Війна — день 388: масштабні битви на Донбасі та активізація боїв на півдні

Читать на русском
Автор
20271
Бої за Україну тривають 388 днів
Бої за Україну тривають 388 днів

Оперативно про головне 18 березня

Повномасштабне вторгнення росії до України триває 388 днів. Окупанти продовжують намагатися продавити лінію оборони українських захисників у районі Бахмута та можуть мати певні успіхи на північно-західних підступах до міста. Проте ЗСУ не планують припиняти його оборону, оскільки місто має дуже важливе значення. Крім того, запеклі бої продовжуються на лінії Сватове — Кремінна, а також почали активуватися в південній частині України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 До 10 осіб зросла кількість поранених унаслідок суботнього обстрілу Краматорська.

22:00 НАТО планує посилити своє угруповання на східному фланзі за допомогою розміщення до 300 тисяч солдатів.

21:00 Російські окупанти за добу втратили вбитими та пораненими в боях за Бахмут 392 солдати. Ворог продовжує спроби наступу, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череповатий.

20:00 Повітряні сили Збройних сил України за добу завдали 6 ударів по районах зосередження сил супротивника та збили ворожий БПЛА "Шахед-136", повідомляє Генеральний штаб.

Крім того, підрозділи ракетних військ і артилерії за добу вразили 7 районів зосередження особового складу та військової техніки російських окупантів.

19:00 Польща та Словаччина спільно передадуть Україні 33 винищувачі МіГ-29, повідомляють ЗМІ з посиланням на Міноборони Польщі.

18:00 Внаслідок обстрілу росіянами Краматорська в суботу щонайменше двоє людей загинули і 5 отримали поранення.

росія продовжує наполягати, що зернову угоду продовжено лише на 60 днів.

17:00 Угода по "зерновій ініціативі" пролонгована ще на 120 днів, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

16:00 ПВК "Вагнера" планує набрати близько 30 тисяч нових найманців до середини травня. Замість ув'язнених тепер беруть вільних громадян, пише Reuters.

15:00 путін у дев'яту річницю окупації Криму приїхав на півострів.

14:00 Одна людина загинула, ще двадцять чотири доставлені до лікарні внаслідок зіткнення двох автобусів до с.Товмачика Коломийського району Івано-Франківської області вранці.

Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо застосування персональних санкцій проти 300 фізичних осіб та 141 юридичної особи.

13:00 На Миколаївщині розпочали пріоритетне розмінування земель сільськогосподарського призначення, повідомляється на сайті Міністерства економіки України.

11:30 Міністр енергетики Герман Галущенко попереджає, що у Київській та Житомирській областях сьогодні можливі аварійні відключення світла. Вони пов'язані із ремонтними роботами, які буде необхідно провести спеціалістам.

11:00 Російський диктатор володимир путін підписав закон, згідно з яким українці, котрі виїхали до росії, зможуть легко направити заяву про відмову від українського громадянства. Документ передбачає, що громадянство буде припинено в день подачі звернення. Таким чином путін вкотре ламає будь-які правила, переписуючи російське законодавство під себе та свої примхи.

10:00 Росіяни підтвердили нічний удар по Запоріжжю — заявили, що знищили чергову "базу іноземних найманців". Насправді ж вдарили по житловому комплексу, внаслідок чого були пошкоджені багатоповерхівки. Також повністю знищено місцевий ресторан.

Обстріл Запоріжжя сьогодні - фото
Наслідки обстрілу Запоріжжя

09:00 В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу через зліт потенційного носія "Кинджалів" у Білорусі.

Повітряна тривога в Україні 18 березня 2023
Повітряна тривога в Україні станом на 9 ранку

У Генштабі ЗСУ повідомили нові дані щодо втрат російських окупантів на фронті. За добу до когорти "добрих росіян" додалося ще 880 загарбників.

Втрати армії рф в Україні 18.03.2023
Втрати армії рф в Україні 18.03.2023

За даними голови Львівської ОВА Максима Козицького, вночі регіон атакували шість ворожих безпілотників. Три з них були знищені силами ППО, ще три, на жаль, завдали шкоди місцевій інфраструктурі. Повідомляється, що приліт стався в Яворівському районі — дрони потрапили до нежитлових приміщень. Жертв немає.

08:30 Видання "5 редакція" показало наслідки нічного обстрілу Запоріжжя. Дісталося як житловим будинкам, так й іншій інфраструктурі міста.

08:00 Як повідомляє Луганська ОВА, у Сватовому окупантам довелося облаштовувати додатковий шпиталь для поранених. Лише за останні дві доби туди привезли близько 30 важкопоранених бойовиків. До обслуговування поранених залучають місцевих жителів, які мають хоч якусь медичну освіту.

Сватове на карті
Сватове на карті

У тимчасово окупованому Криму чутно вибухи. Подробиць поки немає.

Вибухи в Криму сьогодні

У Держприкордонній службі України показали листівки, якими окупанти закидають позиції українських військових. Користувачі мережі сміються, що поки росіяни вчать українську мову на "трієчку".

Російські листівки на кордоні України
Ось так виглядає закрите "послання"
Російські листівки на кордоні України
Здається, тут навіть Google-перекладач безсилий

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням подій на фронті. За даними військових, під час нічної атаки на мирні міста України противник вдарив, серед іншого, Херсонщиною, де в селі Велетенське пошкодив сім приватних будинків та будинок дитячого садка. На щастя, обійшлося без жертв.

Російські окупанти продовжують наступ на сході України. Ворог провів обмежені атаки лінією Куп'янськ — Сватове — Кремінна, в районі Бахмута, на Донеччині. Більше деталей в аналізі актуальних карт боїв в Україні від ISW.

Карта боїв в Україні 18.03.2023
Карта боїв в Україні 18.03.2023

06:00 росія щодня втрачає в Україні до 1500 військових під час наступів, — журналіст The Guardian.

05:55 Під час нічного обстрілу Запоріжжя ракети С-300 були спрямовані в територію одного з житлових комплексів, — ОВА.

05:00 Сі Цзіньпін хоче обговорити з Путіним схеми ухилення від санкцій, — ISW.

03:30 У Запорожжі лунали вибухи.

03:00 В ніч на суботу, 18 березня, російський ворог випустив по Україні 16 ударних дронів. ППО збила 11 з них.

01:00 Зеленський та Залужний обговорили з главою Пентагону Остіном спротив агресії рф.

00:00 На тлі масштабної повітряної тривоги в Україні вибухи були чутні й у російській Білгородській області. При цьому в Білгороді частково пропало світло.

Про те, що відбувалося 15 березня, читайте в матеріалі: Війна — день 385: продовження штурму Бахмута і скандал через збитий американський БПЛА

Інформація за 16 березня доступна у зведенні: Війна — день 386: натиск окупантів на Бахмут не слабшає, але ЗСУ тримають позиції

З даними за 17 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 387: росіяни безрезультатно та з втратами штурмують позиції ЗСУ на Донбасі