Війна - день 301: Зеленський у Вашингтоні, США готують рекордну допомогу Україні

Читать на русском
Автор
33284
Повномасштабна війна триває 301 день
Повномасштабна війна триває 301 день. Фото Телеграф

Оперативно про головне 21 грудня

Повномасштабне вторгнення російських військ до України триває 301 день. Багато українських міст та цілі області все ще мають значні проблеми з електропостачанням. Тим часом на фронтах не вщухають бої і найнапруженіша ситуація залишається на Донбасі, де окупанти котрий місяць намагаються просунутися вперед, проте значних успіхів не мають. Також розпочався візит президента України Володимира Зеленського в США.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська кілька разів за цю добу обстріляли Марганець Нікопольського району (Дніпропетровська обл.), пошкоджено будинки, господарські будівлі та газопровід, повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

22:00 У Білому домі проходять переговори Байдена і Зеленського.

Січеславські десантники пострілом із ЗРК збили російський штурмовик Су-25, повідомляють у соціальних мережах.

21:00 Кінцева ціна електроенергії для непобутових споживачів з 1 січня 2023 р. підвищиться в середньому на 15 коп. за 1 кВт-год внаслідок збільшення НКРЕКУ тарифів на передачу е/е та диспетчерські послуги "Укренерго", а також на розподіл е/е та послуги постачальників універсальних послуг (ПУУ) на 2023 рік.

20:40 Зеленський повідомив, що в Штатах проведе низку переговорів для зміцнення стійкості й обороноздатності України. Зокрема, із президентом США Джозефом Байденом обговорить двосторонню співпрацю України і Сполучених Штатів Америки.

Відео прибуття Зеленського в США

20:00 У США оприлюднили список військової допомоги, виділеної із запасів Пентагону ($1 млрд):

  • Одна батарея Patriot та боєприпаси;
  • боєприпаси до HIMARS;
  • 500 артилерійських снарядів 155мм із точним наведенням;
  • 10 120-мм мінометних систем та 10 000 120-мм мінометних пострілів;
  • 10 82-мм мінометних систем;
  • 10 60 мм мінометних систем;
  • 37 Cougar MRAP;
  • 120 автомобілів HMMWV;
  • 6 броньованих вантажівок загального призначення;
  • неназвана кількість HARM;
  • неназвана кількість JADM;
  • понад 2 700 гранатометів та стрілецької зброї;
  • протипіхотні боєприпаси "Клеймор";
  • прилади нічного бачення та оптика;
  • тактичні захищені системи зв'язку;
  • бронежилети.

А також список військової допомоги, наданої за програмою USAI ($850 млн):

  • 45000 152мм артилерійських снарядів;
  • 20000 122мм артилерійських снарядів;
  • 50 000 122-мм реактивних снарядів до систем БМ-21 "Град";
  • 100 000 125-мм танкових боєприпасів;
  • термінали та послуги SATCOM;
  • фінансування навчання, технічне обслуговування.

19:00 Володимир Зеленський прилетів до США.

США схвалили виділення Україні зброї на суму до 1 млрд дол. зі складів Пентагону, повідомляють у Білому домі.

Швейцарія слідом за Євросоюзом запровадила нові санкції проти росії. До "чорних списків" потрапили 141 фізична та 49 юридичних осіб, йдеться у заяві швейцарського уряду.

18:00 Енергетикам Дніпропетровської області вдалося стабілізувати енергетичну систему області, повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. "Заживлена вся критична інфраструктура області. Підключені водогони та котельні. Вони працюють у штатному режимі. Надходить електрика і до будинків. Після жорстких відключень повертаємося до графіків", — розповів Резніченко.

17:00 Секретар РНБО Данілов вважає, що наступні 2-3 місяці можуть стати вирішальними у війні росії проти України.

16:00 Литва відправила першу партію теплого одягу для українських військовослужбовців, всього найближчими тижнями до України буде доставлено 19 тис. светрів та 15 тис. термокомплектів, повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

15:00 путін виступив на колегії Міноборони рф, вибрали головні заяви:

  • проти росії використовується військовий потенціал практично всіх країн НАТО;
  • вся інформація про сили та засоби НАТО добре відома, вона має бути проаналізована та використана для будівництва ЗС росії;
  • необхідно розвивати використання безпілотників в армії — вони мають бути повсюдно;
  • офіцери та сержанти, які отримали досвід на "спецоперації", повинні призначатися на нові посади в першочерговому порядку;
  • 150 тисяч із 300 тисяч мобілізованих зараз проходять підготовку на полігонах, інша половина – у зоні бойових дій;
  • росія продовжуватиме розвиток ядерної тріади, це головна гарантія збереження суверенітету та територіальної цілісності країни;
  • найближчим часом на бойове чергування буде поставлено МБР "Сармат".

