Війна — день 390: окупанти тиснуть на Бахмут і зміцнюють оборону Криму

Читать на русском
Автор
32028
Бої за Україну тривають 390 днів
Бої за Україну тривають 390 днів

Оперативно про головне 20 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 390 днів. Окупанти намагаються прорвати оборону українських захисників на п’яти напрямках, проте найважчі бойові дії продовжуються під Бахмутом. При цьому аналітики зазначають, що росіяни почали активніше зводити оборонні споруди у Криму та на підступах до нього. На тлі цього продовжують надходити повідомлення про активність партизанів у тилу, які займаються ліквідацією колаборантів та окупантів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Вибух у місті Джанкой на півночі тимчасово окупованого Криму знищив російські крилаті ракети "Калибр НК" під час їхнього транспортування залізницею

22:00 В районі Джанкоя пролунала серія вибухів, які лунали під звуки, дуже схожі на роботу безпілотників.

21:00 Головне управління розвідки України наразі не зафіксувало жодного факту постачання Китаєм зброї до росії.

20:00 СБУ знешкодила в Україні підпільні осередки "компартії більшовиків". Це підконтрольна фсб російська організація, яка бере активну участь у проведенні підривної діяльності проти України.

19:00 Сполучені Штати Америки нададуть Україні військову допомогу на 350 мільйонів доларів.

18:00 Сили оборони знищують у Бахмуті найпрофесійніші підрозділи рф і мають успіхи на певних ділянках, заявила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

17:00 Під час останньої повітряної тривоги у повітряному просторі на північ від Києва було виявлено ворожий об'єкт типу БПЛА, повідомляє пресслужба Київської міської військової адміністрації.

16:00 Євросоюз схвалив виділення 2 млрд євро на закупівлю та доставку артилерійських боєприпасів до України, повідомили кілька європейських дипломатичних джерел AFP.

СБУ затримала зрадника, який передавав рф дані про ЗСУ та чекав на окупацію Одеси.

14:40 З 26 березня в Києві скорочують тривалість комендантської години, вона діятиме в з 00:00 до 05:00 щодня.

Україна очікує, що Китай використає свій вплив на росію задля припинення розв’язаної нею агресивної війни проти України, — речник МЗС Олег Ніколенко.

14:00 В МЗС росії заявили, що рф призупинить участь в зерновій угоді з 18 травня, якщо не будуть зняті санкції з агроекспорту росії.

Керівництво росії прагне захопити нові українські території, щоб створити буферні зони і гарантувати "безпеку" для вже окупованих територій, вважає командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

В Києві сьогодні може бути чутно вибухи, — у Вишгородському районі проходить знищення вибухонебезпечних предметів.

13:00 Організатор катівень на Херсонщині Сергій Москаленко був днями ліквідований, — офіційно підтвердили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

12:00 Лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув до Москви, де сьогодні зустрінеться з путіним. Після візиту він переговорить з Зеленським.

Вранці поблизу села Мала Олександрівка на Херсонщині 35-річний чоловік підірвався на російській міні, втратив ліву гомілку та госпіталізований.

11:00 Президент США Джо Байден зробив загадковий пост з фотографією синьо-жовтого напису "Вірь" з підписом "Завтра".

10:00 За оцінками експертів, росія продовжить завдавати ракетних ударів по критичних об’єктах енергетичної та транспортної інфраструктури та центрах прийняття рішень; окремими цілями можуть бути місця розміщення зразків озброєння та військової техніки іноземного виробництва, а також райони зосередження військ, — командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Ситуація під Авдіївкою тактично схожа з обороною Бахмута, — інформує британська розвідка.

Ввечері 19 березня в окупованому Сімферополі невідомі намагалися підірвати газопровід.

09:09-10:41 Масштабна повітряна тривога через активність авіації в Білорусі.

09:00 дмитро медведєв пригрозив МКС в Гаазі ракетним ударом "Оніксом" через рішення по ордеру на арешт президента рф володимира путіна.

08:00 За минулу добу росія втратила в Україні 2 засоби ППО, 16 ББМ, 5 танків, 9 артсистем і орієнтовно 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 20.03.2023
Втрати росії в Україні 20.03.2023

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч минула відносно спокійно, лише з однією тривогою на Донеччині та Запоріжжі, була інформація про вибухи в Слов'янську і Краматорську;
  • Україна повинна використати можливість контрнаступу в цьому році, оскільки в подальшому отримати допомогу від союзників на нову спробу буде надзвичайно складно, — президент Чехії Петр Павел;
  • Сі Цзіньпін перед візитом до путіна випустив в росЗМІ статтю, де неоднозначно висловився про "українську кризу".
  • КНДР має бути готовою до ядерних атак у будь-який час для "стримування війни", — заявив Кім Чен Ин, звинувативши США та Південну Корею у розширенні спільних навчань;
  • на блокпостах тимчасово окупованої території Херсонської області окупанти погрожують місцевому населенню незаконним позбавленням волі та насильницькими діями у разі відсутності російських паспортів при наступній перевірці документів, — Генштаб ЗСУ;
  • ордер на арешт путіна матиме негативні наслідки й лише продовжить війну в Україні, — президент Сербії Александер Вучич.

06:00 "Великий наступ" росіян досягає своєї кульмінації, — ISW.

05:00 В Естонії завершили навчання 600 українських воїнів.

03:00 В Слов'янську і Краматорську пролунали вибухи.

01:00 Ордер МКС на арешт путіна не лишає сумніву, що завершенням цієї агресії для рф буде повний спектр її відповідальності, — Зеленський.

00:00 Міністри закордонних справ ЄС мають 19 березня підписати план постачання боєприпасів для України, згідно з яким ЗСУ отримають 1 мільйон артилерійських снарядів протягом 12 місяців.

З даними за 17 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 387: росіяни безрезультатно та з втратами штурмують позиції ЗСУ на Донбасі

Про те, що відбувалося 18 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 388: масштабні битви на Донбасі та активізація боїв на півдні

Інформація за 19 березня доступна у зведенні: Війна — день 389: окупанти намагаються наступати на сході та готуються до нового ракетного удару