, але відступив з втратами, — голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

08:00 Минулої доби росія втратила в Україні орієнтовно 3 безпілотники, 7 артсистем, 9 ББМ, 4 танки та близько 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 08.03.2023
Втрати росії в Україні 08.03.2023

07:00 Окупанти основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, — Генштаб ЗСУ.

Поки Україні ніяк не передадуть винищувачі F-16, США розглядають можливість встановлення ракет AIM-120, що на них використовуються, на літаки МіГ-29, які є в Україні.

НАТО має ухвалити рішення щодо постійної присутності військ для захисту країн Балтії, — міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

06:00 Президент США Джо Байден 7 березня провів телефонну розмову з французьким колегою Еммануелем Макроном, — серед іншого обговорили підтримку України, включно із зобов'язанням продовжувати надавати Україні безпекову допомогу та стягувати з рф відшкодування за агресію.

Майже всі зі 130 звільнених вчора з полону українців мають поранення або важкі захворювання, — заступник керівника Робочої групи Координаційного штабу Богдан Охріменко.

3:00 У США не вбачають ознак підготовки Білорусі до вторгнення в Україну

1:00 Спецтрибунал для росії підтримують уже 30 країн, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба. За його словами, тридцятою країною стала Греція.

00:00 Іспанія виділить 4,1 мільйона євро на ремонт щонайменше шести танків "Леопард 2", які передадуть Україні.

Інформація за 5 березня доступна у зведенні: Війна — день 375: росіяни штурмують Бахмут, але зазнають тяжких втрат

З даними за 6 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 376: окупанти намагаються оточити Бахмут та запускають дрони Україною

Про те, що відбувалося 7 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 377: ЗСУ тримають Бахмут, попри постійні атаки росіян