14:00 У деокупованому селі Правдине Херсонської області знайшли поховання семи мирних жителів, серед яких дівчина-підліток, — Резніков.

Правдине на карті Херсонської області
Правдине на карті Херсонської області

13:10 У Кривому Розі чули вибухи, — попередньо це наші навчання.

Очаків на Миколаївщині обстріляли з РСЗО, пошкоджено два житлові будинки, постраждали мати і дитина.

Очаків на карті бойових дій
Очаків на карті бойових дій

12:30 На всій території України повітряна тривога.

12:00 Керівництво Конгресу США працює над швидким внесенням законопроєкту, який засудить росію як державу-агресора, — The Hill.

СБУ проводить безпекові заходи в Софронієво-Молченському чоловічому монастирі Різдва Богородиці УПЦ МП.

Якщо у Бахмуті дійде до вуличних боїв, по погано підготовлені "вагнерівці" та резервісти навряд добре себе проявлять, — Міноборони Британії.

11:15 Стало відомо, що росіяни готували замахи на главу ГУР Кирила Буданова та міністра оборони Олексія Резнікова.

Зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі, у зв’язку з чим до всіх областей доведені ліміти споживання, перевищення яких призводить до застосування аварійних обмежень. Ситуація у центральному регіоні, зокрема і у Києві, залишається все ще складною. Ворог вночі знову обстрілював артилерією деокуповані райони на сході та півдні, внаслідок чого пошкоджені електромережі. Ремонтні роботи вже розпочато. Відновлення пошкоджених росіянами мереж тривають безперервно, — "Укренерго".

10:30 Білорусь обмежила в'їзд до прикордонної смуги у трьох районах Гомельської області поблизу кордону з Україною.

09:00 Заповітне число все ближче — Генштаб оновив дані по втратах росіян в Україні.

Втрати росії в Україні 21.12

08:00 Вперше з початку повномасштабного вторгнення росії до України президент Володимир Зеленський здійснює закордонний візит. Він вирушив до Вашингтона на зустріч із американським лідером Джо Байденом. Очікується, що глава української держави звернеться до Конгресу.

Очікується, що Україна отримає ЗРК Patriot для посилення протиповітряної оборони країни. Росіяни вже розвели справжню істерику в соцмережах із цього приводу.

07:40 США досі не бачили підтверджень передачі росіянам балістичних ракет з Ірану, — координатор Ради національної безпеки при Білому домі Джон Кірбі.

росія може оголосити загальну мобілізацію та закрити кордони для чоловіків до 65 років, — секретар РНБО Олексій Данілов.

Карта просування росіян під Бахмутом з 1 жовтня виглядає так:

Карта просування росіян під Бахмутом з 1 жовтня

07:00 Генштаб ЗСУ: з 12 грудня російські війська проводять підготовку до примусової евакуації громадян України, які проживають на території міста Василівка та прилеглих населених пунктів Василівського району Запорізької області.

Василівка Запорізької області на карті бойових дій
Василівка Запорізької області на карті бойових дій

06:00 США виділять Україні військову допомогу на суму 1,8 мільярда доларів у рамках великого пакета, який вперше включатиме системи ППО Patriot і високоточні керовані бомби для винищувачів, — пише The Associated Press із посиланням на заяви американських чиновників.

3:00 Російські окупанти обстріляли автомобіль італійських ЗМІ на Херсонщині, в результаті журналіст Клаудіо Локателлі отримав легке поранення.

1:00 Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що його країна останнім часом передала Україні додаткову зброю, включаючи системи ППО Crotale

00:00 У конгресі США чекають на Зеленського в середу, стверджує американське видання Punchbowl News. Очікується, що Зеленський зустрінеться з керівництвом Конгресу та керівниками комітетів національної безпеки від обох партій.

Інформація за 18 грудня доступна у зведенні:Війна — день 298: росіяни готуються до затяжного конфлікту, а ЗСУ можуть просунутися на півдні

Про те, якою була ситуація 19 грудня читайте у матеріалі: Війна — день 299: дефіцит електроенергії та нова атака на Київ

З даними за 20 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 300: окупанти обстрілюють українські міста, але страждають від "бавовни" у тилу