Війна - день 161: важка ситуація на Донбасі та загроза Третьої світової через Тайвань

Читать на русском
Автор
18535
Війна в Україні — день 161-й
Війна в Україні — день 161-й

Оперативно про головне за 3 серпня

Українські сили оборони упродовж 161 дня продовжують відбивати атаки російських окупантів, які повномасштабно вдерлися у країну у лютому. Окупанти продовжують штурмувати позиції ЗСУ на Донбасі, зокрема був атакований населений пункт Піски (Донецька область). Там, за словами президента України Володимира Зеленського, просто пекло. За останніми даними Генштабу ЗСУ, загарбники мають частковий успіх на цьому напрямі. Напередодні на Тайвань прибула американська делегація на чолі з депутатом Палати представників США Ненсі Пелосі. Цей візит настільки розлютив КНР, що в Піднебесній навіть випустили заяву щодо ядерної війни.

У цьому матеріалі "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 3 серпня, проте більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 "Динамо" здобуло ще одну перемогу на шляху до Ліги чемпіонів

22:00 Депутат однієї із селищних рад Харківської області розміщував оголошення про продаж зброї на відкритих майданчиках в інтернеті, а потім надсилав товар "Новою поштою", повідомив заступник начальника ГУ Нацполіції в Харківській області – начальник слідчого управління Сергій Болвінов.

21:00 Жителів Козачої Лопані на Харківщині примусово вивозять до росії та розміщують у наметових таборах у Білгородській області, прокуратура Харківської області.

20:00 Державний "Ощадбанк" оновив програму реструктуризації заборгованості фізосіб за споживчими кредитами, повідомила пресслужба банку. Зокрема, банк може запропонувати зменшення чи відстрочення платежів за кредитом, збільшення терміну використання кредиту, врегулювання простроченої заборгованості.

19:00 Азербайджан зажадав повної демілітаризації вірменських сил у Карабасі, повного виведення вірменських військ та роззброєння незаконних вірменських збройних формувань.

18:00 Прогноз урожаю зернових та олійних культур в Україні цього сезону покращено орієнтовно на 5-7 млн тонн — до 65-67 млн тонн з 60 млн тонн, повідомляється на сайті урядового порталу.

17:00 У Києві 70% батьків школярів обрали для своїх дітей навчання у очному режимі з 1 вересня, повідомляють у Київській міській державній адміністрації з посиланням на попередні результати опитування.

16:00 Російські та терористичні ресурси повідомляють про ліквідацію зрадниці України та терористки "ЛНР" на прізвисько "Корса".

15:00 росія знайшла альтернативу Антонівському мосту під Херсоном. Ворог перекидає техніку через річку Дніпро біля Херсону, використовуючи для цього окрему поромну переправу.

14:00 Після успішного проходу першого судна з Одеси через Босфор в Туреччині пролунали заяви, що можна збільшити обсяги перевезень, — з одного судна в день до трьох, — пише Reuters.

Вчора окупанти випустили по Україні вісім крилатих ракет з боку Каспійського моря, — це обійшлося росії у 100 мільйонів доларів, заявив спікер МЗС Олег Ніколенко.

13:00 Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов прокоментував чутки навколо ймовірної підготовки росією нового штурму: каже, що у будь-якому випадку місто готове відбити наступ, але найближчими днями варто очікувати посилення ракетних ударів, через що харків'янам рекомендують не виходити на вулиці без крайньої потреби.

11:40 Ірина Венедіктова, ймовірно, стане новим послом України у Швейцарії, — прохання до президента про це вже підписане Кулебою.

Колишній канцлер Німеччини в друг Путіна Герхард Шредер з’їздив до Москви. А після цього дав змістовне інтервью тижневику Stern. Головне:

  • путін хоче перемовин і це дуже добре;
  • путін хоче федералізації України (а значить збереження контролю над Украіною з боку росіі), включно із кантоном "Донбас";
  • за це він хоче зняття санкцій (бо санкціїі — працюють);
  • платформою для перемовин може стати стамбульський зерновий майданчик;
  • Украіна має відмовитись від НАТО (із відсилкою до позицію президента Зеленського, що замість НАТО можна створити щось інше);
  • Захід має припинити постачати Україні зброю (бо зброя західних партнерів працює);
  • головним перемовником може бути саме пан Шредер.

