Війна в Україні — день 194: ЗСУ демонструють успіхи на Донбасі та півдні на тлі атак росіян

Читать на русском
Автор
29818
Війна в Україні — день 194
Війна в Україні — день 194. Фото Телеграф

Оперативно про головне 5 вересня

Велика війна триває вже 194 дні. Росіяни продовжують повномасштабний наступ, проте ЗСУ дають загарбникам по зубах. На південному напрямку українські сили оборони знищують переправи через Дніпро, залишаючи угруповання рф поблизу Херсона в ізоляції. Однією з таких цілей знову став автомобільний Антонівський міст. Президент України Володимир Зеленський повідомив про просування ЗСУ на Донбасі та півдні країни, розповівши про звільнення трьох населених пунктів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський у вечірньому зверненні подякував "бійцям однієї з наших реактивних артилерійських бригад, які своїм влучним вогнем знищили саме той російський склад, з якого окупанти брали ракети С-300 для бомбардування Харкова".

Посли держав G7 висловили стурбованість законопроєктом №7654, який скасовує вимогу до директора НАБУ не співпрацювати з політичними партіями або бути їхнім членом.

22:00 Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявляє, що цього тижня Брюссель запропонує Україні додаткові 5 млрд євро макрофінансової допомоги.

21:00 Українські військові збили за день три ворожі БПЛА оперативно-тактичного рівня – один у небі над Херсонською областю та два – над Харківською, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

20:00 Чоловіча збірна України з класичного волейболу у матчі 1/8 Чемпіонату світу впевнено перемогла Нідерланди та пройшла до наступного етапу.

19:00 Російські війська протягом поточної доби (і по 18:00 ) здійснили понад 40 обстрілів із реактивних систем залпового вогню та понад 25 авіаційних ударів з метою ураження військових та цивільних об'єктів на території України, повідомляють у Генштабі ЗСУ.

18:00 Проведення ремонтних робіт на Запорізькій АЕС наразі не є можливим внаслідок бойових дій, що продовжуються на околицях станції, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

17:00 На Вінниччині працює українська протиповітряна оборона, повідомляє Вінницька ОВА.

Служба безпеки України повідомляє про проведення антитерористичних заходів в Умані напередодні святкування Рош ха-Шана, але водночас рекомендують паломникам-хасидам утриматися від візиту до України.

16:00 Внаслідок пожежі, яка сталася через обстріли, була відімкнена ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Феросплавна, тобто остання лінія, яка з`єднувала вузол ЗАЕС/ЗаТЕС із енергосистемою України. Як наслідок – був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6, який зараз живить власні потреби ЗАЕС, заявляють в "Енергоатомі".

15:00 Новим прем'єром Великої Британії обрано Ліз Трасс.

14:00 Через наступ ЗСУ на Херсонському напрямку окупанти відклали "референдум".

13:00 "Початок кінця росії": американський генерал назвав нову військову мету США.

11:45 Міста Авдіївка, Бахмут та Сіверськ Донецької області є основними напрямками атак російських окупантів з початку літа, і досі залишаються точками найбільшої концентрації зусиль окупантів — через них російські військові хочуть вийти на адмінкордон Донецької області, щоб провести "референдум", повідомляє британська розвідка.

Чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції. Очікується, що два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі.

10:00 Близько опівночі місто Миколаїв було знову атаковано ракетами. За попередніми даними, типу С-300. Влучання були у промислове підприємство на околицях міста. Попередньо без жертв та постраждалих, повідомляє Віталій Кім.

09:00 Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні 382 дитини загинули, ще понад 740 отримали поранення різного ступеню тяжкості, — ювенальні прокурори.

Втрати росії в Україні впевнено наближуються до 50 тисяч окупантів:

Втрати росії в Україні 05.09.2022
Втрати росії в Україні 05.09.2022

08:00 Вибухи, які вночі чули жителі Запоріжжя, були за містом; де саме, — уточнюється, — секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

Дніпропетровщина: вночі Нікопольський район двічі обстріляли з важкої артилерії. У Нікополі пошкоджені до десяти приватних будинків та багатоповерхівка. Обстрілом понівечені 9 будівель міста, серед них гімназія, дитячо-юнацька спортивна школа, магазин та кафе. Обірвало і кілька ліній електропередач — їх уже полагодили.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • контрнаступ Сил оборони України помітно розвивається на півдні та сході, — аналітики американського Інституту вивчення війни;
  • військові 127-го полку 1 армійського корпусу рф влаштували бунт і відмовилися воювати, зокрема через незадовільне всебічне забезпечення, — ОК "Південь";
  • наразі рф утримує в Чорному морі 2 надводних носії ракет і 16 "Калібрів" напоготові;
  • на тлі енергетичної кризи в Європі можуть зупинити Великий адронний колайдер, — The Wall Street Journal.

05:00 З початку вторгнення рф в Запорізькій області було викрадено майже 500 людей, понад 200 з них досі утримують у застінках, — голова Запорізької ОВА Олександр Старух;

03:00 ЗСУ знищили 104 окупанти та 6 танків ворога — ОК "Південь".

02:00 У Запоріжжі було чути звуки вибухів.

01:00 Світ має бути готовим стати свідком кінця росії в її нинішньому вигляді, тому військові цілі США повинні включати "деімперіалізацію" рф, — американський генерал Бен Ходжес.

00:00 Президент України Володимир Зеленський знову закликав до введення у восьмий санкційний пакет ЄС "загальноєвропейських візових рішень щодо громадян росії".

Інформація за 2 вересня доступна у трансляції: "Війна — день 191: місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, ЗСУ б’ють по тилах окупантів"

Про події 3 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 192: ЗСУ зачищають Херсонщину від окупантів, а росіяни готують удар на Донбасі".

Про те, що відбувалося 4 вересня, можна прочитати у матеріалі: "Війна в Україні — день 193: загострення на Запорізькій АЕС, атаки окупантів на Донбасі".