Війна — день 364: росіяни штурмують Бахмут і стягують авіацію до кордону України

Читать на русском
Автор
21761
Бої за Україну тривають 364 дні
Бої за Україну тривають 364 дні

Оперативно про головне 22 лютого

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 364 дні. Окупанти продовжують намагатися захопити Бахмут і ведуть наступальні дії за напрямком Авдіївки. Також наступальні дії росіян фіксуються у Луганській області на лінії Сватове – Кремінна. На тлі цього зростають побоювання через зосередження противником великої кількості авіації на аеродромах біля кордону з Україною, проте у ЗСУ запевняють, що масштабного авіанальоту, як на початку вторгнення, точно не буде.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Польща підготувала до відправки в Україну танки Leopard 2. Їх планують доставити протягом місяця, заявив президент країни Анджей Дуда.

22:00 Молдова розпочинає процес виходу з кількох десятків договорів у рамках СНД, заявив міністр закордонних справ Ніку Попеску.

21:00 Держави G7 мають намір створити новий механізм для забезпечення дотримання вже введених щодо росії санкцій, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

20:00 Україна може стати членом НАТО раніше, ніж набере Європейського Союзу, заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак на зустрічі з журналістами.

19:00 На Харківщині виявили дві російські диверсійно-розвідувальні групи, одну з них Сили оборони вже витіснили назад до росії — Генштаб ЗСУ.

18:00 Міжнародна федерація журналістів (IFJ) призупинила членство російської спілки журналістів.

Фінляндія у четвер ухвалить рішення, чи відправляти бойові танки "Леопард" німецького виробництва як військову допомогу Україні.

Постпреди країн Євросоюзу не досягли домовленостей щодо нового, десятого пакету санкцій щодо росії, обговорення з цього питання триватимуть у четвер, повідомляють європейські ЗМІ.

17:00 Рішення росії призупинити свою участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння є великою помилкою, заявив президент США Джо Байден.

16:00 Російські окупанти обстріляли з артилерії будинки мирних людей у Новотягинці, в результаті загинуло двоє людей похилого віку, повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Іспанські військові обрали шість танків Leopard 2 A4, які планують передати Україні, і наразі проводять їхній ремонт, заявила іспанський міністр оборони Маргарита Роблес.

15:00 Вже найближчим часом ми очікуємо перші танки від партнерів з підготовленими українськими екіпажами, — міністр оборони Олексій Резніков.

14:00 Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради ухвалу про затвердження рішення РНБО застосувати економічні санкції щодо фінансових установ росії.

13:00 СБУ затримала проросійського блогера Дмитра Скворцова, який переховувався на території монастиря УПЦ МП в Києві.

12:00 Серія вибухів звучить у Маріуполі, радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявляє, що прильоти по позиціям окупантів, зокрема, в порту.

Голова управління розвідки України Кирило Буданов дав нове інтерв'ю. Основні тези:

  • новий наступ росії вже триває, але він такої якості, що не всі це навіть помічають;
  • прихована мобілізація в росії вже триває;
  • підтверджених фактів завезення снарядів із КНДР немає, але з Ірану намагаються завести партію близько 20 тисяч снарядів;
  • росія робить приблизно по 20 "Калібрів" та Х-101 на місяць, у цьому причина зниження інтенсивності обстрілів;
  • в росії постійно щось горить, і це не випадковість — "гроші творять чудеса";
  • три головні поразки України – це тимчасова поразка біля Сєвєродонецька, проламана лінія біля Волновахи та допущення окупації Криму та Донбасу у 2014 році;
  • прогнози на завершення війни не змінилися, — з середини і до кінця весни будуть вирішальні бої; зараз, за аналогією з футбольним матчем, рахунок 1:1, а хвилина 70-та.

11:00 росія завдала ракетного удару по Харкову, попередньо чотири удари по Київському району, — цілять по промисловим та інфраструктурним об'єктам.

10:00 Російські військові намагалися прорватися біля Кремінної на Луганщині, проте зазнали поразки, — ЗСУ зняли на відео палаючі танки.

В низці регіонів росії лунала повітряна тривога на радіо.

09:00 За минулу добу росія втратила багато танків, ББМ, Бпла і орієнтовно понад 600 окупантів:

Втрати росії в Україні 22.02.2023
Втрати росії в Україні 22.02.2023

08:00 Вночі вибухи під час тривоги чули в Дніпрі та Сумах, в Сумах працювала ППО. Пізно ввечері вибухи також лунали в окупованих Маріуполі, Макіївці, Дебальцево, після чого під ранок на кордоні росії з окупованими територіями Донеччини вишикувалися черги з авто.

росія може мобілізувати на війну проти України ще до мільйона військовослужбовців, — голова Федеральної розвідувальної служби Німеччини Бруно Каль.

07:00 Моніторингова місія ООН в Україні задокументувала загибель щонайменше 8 006 цивільних людей і поранення 13 287 осіб за рік з вторгнення.

06:00 Генштаб ЗСУ: ворог і далі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. На тимчасово захопленій частині Херсонської області противник продовжує насильницьку паспортизацію населення. Російські окупаційні війська, разом з поліцією, посилили перевірки на блокпостах і погрожують виселенням з початку березня всім громадянам, які не отримають російський паспорт.

3:00 США можуть передати Україні "розумні бомби" JDAM-ER, які здатні вражати цілі на відстані 45 миль (72 кілометри).

1:00 Польща обіцяє передати Україні 14 танків Leopard 2 через пару тижнів після завершення навчання екіпажів

00:00 У низці міст на окупованих територіях, включаючи Маріуполь, Донецьк, Макіївку, Харцизьк, Дебальцеве та Іловайськ сталися вибухи.

З даними за 19 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 361: окупанти штурмують позиції ЗСУ на Донбасі, але зазнають величезних втрат.

Про те, що відбувалося 20 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 362: візит Байдена до Києва і наступ росіян на Донбасі.

Інформація за 21 лютого доступна у зведенні: Війна — день 363: окупанти намагаються наступати на Донбасі та посилюють обстріли