Війна — день 173: на Донбасі йдуть запеклі бої, але нова тактика ЗСУ приносить плоди

Читать на русском
Автор
20507
Війна в Україні — день 173-й
Війна в Україні — день 173-й

Оперативно про головне 15 серпня

Майже шість місяців українські сили оборони відбивають атаки рф, війська якої повномасштабно вдерлися в нашу країну в лютому. Російське командування атаками на різних напрямках на Донбасі намагається заплутати та відвернути увагу ЗСУ від звільнення Херсонщини. Найважче українським захисникам зараз поблизу Пісків. До речі, ЗСУ в останні тижні змінили стратегію ведення війни й досягли успіхів у уповільненні просування російських окупаційних військ. Також українські військові напередодні удостоїлися похвали від Пентагону.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує від головних подій України та світу, що відбулися 15 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська обстрілюють Харків, ймовірно, із РСЗВ. У місті лунають численні вибухи.

22:00 Росіяни намагаються влаштувати оточення ЗСУ в районі Сіверська, повідомив радник голови ОПУ Олексій Арестович.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пропонує на законодавчому рівні закріпити в обов'язках бійців Національної гвардії (НГУ) можливість здійснювати розмінування, у тому числі під час війни.

21:00 Українські військові збили на Запорізькому напрямку два ворожі безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10" та крилату ракету, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

20:00 Зеленський провів засідання ставки верховного головнокомандувача, повідомив Данілов.

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 У мережі з'явилися фото з нібито живим Пригожиним. Вчора в телеграм-каналах припускали, що він міг загинути під час удару по базі ПВК "Вагнер" у Попасній.

17:00 путін знову висловився про війну в Україні: у промові був цікавий момент.

16:00 Росіяни продовжують обстріли районів Енергодара, імітуючи "обстріли з боку ЗСУ". Мер міста розповів, звідки ведуть вогонь окупанти.

15:00 Верховна Рада продовжила термін дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на три місяці – до 21 листопада. Обидва законопроекти підтримали по 328 депутатів.

Суд у Нідерландах оприлюднить вирок у справі про збитий над Україною авіарейс MH17 17 листопада 2022 року.

14:20 Російські військові почали вивозити свої сім'ї з Мелітополя, – мер Федоров.

Число постраждалих у ранковому обстрілі Харкова зросло до семи осіб.

13:00 Два кримінальні авторитети з рф намагалися вступити до добровольчих батальйонів Києва, — СБУ викрила їх та примусово видворила з України.

Зеленський звільнив керівників управлінь СБУ у Києві, Київській, Тернопільській та Львівській областях, — голову СБУ Львівщини Артема Бондаренка було звільнено з минулого місця і тут же призначено головою СБУ Києва та Київської області.

Тим часом в мережі з'явилося відео, як дрон знищив вишку рф у селі Казинка Білгородської області неподалік від кордону України, — з її допомогою велося спостереження за Україною.

12:00 Судилище над захисниками "Азовсталі" у Маріуполі — військовий злочин росії, і Червоному Хресту настав час згадати про своє призначення і подумати про свою репутацію, — Подоляк.

Внаслідок обстрілу Харкова було пошкоджено багатоповерхівку, дитячий майданчик, автомобілі, — вже відомо про п'ятьох постраждалих.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний опублікував привітання з Днем Війська Польського: "Сьогодні, як і 102 роки тому, ми знову разом протистоїмо спільному багатовіковому ворогові".

11:00 На Салтівці у Харкові росіяни завдали удару серед житлових будинків поряд із зупинкою громадського транспорту, — вже відомо про мінімум двох постраждалих.

10:25 У ході бойових дій у віці 30 років героїчно загинув український льотчик Антон Листопад.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 15.08.2022
Втрати росії в Україні 15.08.2022

09:00 Дніпропетровщина: вночі ворог обстріляв Нікополь, Марганецьку, Покровську громаду, та Синельниківський район, — зруйновано склади та цехи промислового підприємства, об'єкт соціальної інфраструктури, пошкоджено підприємство енергетичної інфраструктури. Попередньо без жертв.

В Харкові теж поцілили вночі в підприємство, в Мерефі неподалік пошкоджено об'єкт інфраструктури та промислову будівлю, також був приліт в Чугуєві. Попередньо без постраждалих, але деталі ще з'ясовуються.

У Миколаєві після нічного обстрілу пошкоджено навчальний заклад та готель на околицях міста. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

08:45 Українські військові відбили російські атаки одразу на чотирьох напрямках, — Генштаб ЗСУ.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • більшість представників військового командування росіян дійсно виїхало з Херсона, — підтвердив заступник голови облради Юрій Соболевський; раніше про це казав Кім;
  • під Мелітополем пошкодили залізничний міст, яким росіяни доставляли військові ешелони з Криму, окупанти другу добу не можуть його відновити, — мер Іван Федоров;
  • ще шість суден отримали дозвіл Спільного координаційного центру на прохід з України через морський гуманітарний коридор у Чорному морі;
  • польська армія виводитиме пострадянську авіаційну техніку та замінятиме її літаками з США та Південної Кореї;
  • тим часом путін написав голові КНДР Кім Чен Ину, що дві країни будуть "спільними зусиллями розширювати всебічні та конструктивні двосторонні відносини".

06:00 Повідомляють, що кількість "прильотів" у Харкові та області цієї ночі досягла 10. Інформація про постраждалих уточнюється. Момент одного з влучень зафіксувала камера відеоспостереження.

05:00 Під обстріл з РСЗВ росіян потрапило місто Нікополь.

03:00 Російські окупанти здійснили масований обстріл Харкова та Миколаєва, у містах пролунали численні та сильні вибухи.

01:00 Російські окупанти минулої доби здійснили 11 обстрілів чотирьох прикордонних громад Сумської області, зафіксовано понад 110 прильотів, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

00:00 Судна Sara та Efe зайшли до Одеського порту під завантаження 8 тис. тонн кукурудзи та близько 7,5 тис. тонн рослинної олії, тим самим загальна кількість суден, що зайшли в Україну з початку війни в рамках Чорноморської зернової ініціативи, досягла шести, повідомила Адміністрація морських портів України.

Інформацію за 12 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 170: ЗСУ спалюють тили окупантам, ситуація із Запорізькою АЕС".

Що відбувалося 13 серпня читайте у матеріалі: "Війна — день 171: загарбники активізувалися на Донбасі, ядерні погрози росії".

Дані за 14 серпня доступні у статті: "Війна — день 172: росіяни тиснуть на Донеччині, а ЗСУ б’ють окупантів біля Херсона".