Війна — день 198: неймовірні успіхи ЗСУ на фронті, смерть королеви Великої Британії

Читать на русском
Автор
35936
Вторгнення росії в Україну триває вже 198 днів
Вторгнення росії в Україну триває вже 198 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 9 вересня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 198 днів. Незважаючи на сильний опір, Збройні сили України розвивають наступ у Харківській області та звільняють від російських окупантів населені пункти. Загалом, як повідомив президент країни Володимир Зеленський, з початку місяця українськими воїнами звільнено понад тисячу квадратних кілометрів рідної землі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський провів зустріч із головою компанії "Baykar" Халуком Байрактаром та вручив йому орден "За заслуги" І ступеня.

21:00 Окупанти залишаться без підкріплення? У мережі пишуть про знищення важливого мосту у Куп'янську.

20:00 У МАГАТЕ б'ють на сполох через Запорізьку АЕС, Польща та Канада звернуться до ООН із пропозицією.

19:00 Рада Європейського Союзу таки ухвалила рішення про виділення Україні 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги всупереч позиції Угорщини, яка виступає проти. Частина цих коштів піде на забезпечення роботи критичної інфраструктури

18:00 У НАТО заговорили про перелом у війні в Україні та розповіли, чого чекати далі.

17:00 Україна поверне Крим: генерал США дав оптимістичний прогноз та назвав терміни.

16:00 ЗСУ вступають до Куп'янська? У росіян паніка та депресія.

15:00 Росіяни знову обстріляли Харків, багато поранених.

14:00 Популярний з 2014 року в росії мем про те, як "Іскандери" сміються над санкціями, схоже, остаточно втратив свою актуальність. За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, у росіян залишилось менше 200 таких ракет і вони почали їх сильно економити.

13:00 Вирішили "дати здачі": в росії заговорили про візовий режим для українців.

12:00 Планів на зустріч путіна та Зеленського на G20 поки немає, заявили в МЗС рф.

Саміт "Великої двадцятки", нагадаємо, пройде 15–16 листопада 2022 року в Індонезії.

11:00 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прибув до Києва – PolsatNews. У нього заплановано кілька зустрічей, на яких обговорять геополітичну ситуацію, енергетичну та військову безпеку регіону.

США наклали санкції на іранську компанію, яку вони звинуватили в координації військових польотів для транспортування іранських безпілотників в рф, а також на трьох інших іранських безпілотників компанії, які брали участь у виробництві.

У Сумах вирішили повернути вечірнє освітлення вулиць. Ліхтарі включать уже сьогодні, 9 вересня, проте мешканців просять не забувати про світломаскування, — голова ОВА Дмитро Живицький.

10:00 У Харкові внаслідок нічного обстрілу сталася пожежа та руйнація триповерхової адмінбудівлі в Салтівському районі, є влучання в Київському районі, — загинула жінка 53 років.

росія за минулу добу втратила ще 650 окупантів:

Втрати росії в Україні 09.09.2022
Втрати росії в Україні 09.09.2022

09:00 Українські війська досягли значних успіхів у Харківській області та наступають на Куп’янськ. ЗСУ можуть звільнити населений пункт протягом наступних 72 годин, — вважають експерти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Карта бойових дій Куп'янськ Харків сьогодні
Куп'янськ на карті бойових дій

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • протягом минулої доби ворог завдав 45 авіаційних та 5 ракетних ударів, зокрема по населених пунктах Костянтинівка, Циркуни, Радушне, Харків. Є жертви серед цивільного населення;
  • ЗСУ просунулися майже на 50 км за 3 дні; за минулу добу українська авіація здійснила понад 20 ударів, уражено 2 взводних опорних пункти, 15 районів зосередження живої сили та військової техніки, 3 зенітних ракетних комплекси. Знищено 4 БпЛА та гелікоптер Ка-52, — Генштаб ЗСУ;
  • в КНДР схвалили закон, який дозволяє використовувати ядерну зброю "у випадку загрози" та при "спробі перемоги у війні";
  • у рф в Чорному морі зараз три носії крилатих ракет з 24 "Калібрами" напоготові;
  • росія має єдиний правильний шлях — "здатися і відійти" — вважає постпред України в ООН Сергій Кислиця.

05:00 США хочуть реформувати Раду безпеки ООН через агресію росії в Україні.

03:00 ЗСУ знищили 2 склади, поромну переправу та 3 "Урагани" окупантів.

02:30 Президент США Джо Байден провів відеоконференцію з лідерами країн-членів НАТО, на якій було обговорено допомогу Україні.

01:00 Ворог обстріляв Харків та область: є жертва.

00:00 Українські та польські прикордонні та митні служби досягли домовленості про відкриття пункту пропуску "Устилуг — Зосин" для виїзду порожніх транспортних засобів, повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

Нагадаємо, про події 6 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 195: росіяни намагаються зупинити просування ЗСУ на півдні та продовжують ядерний шантаж".

Про те, що відбувалося 7 вересня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 196: ЗСУ наступають і на півдні, і на Харківщині".

Інформація за 8 вересня доступна у трансляції: "Війна — день 197: важкі бої на Донбасі, ЗСУ розвивають наступ на Харківщині та півдні".