Війна — день 302: історичний візит Зеленського в США та рекорд втрат росії в Україні

Читать на русском
Автор
25879
Повномасштабна війна триває 302 дні
Повномасштабна війна триває 302 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 22 грудня

Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну триває 302 дні. У "найгарячішій" точці фронту на Донбасі — Бахмуті – бої продовжуються по всій ділянці фронту. Там ворог продовжує штурмувати українські позиції, а ЗСУ контратакують і подекуди дещо покращують тактичне становище. Також тривають запеклі бої у районі Авдіївки та Мар’їнки, проте окупанти успіху не мають. Тим часом Україна має очевидні успіхи на дипломатичному фронті: США оголосили про новий великий пакет військової допомоги. Також триває візит президента України Володимира Зеленського до Вашингтона.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 ЗСУ завдали удару по скупченню окупантів у Херсонській області, в результаті чого уражено до 140 солдатів росії, повідомляє Генштаб ЗСУ. Уражені війська противника розташовувалися в районі Миколаївки Скадовського району Херсонської області. Крім шкоди особовому складу, було знищено 8 вантажівок "КамАЗ" із боєприпасами.

21:00 Сенат США схвалив поправку до проекту бюджету, що дозволяє вилучати активи підприємців рф для їх передачі Україні.

20:00 Американська розвідка повідомляє, що ПВК "Вагнер" отримала зброю з КНДР, передає CNN.

19:00 По Харкову завдано ракетних ударів, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Ситуація з електропостачанням у Києві покращилася, особливо на лівому березі столиці, повідомив гендиректор електропостачальної компанії YASNO Сергій Коваленко.

18:00 Підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони України за добу вразили пункт управління, два склади боєприпасів та три райони зосередження живої сили противника, повідомляє Генштаб ЗСУ.

17:00 Іран виступив з погрозами Зеленському на фоні його звинувачень в Конгресі з питання допомоги росії: "Зеленському варто було б знати, що стратегічне терпіння Ірану щодо таких безпідставних звинувачень не є безмежним", — заявив речник міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канаані.

США ввели санкції проти ПВК "Вагнер", які обмежують доступ до американських військових технологій – Reuters.

В G7 заявили про виділення 32 млрд доларів фінансової допомоги Україні у 2023 році.

16:00 Не тільки Україна, а ще Польща та країни Балтії також перебувають у російському списку цілей, і якщо ми не зупинимо рф, є гарантія того, що війни продовжуватимуться, — з такою заявою виступив заступник міністра закордонних справ Польщі Павло Яблонський.

15:00 росія може завдати нового масованого ракетного удару по Україні вже 22-23 грудня, — повідомляють журналісти з посиланням на дані української розвідки.

Ворог завдав два ракетні удари по Краматорську на Донеччині, наслідки встановлюються.

14:00 У Києві показали зразки жіночої військової форми та амуніції, яка зараз проходить офіційне тестування до Міноборони України. Під час заходу "Women of Ukraine – Heroes of the World" комплекти військової форми передали всім жінкам, які перебувають у лавах 112-ї окремої бригади територіальної оборони Києва.

13:35 Ворог знову обстріляв Часів Яр на Донеччині, загинула одна людина, ще трое постраждали.

12:00 Українські прикордонники прокоментували вибух у ресторані на дні народження рогозіна в Донецьку: "Особисто вручити протокол порушнику кордону прикордонники не змогли, тому даній особі його "передали" під час святкування ним дня народження небайдужі товариші".

11:00 Рішення президента США щодо надання Україні батареї ППО Patriot відчиняє двері для інших Patriot, — вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Хорватія планує спрямувати майже 3 млн євро на придбання для потреб України машин розмінування, повідомляє прес-служба МВС країни.

10:00 За минулу добу ворог обстрілював Херсонщину 60 разів, загинула одна людина, — голова ОВА Ярослав Янушевич.

В "Укренерго" показали на відео, як працюють українські енергетики під час війни, — з початку вторгнення вони відновили під обстрілами електропостачання на 78% пошкоджених росіянами високовольтних підстанціях та 62% лініях електропередачі.

09:10 Втрати росії в Україні перевалили за 100 тисяч:

Втрати росії в Україні 22.12.2022
Втрати росії в Україні 22.12.2022

Харківщина: в селі Новий Бурлук Чугуївського району на невідомому вибуховому пристрої підірвався та отримав осколкові поранення 45-річний тракторист, а в Ізюмі тримав поранення 39-річний чоловік, який намагався розібрати боєприпас у себе вдома, — голова ОВА Олег Синєгубов.

08:20 Російська влада і президент росії володимир путін навряд чи готові застосувати ядерну зброю, але своєю риторикою мають намір заспокоїти "внутрішню аудиторію" і шантажувати Захід, — вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Над Миколаївщиною сили ППО вночі збили ракету Х-59.

06:45 Ключові тези з виступу Зеленського в Конгресі США :

  • про перемогу над РФ: Я вітаю усіх нас з вами з першою перемогою – ми перемогли Росію in our minds (у наших свідомостях — ред.)! У російської тиранії більше немає і ніколи не буде жодної влади у наших з вами minds. Але битва досі триває. І саме МИ повинні перемогти Кремль на полі битви;
  • про тактику Росії: Вони випалюють все перед собою – будь-які будівлі і стіни. Просто щоб не було за чим оборонятись. Вони нагнали на фронт головорізів. Вони відправляють зеків на війну… Вони кинули все проти нас;
  • про Іран: Росія знайшла спільника в геноцидній політиці. Іранські убивчі дрони, які йдуть Росії сотнями, стали загрозою нашій критичній інфраструктурі. Так один терорист знаходить іншого. Щоб воювати проти вільного світу… І це питання часу – коли вони ударять по інших ваших союзниках, якщо ми не зупинимо їх зараз. We must do it!
  • про мир: Мир потрібен. Україна дала відповідні пропозиції, і щойно я обговорював їх з президентом Байденом – нашу Формулу миру. Десять пунктів, які можна і треба реалізувати заради нашої спільної безпеки – гарантованої на десятиліття вперед. Саміт, який можна провести вже цієї зими – і я радий відзначити сьогодні, що президент Байден підтримав цю нашу ініціативу;
  • про Різдво: Якщо будуть ракети — ми зробимо все, що можемо, щоб захиститись. Якщо будуть дрони, і нашим людям доведеться йти у бомбосховище у вечір перед Різдвом — українці і там сядуть за святковий стіл і підтримають одне одного. І ми почуємо мільйони голосів українців, які усі бажатимуть одного — перемоги!

3:20 Зеленський виступив у Конгресі США з полум'яною промовою та передав конгресменам прапор, який йому вручили українські захисники у Бахмуті.

1:00 Колишній глава Роскосмосу дмитро рогозін отримав поранення під час обстрілу готелю на Донбасі, де він святкував день народження

00:00 Українські військові вчитимуться керувати ЗРК Patriot кілька місяців, повідомляє CNN з посиланням на посадовця Пентагону.

Інформація за 19 грудня доступна у зведенні:Війна — день 299: дефіцит електроенергії та нова атака на Київ.

Про те, якою була ситуація 20 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 300: окупанти обстрілюють українські міста, але страждають від "бавовни" в тилу.

З даними за 21 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна – день 301: Зеленський у Вашингтоні, США готують рекордну допомогу Україні.