Війна — день 391: російський наступ видихається, але запеклі бої продовжуються

Читать на русском
Автор
25273
Бої за Україну тривають 391 день
Бої за Україну тривають 391 день

Оперативно про головне 21 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 391 день. Окупанти продовжують тиснути на напрямі Бахмута та лінії Сватово — Кремінна, проте прорвати оборону ЗСУ їм не вдається. При цьому аналітики не виключають, що російський наступ досяг своєї кульмінації, а противник вичерпав свої наступальні можливості. Однак в українському командуванні не виключають, що з контрнаступом доведеться почекати.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сполучені Штати під час зустрічі російського диктатора путіна та голови КНР Сі Цзіньпіна не побачили ознак швидкого завершення війни в Україні.

22:00 Потреба українських Сил оборони в артилерії складає близько 2000 стволів, заявив тво начальника Головного управління бойових ударних систем Генерального штабу ЗСУ полковник Сергій Баранов.

21:00 У парламенті Швейцарії пропонують виділити понад 5 млрд євро на підтримку України.

20:00 Росіяни випустили ракети по Одесі та області. У регіоні чути роботу ППО.

Велика Британія посилила санкції проти росії та поширила заборону на надання трастових послуг особам, які вже перебувають під обмеженнями.

19:00 Метою вибухів, які прогриміли в Джанкої та пошкодили залізничні колії, була зупинка логістичного забезпечення росіян у тимчасово окупованих Мелітополі та Херсоні, повідомили у Генштабі ЗСУ.

18:00 Використання західної артилерії позбавило російські війська можливості вести контрбатарейну боротьбу, заявив тимчасово виконуючий обов'язки начальника Головного управління бойових ударних систем Генерального штабу ЗСУ полковник Сергій Баранов.

17:00 Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Учасники заслухали доповідь Головнокомандувача ЗСУ про оперативну обстановку на основних напрямках фронту. Командувачі оперативно-стратегічних угруповань військ доповіли про перебіг бойових дій у межах зон відповідальності ОСУВ "Хортиця", "Таврія", "Одеса" та "Північ". Керівник розвідки поінформував присутніх про ймовірні дії противника у найближчій перспективі.

Пентагон прискорить постачання танків Abrams до України і з цією метою вирішив відправити Києву відремонтовану стару модель танка замість новішої M1A2, повідомили анонімні американські чиновники в інтерв'ю агентству Associated Press.

Генеральний секретар НАТО звернувся до Китаю із закликом не передавати зброю росії.

16:00 Рада встановила обов'язковий випробувальний термін від 1 до 6 місяців для громадян, які вперше прийняті на військову службу за контрактом.

15 українських дітей спільно з їхніми мамами та законними представниками вдалося повернути на підконтрольну уряду територію України.

15:00 Велика Британія передасть Україні бронебійні снаряди, що містять збіднений уран, – державний міністр МО Великої Британії.

14:00 В МЗС Угорщини заявили, що країна не підтримає жодного суттєвого руху України у бік НАТО та ЄС, допоки не будуть відновлені права угорської діаспори в Україні.

Глава АТ "Молдовагаз" Вадим Чебан повідомив у понеділок, що газотранспортна компанія знову почне купувати у "Газпрому" газ.

13:00 В Запоріжжі чули вибух.

Україна отримала черговий транш від ЄС розміром 1,5 млрд. євро, – повідомила Урсула фон дер Ляйєн. Загальний пакет допомоги дорівнюватиме 18 млрд євро.

Верховна Рада призначила Оксена Лісового на посаду міністра освіти і науки, Михайла Федорова знову міністром цифрової трансформації і віцепрем'єром та Олександра Камишіна — міністром з питань стратегічних галузей промисловості.

12:00 У росії заявляють про нібито атаку безпілотника на територію нафтоперекачувальної станції "Дружба" у Брянській області. З безпілотника було скинуто боєприпас, внаслідок вибуху ніхто не постраждав, пишуть російські ЗМІ.

11:30 У Джанкої, де напередодні були знищені російські ракети "Калібр", окупанти запровадили "режим надзвичайної ситуації".

росія продовжує проводити приховану мобілізацію і підготовку до подальших мобілізаційних заходів, щомісяця мобілізують близько 20 тисяч осіб, — представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов.

10:30 Агентство Bloomberg написало, що Угорщина наклала вето на спільну заяву країн-членів ЄС щодо ордера Міжнародного кримінального суду на арешт президента рф володимира путіна.

Однак Будапешт спростував це: "Угорщина бере до відома рішення МКС і не бажає жодним чином його коментувати", — заявив представник МЗС Угорщини Мате Пацолай.

09:00 Хоча в Джанкої підірвали склад із "Калібрами", в окупантів залишаються запаси ракет, тож небезпека завдання ударів з Чорного моря все одно залишається, — керівниця пресцентру сил охорони та оборони ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

08:00 За минулу добу росія втратила в Україні 7 безпілотників, 15 танків та орієнтовно близько тисячі окупантів:

Втрати росії в Україні 21.03.2023
Втрати росії в Україні 21.03.2023

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч минула доволі спокійно, лише з однією тривогою на сході України;
  • в Україну з неочікуваним візитом прямує прем'єр Японії Фуміо Кісіда, — він єдиний з лідерів G7, хто ще не був в Україні з початку вторгнення у 2022 році;
  • настав час конфіскувати російські активи, щоб відбудувати Україну, — прем'єр Польщі Матеуш Моравецький;
  • організатора катівень на Херсонщині Сергія Москаленка днями ліквідували, і це чекає всіх зрадників, — представник ГУР Андрій Юсов;
  • кожного дня в Україні гине 500-800 "вагнерівців", — керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський.

06:00 Ворог зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, захисники відбили понад 120 атак окупантів на зазначених напрямках за минулу добу. Ймовірність завдання ракетних ударів по всій території України залишається досить високою, — Генштаб ЗСУ.

3:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що світ має бути готовим до того, що війна росії проти України не закінчиться найближчим часом.

1:00 ЄС може розширити фонд допомоги Україні, з якого здійснюються закупівлі зброї, на 3,5 мільярда євро

00:00 Австрія, Бельгія, Німеччина, Греція, Кіпр, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словаччина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція та Естонія домовилися про спільну закупівлю артилерійських снарядів у рамках ініціативи ЄС. До них також приєдналася Норвегія, яка не є членом ЄС.

Про те, що відбувалося 18 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 388: масштабні битви на Донбасі та активізація боїв на півдні

Інформація за 19 березня доступна у зведенні: Війна — день 389: окупанти намагаються наступати на сході та готуються до нового ракетного удару

З даними за 20 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 390: окупанти тиснуть на Бахмут та зміцнюють оборону Криму