Війна — день 196: ЗСУ наступають і на півдні, і на Харківщині

Читать на русском
Автор
33238
Вторгнення росії в Україну триває вже 196 днів
Вторгнення росії в Україну триває вже 196 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 7 вересня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 196 днів. Продовжуються масовані ракетні обстріли українських мирних міст та атаки росіян на Донбасі. Водночас в українців з’явилися певні приводи для оптимізму: ЗСУ перейшли у наступ не лише на півдні України, а також на сході, а саме в Харківській області, третина якої поки що залишається під окупацією росіян.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Володимир Зеленський заявив, що українське зерно в рамках діючої зернової ініціативи постачається до Азії, Африки та Європи.

22:00 Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє про наміри російської влади залучити до проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України т.зв. "незалежних спостерігачів" з-поміж громадян Євросоюзу.

21:00 Близько 400 тисяч українців, які залишили Україну через повномасштабне російське вторгнення, офіційно працевлаштувалися в Польщі, повідомив заступник голови Міністерства внутрішніх справ та адміністрації країни Павло Шефернакер.

20:00 Комітет постійних представників (Coreper) країн ЄС у Брюсселі схвалив подану напередодні Єврокомісією пропозицію призупинити дію угоди ЄС про спрощений візовий режим із росією.

19:00 Військові США розробляють план підтримки Збройних сил України у середньостроковій та довгостроковій перспективі, зокрема після закінчення війни з рф, пише CNN з посиланням на трьох чиновників Пентагону.

18:00 Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили баржу з окупантами (30 осіб) та бойовою технікою (2 БМП) на борту під час їхньої спроби навести альтернативну переправу в районі окупованого м. Гола Пристань Скадовського району Херсонської області, повідомляє ОК "Південь".

Ціни на нафту обвалилися після погрози путіна зупинити поставки. Brent впала нижче за $90 вперше з початку війни після того, як він заявив, що росія не постачатиме "взагалі нічого — ні нафту, ні газ, ні вугілля".

17:00 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний та генерал-лейтенант Михайло Забродський зробили прогноз щодо термінів війни.

Єврокомісія виділила п'ять ключових заходів, які допоможуть захистити споживачів та бізнес в умовах надзвичайної ситуації в енергетиці в країнах ЄС, заявила голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн.

16:00 Енергодар вкотре зазнав обстрілів, місто відключене від електропостачання, повідомив міський голова Дмитро Орлов.

15:00 "Ситуація вкрай важка": військовий експерт про ЗАЕС та ризик "Мінська-3" після візиту МАГАТЕ.

14:00 Таємниці ігоря конашенкова з міноборони рф: син побував у полоні, дочка цікавиться "полуничкою".

13:00 У мережі активно пишуть про наступ українських військ на Харківщині, офіційних заяв з деталями поки немає. Соцмережами шириться фото з Балаклії.

Українським захисникам вдалося "демілітаризувати" один ворожий літак-штурмовик Су-25, вертоліт Ка-52, а також два безпілотні летальні апарати армії Росії.

12:00 Країни Балтії нарешті домовилися обмежити пересування громадян росії через свої кордони. Угода була укладена на рівні МЗС Латвії, Литви та Естонії.

Є всі шанси на перемогу: генерал армії США пояснив, у чому перевага України над рф.

11:00 Вранці під час повітряної тривоги у небі Херсонщини зенітним ракетним підрозділом Повітряних Сил було збито російський ударний вертоліт Ка-52 "Алігатор". Крім того, уночі, на східному напрямку протиповітряною обороною Повітряних Сил знищено два ворожі безпілотники оперативно-тактичного рівня!

путін виступив з серією заяв, багато з яких мають відношення до України:

  • росія нічого не починала з точки зору воєнних дій, і лише намагається їх закінчити;
  • обов'язок рф — "допомогти жителям Донбасу";
  • росія нічого не втратила і не втратить, наслідки війни відсікають "все зайве" і укріплюють суверенітет рф;
  • росія зробила все, щоб українське зерно було вивезене, але його направили в ЄС, а не в країни, що розвиваються, і тому можливо варто обмежити вивіз.

Крім іншого, вранці росіяни завдали ракетного удару по психіатричній лікарні у Краматорську. Без жертв, але серйозні руйнування закладу.

Наслідки ракетного удару по психлікарні в Краматорську 07.09.2022

10:00 Зеленський записав привітання з Днем воєнної розвідки України:

Тим часом ворог за добу втратив ще близько 460 окупантів:

Втрати росії в Україні 07.09.2022
Втрати росії в Україні 07.09.2022

09:00 У Слов'янську ранок почався з потужних прильотів, в одному будинку буквально "склався" під'їзд, під завалами шукають людей. Крім того, зачепило й інші багатоповерхівки та дві школи.

Наслідки обстрілу Слов'янська 07.09.2022
Наслідки обстрілу Слов'янська 07.09.2022

В окупованій Новій Каховці на Херсонщині чутно вибухи та автоматні черги, в небо здіймається дим.

Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні 383 дитини загинули та понад 742 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:00 На Дніпропетровщині був вибух. Засоби ППО збили безпілотник.

Вночі ворог двічі обстріляв Нікопольський район Дніпропетровщини з "Градів", мінометів та важкої артилерії. Минулося без загиблих та поранених. Масштаби руйнацій з’ясовуються.

Через 16 годин рятувальники вгамували пожежу на нафтобазі у Кривому Розі, що почалася після вчорашнього обстрілу.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • російська делегація намагалася чинити тиск на генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, коли його команда готувала звіт щодо ситуації на Запорізькій АЕС, — постпред України при ООН Сергій Кислиця;
  • Джо Байден і Ліз Трасс домовилися про поглиблення співпраці в підтримці України;
  • в Чорному морі в рф залишається напоготові 16 ракет типу "Калібр";
  • після шторму до того ж можливе зривання мін в якорі та їх детонація, жителям чорноморського узбережжя слід бути обережними.

5:00 росія не виключає можливості виходу з угоди щодо експорту українського зерна

3:00 ЗСУ на південному напрямку продовжують знищувати сили росіян. Так за добу окупанти втратили 83 солдати, 5 танків, 15 гармат та 3 склади боєприпасів.

1:00 Новий прем'єр Британії Ліз Трасс, як і обіцяла, перший телефонний дзвінок на своїй посаді здійснила до України та прийняла запрошення Зеленського відвідати нашу країну.

00:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг візьме участь у засіданні Контактної групи з оборони України на авіабазі Рамштайн (Німеччина) 8 вересня.

Нагадаємо, про події 4 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна в Україні — день 193: загострення на Запорізькій АЕС, атаки окупантів на Донбасі".

Про те, що відбувалося 5 вересня, можна прочитати у матеріалі: "Війна в Україні — день 194: ЗСУ демонструють успіхи на Донбасі та півдні на тлі атак росіян" .

Інформація за 6 вересня доступна у трансляції: "Війна — день 195: росіяни намагаються зупинити просування ЗСУ на півдні та продовжують ядерний шантаж".