10:25 Тимчасова "влада" окупованих територій Запорізької області заявила, нібито Україна не має прав на цей регіон.

Тим часом лавров відзначився цинічною заявою про візит Пелосі на Тайвань: "Це відображає ту саму лінію, про яку ми говоримо стосовно української ситуації, у мене сумнівів не викликає. Що хочу, те й верчу — приблизно так. Іншого я не бачу резону створювати таке на рівному місці, чудово знаючи, що це означає для Китаю".

09:30 Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 03.08.2022

08:45 У Миколаєві після нічного обстрілу зруйновано магазини, дуже постраждав житловий будинок. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

За 2 серпня росіяни вбили 4 мирних жителів Донеччини — у Красногорівці. Ще 7 людей отримали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі, — голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

08:00 У Криворізькому районі Дніпропетровщини окупанти обстріляли Апостолівську та Зеленодольську громади. Внаслідок обстрілів у селі Велика Костромка пошкоджено дитячий садок та церкву. Також унаслідок пошкодження лінії електропередач село без світла. Йдуть відновлювальні роботи. Без втрат.

07:40 Важливі новини на ранок:

  • Новосибірська, Саратовська, Ульяновська і Курганська області росії формують добробати для участі у війні проти українців;
  • "відверто брехливі заяви" — так в Пентагоні відреагували на фантазії шойгу, нібито в Україні знищено вже шість ракетних комплексів HIMARS;
  • з початку війни відомо про 358 загиблих, 693 постраждалих дітей; ще 204 дитини вважаються зниклими безвісти;
  • повних підтверджених списків загиблих в Оленівці немає, але частково вони підтверджуються, — колишній командир полку "Азов" Максим Жорін;
  • на півдні загарбники почали створення ударного угруповання на Криворізькому напрямку, ймовірна підготовка контрнаступу з планами виходу на адміністративний кордон Херсонської області;
  • Байден заявив, що може провести подібну до ліквідації ватажка Аль-Каїди операцію проти будь-якого терористичного угруповання.

6:30 Вибухи у Харкові підтвердив мер Ігор Терехов. Він зазначив, що жертв та пожеж немає, удар припав на Холодногірський та Новобаварський райони. У другому постраждав інфраструктурний об'єкт.

Також близько 5 ранку пролунали вибухи у Миколаєві. Про це підтвердив міський голова Олександр Сєнкевич. Внаслідок влучень в одному з районів міста виникла пожежа, в іншому — зруйнований супермаркет. Рятувальники на місці.

В Інституті вивчення війни (США) повідомляють, що Іран міг відправити першу партію дронів до росії. Також вони могли направити пілотів та персонал для навчання польотам на російських Су-35, що може означати бажання полегшити придбання російської бойової авіації.

5:00 Під ранок окупанти знову завдали ударів по Харкову. За даними місцевих телеграм-каналів, у місті чули два потужні вибухи.

3:00 Українські захисники на півдні нашої країни ліквідували за добу 20 окупантів, а також залишили їх без двох танків Т-72, гаубиці та чотирьох одиниць броньованої та автомобільної техніки.

1:00 За даними телеграм-каналів, в окупованому Херсоні було чути численні вибухи. Повідомляється також, що "шумно" було в Бериславському районі, а також неподалік Чорнобаївки.

З головними новинами за 31 липня можна ознайомитись у матеріалі за неділю: "Війна — день 158: нові удари по українських містах, загибель відомого бізнесмена та НП у Севастополі".

А інформацію за 1 серпня можна прочитати у зведенні за понеділок: "Війна — день 159: окупанти перейшли на Бахмут, загострення в Косово".

Що сталося 2 серпня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за вівторок: "Війна — день 160: росіяни накопичують сили для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг".