Війна — день 330: окупанти готують новий наступ, а Захід нарощує підтримку України

Читать на русском
Автор
22259
Бої за Україну тривають 320 днів
Бої за Україну тривають 320 днів

Оперативно про головне 19 січня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 330 днів. Противник продовжує проводити контратаки на напрямі Кремінної, а також можуть готувати новий наступ у Луганській області. Експерти водночас підкреслюють, що поки що говорити про настання вирішальної стадії війни поки що рано і реальніші оцінки можна буде дати після весни або навіть літа цього року. Водночас країни Заходу нарощують військову підтримку України, передаючи більш смертоносні зразки зброї, яка має допомогти здобути перемогу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Франції заблокували кошти телеканалу RT France, який потрапив під санкції ЄС. Як наслідок, канал тепер може припинити існування, пише Le Monde.

22:00 США поки що не бачать сенсу надавати Україні танки Abrams через труднощі з їх обслуговуванням, заявила заступник прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх на брифінгу.

21:00 Голова Міністерства закордонних справ Ізраїлю Елі Коєн прийняв запрошення глави МЗС України відвідати Київ, повідомляє The Times of Israel.

20:00 Уряд України вніс до Ради законопроєкт, який забороняє церкві з управлінням із росії.

19:00 Декілька країн оголосять про відправку танків Leopard 2 до України завтра під час зустрічі на авіабазі "Рамштайн", заявив міністр оборони Литви Анушаушкас, повідомляє The Guardian.

18:00 Польща обіцяє Україні новий пакет допомоги, в який увійдуть зенітні установки С-60 з 70 тис. боєприпасів до них, 155-мм гаубиці КРАБ та різні види боєприпасів.

Данія готова передати Україні 19 самохідних артилерійських установок CAESAR, — про це заявили в Міноборони країни.

Сербія направить в Україну гуманітарну допомогу для підтримки енергосистеми, — пише видання Nova з посиланням на рішення уряду Сербії.

17:00 Німецький виробник зброї Rheinmetall готовий передати Україні бойові танки Leopard 1, Leopard 2 і британську модель Challenger 1, — пише Handelsblatt.

Британія в рамках військової допомоги передасть Україні 600 ракет типу "повітря-земля" для захисту від російської агресії, заявив глава Міноборони Британії Бен Воллес.

Президент Володимир Зеленський переконаний, що є всі передумови, аби цьогоріч вийти на початок переговорів щодо членства України в Європейському Союзі.

16:00 За оновленими даними, внаслідок падіння ракети на багатоповерхівку в Дніпрі 14 січня загинуло 46 осіб, ще 80 постраждали, троє з них у важкому стані, — голова ОВА Резніченко.

Іран не визнає "приєднання" Криму, окремих районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької області до складу росії, — неочікувано заявив в ефірі TRT World голова МЗС Ірану Хосейн Амір Абдоллахіан.

15:00 В Херсоні через обстріли були відключені від електропостачання більш ніж 15 000 абонентів, повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

Президент Європейської ради Шарль Мішель прибув з візитом до Києва, аби обговорити подальші напрямки співпраці.

14:00 Європарламент ухвалив резолюцію щодо створення спецтрибуналу для переслідування злочину агресії проти України. За такі злочини відповідатиме найвище керівництво росії та Білорусі, тобто володимир путін і олександр лукашенко.

13:00 Швеція та Естонія передадуть Україні нову партію допомоги, — для ЗСУ прибудуть САУ Archer, 50 БМП та протитанкова зброя від першої країни, а також гаубиці, протитанкові гранатомети Carl Gustav, тисячі снарядів та вантажівки для перевезення боєприпасів — від другої.

12:00 Прем'єрка Естонії Кая Каллас заявила, що її країна цього разу передає Україні найбільший пакет допомоги важкого озброєння. Він складається з гаубиць, боєприпасів, засобів артилерійської підтримки та гранатометів. Загальна вартість пакету становить приблизно 113 мільйонів євро, що збільшить військову допомогу Естонії Україні до 370 мільйонів євро, або трохи більше ніж 1% ВВП Естонії.

Тим часом поліція повідомляє, що внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі 14 січня безвісти зниклими досі вважаються 11 людей.

11:00 Борис Пісторіус отримав свідоцтво про призначення міністром оборони Німеччини і склав присягу. Нагадаємо, раніше "Телеграф" розібрався, чого очікувати Україні від німецького "яструба".

10:20 У всіх областях України оголошено повітряну тривогу. Причина — активність авіації в Білорусі.

10:00 Зеленський про переговори з путіним: "Я не зовсім розумію, з ким говорити і про що говорити. Я не впевнений, що той президент росії, який іноді з'являється на хромакеї, це він і є. Я не впевнений, що він живий, та чи ухвалює він рішення".

09:00 Ворог посилює терор Запоріжжя, — за минулу добу область обстріляли 153 рази, повідомляє влада. Серед ночі жителі Запоріжжя чули гучний вибух, — це був обстріл Матвіївської громади. Окупанти заявили, нібито поцілили у "надважливий стратегічний об'єкт", проте насправді ракета С-300 впала в полі, вибухом вибило вікна в навчальному закладі та будівлях поруч, обійшлося без жертв.

Внаслідок агресії рф проти України загинуло 459 дітей, ще понад 909 постраждали, — ювенальні прокурори.

За минулу добу росія втратила в Україні гелікоптер Ка-52, шість безпілотників, багато артсистем, танків, ББМ та автомобільної техніки.

Втрати росії в Україні
Втрати росії в Україні

08:00 росія повністю зруйнувала в Україні майже 200 закладів охорони здоров'я, вони відновленню не підлягають, ще близько 1000 об'єктів пошкоджено, — міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

росія може перекидати в Білорусь живу силу у залізничних цистернах, щоб замаскувати її від супутників та очевидців, — про це пише білоруська газета "Наша Ніва".

Цистерни, в яких росія може перекидати військових в Білорусь
Цистерни, в яких росія може перекидати військових в Білорусь

07:00 росія досі не має повного контролю над Соледаром або Бахмутом, але там тривають жорстокі бої, — про це заявив представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

Німеччина повністю диверсифікувала енергетичну інфраструктуру і більше не залежить від російських енергоносіїв, — заявив міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер.

3:00 Глава МЗС Великобританії Джеймс Клеверлі повідомив, що окрім танків та артилерії у новому пакеті військової допомоги в Україну прибудуть близько 200 одиниць бронетехніки.

1:00 У США зазначають, що не бачили жодних ознак того, що Білорусь готується вступити у війну проти України

00:00 США надасть Україні $125 млн на відновлення енергетичної мережі після російських ударів

З даними за 16 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 327: Україна відновлюється після ракетного удару, а окупанти наступають на Донбасі

Про те, що відбувалося 17 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 328: окупанти готують новий наступ на сході та обстрілюють мирні міста.

Інформація за 18 січня доступна у зведенні: Війна — день 329: окупанти готують новий ракетний удар і наступають на Донбасі.