Рік з початку широкомасштабного вторгнення: росіяни продовжують безуспішно атакувати ЗСУ на Донбасі

Читать на русском
Автор
19201
Бої за Україну тривають 366 днів
Бої за Україну тривають 366 днів

Оперативно про головне 24 лютого

Рівно рік тому – 24 лютого, – російська федерація здійснила віроломне широкомасштабне вторгнення в Україну. Під обстрілами ворожих ракет та снарядів опинилися багато українських населених пунктів та об’єктів. Російські військові колони стрімко просувалися рядом напрямків… За минулий рік українським Захисникам за допомогою наданого Західними союзниками озброєння вдалося ліквідувати десятки тисяч ворожих солдатів і деокупувати значні території нашої країни. Проте противник не припиняє спроби захопити українські землі і місяцями штурмує позиції ЗСУ на Донбасі, а також продовжує обстрілювати українські міста.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У центрі окупованого Маріуполя пролунав потужний вибух. Як повідомили в Маріупольській міськраді з посиланням на очевидців, у ворога — мінус склад боєприпасів.

22:00 На вечір 24 лютого російські окупанти вдвічі збільшили своє корабельне угруповання у Чорному морі порівняно з ранком. Це вже вісім кораблів, серед яких на бойове чергування виведено й один надводний ракетоносій — фрегат, споряджений вісьмома "Калібрами", — повідомили в РК "Південь".

21:00 У день річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну G7 ухвалила рішення виділити Києву 39 млрд доларів. Гроші підуть на підтримку економічної та фінансової стабільності України, включаючи вирішення нагальних короткострокових економічних потреб.

20:00 Німеччина передасть Україні додаткові чотири танки Leopard 2A6. Таким чином Берлін поставить Києву 18 основних бойових танків замість 14, про які повідомлялося раніше.

19:00 Президент Зеленський не виключає, що Україна отримає від Заходу винищувачі 4-го покоління.

"Моя зустріч з прем’єр-міністром Великої Британії дає відповідь на запитання: "Чи має Україна шанс отримати високоякісні літаки?". Ми відкриваємо тренування з Британією. Сьогодні я мав зустріч з прем'єром Польщі Моравецьким — ми відкриваємо можливість навчання на F-16", — сказав він.

Володимир Зеленський на пресконференції

18:00 Президент Зеленський заявив: "Якщо всі ми зробимо свою важливу домашню роботу, неминуче на нас чекає перемога [цього року. — Ред.]. Я впевнений, що перемога буде, я не думаю — я дуже хочу, щоб цього року. Для цього у нас є все — мотивація, впевненість, друзі, дипломатія… Ми об’єднали всі сили".

17:05 У річницю вторгнення росії до України над окупованим півостровом Крим знову розвивається український прапор. Головний український символ було помічено на вулицях Севастополя.

16:00 Швеція також бере участь у європейській підтримці України танками Leopard 2. За інформацією Spiegel, уряд у Стокгольмі хоче надати загалом десять танків Type 2A6 та 2A5 Leopard для планового оснащення двох українських танкових батальйонів.

15:00 Китай показав зуби і може кусатися: Клімкін про зброю КНР для путіна і мирний план.

14:00 Танки "Леопард 2" вже в Україні, заявив міністр оборони Польщі.

13:00 Новий пакет на річницю вторгнення: США знову дають Україні зброю.

12:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг запросив Володимира Зеленського на саміт Альянсу, який відбудеться 11-12 липня у Вільнюсі

А до Києва сьогодні прибув прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, який вже зустрівся зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем.

11:00 Зеленський провів в центрі Києва урочисту церемонію до річниці вторгнення росії в Україну, — вручив державні нагороди, звання Героїв України, подякував українським захисникам та захисницям. Цікаво, що на заході були присутні Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та голова ГУР Міноборони Кирило Буданов, — люди, які не часто з'являються на публіці. Також були Данілов, Резніков, Шмигаль, Єрмак, Стефанчук, тощо.

10:00 Євросоюз не зміг затвердити 10 пакет санкцій проти росії, — Польща вимагає жорсткіших обмежень. Але свої санкції посилили Австралія та Нова Зеландія.

Вночі ворог обстріляв лікарню Херсона, пошкоджено пологове, приймальне та онкологічне відділення, а також зруйновано огорожу. Під час російської атаки у лікарні перебували медики та близько 120 пацієнтів. На щастя, обійшлося без постраждалих.

Зібрали для вас хронологію першого дня вторгнення:

09:00 Є загроза, що ворог сьогодні готує "сюрпризи", потрібно бути обережними та не ігнорувати тривоги, — спікер ПС ЗСУ Юрій Ігнат.

За рік з початку вторгнення ЗСУ ліквідували вже більше 146 тисяч окупантів, близько 300 літаків, 873 крилаті ракети, 18 кораблів та катерів:

Втрати росії в Україні за рік на 24.02.2023
Втрати росії в Україні за рік на 24.02.2023

08:00 Китай презентував "мирний план" з 12 пунктів щодо війни росії проти України.

Президент Володимир Зеленський опублікував відео до річниці вторгнення рф в Україну:

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • відстань для нас вже не має значення – Данілов про вибухи у Маріуполі;
  • Україна цьогоріч має амбітний план відмовитись від імпорту газу, – голова правління "Нафтогаз України" Чернишов;
  • в квітні в України буде досить серйозна кількість танків Leopard, — посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен;
  • росія, імовірно, веде переговори з китайською компанією Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology щодо купівлі ударних безпілотників, — der Spiegel;
  • основні зусилля ворог зараз зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках; в Луганській області окупанти почали відключати інтернет, — Генштаб ЗСУ;
  • в Бахчисарайському районі Криму невідомі підірвали залізничне полотно.

06:00 США представлять новий пакет військової допомоги Україні на суму близько 2 млрд. доларів, — CNN.

05:30 Сунак має намір закликати G7 постачати Україні зброю великої дальності.

03:00 Уряд Швеції ухвалив рішення про виділення ще 520 млн шведських крон (понад 49,8 млн доларів) на допомогу Україні.

01:00 У Херсоні пошкоджено магістральний трубопровід, — Зеленський.

00:00 Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав уряд, що діє, передати Україні винищувачі Typhoon для захисту від повномасштабного російського вторгнення.

Про те, що відбувалося 21 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 363: окупанти намагаються наступати на Донбасі і посилюють обстріли

Інформація за 22 лютого доступна у зведенні: Війна — день 364: росіяни штурмують Бахмут і стягують авіацію до кордону України

З даними за 23 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 365: окупанти тиснуть на Донбасі та "утюжать" міста